Kutyatartás lakásban? – avagy négylábúak a négy fal között

2018.10.10. - Állatvilág

A legtöbb kutya nagy mozgásigénnyel rendelkezik és sok törődést igényel. Ha arra a döntésre jutottál, hogy szeretnél egy saját négylábú kedvencet lakásban élve, akkor bátran vágj bele, mert sok örömöt fogsz tőle kapni, de az ezutáni felsorolásra figyelned kell majd!

Image
Gazdi-kutya idő

A mostani világban már teljesen elfogadott dolog, hogy a kedvencünk a lakásban él velünk, nem pedig egy házban, ami rendelkezik egy nagy saját kerttel. Fordítsunk elég időt rá, menjünk vele sétálni minél többet, vigyük magunkkal bevásárolni vagy minden olyan helyre, ahova bejöhet velünk. Próbáljunk minél többet vele lenni, ne maradjon otthon hosszabb időre.

Séta

A kutyákat elég könnyen meg lehet tanítani akár otthon, egyedül is a szobatisztaságra. A séta nem csak a mozgásigénye miatt, hanem a dolga elintézése miatt is fontos. Ha fáradt vagy, akkor is ki kell vele menni és sétálni egy kört. Szüksége van rá! Magyarországon a négylábúakat közterületen kutyapórázzal és szájkosárral lehet sétáltatni, erre mindig figyelj, mert bírságolhatnak érte.

Image
Kutyaiskola

Ahogy a gyerekeknek, úgy a kutyáknak is fontos a nevelés. Keress kutyasulit vagy kutyatanárt, hogy szakszerű oktatásban részesüljön, ha szeretnéd, hogy hallgasson rád. Első szóra visszajöjjön játék közben és ne ugasson meg minden macskát, aki a látóterébe kerül. Egy neveletlen kutya sok kellemetlen pillanatot tud okozni. Az első órákon már megtanulhatjátok, hogyan is szabályos a kutya sétáltatása az utcán.

Etetés

A kutyáknak más az étkezési szokásuk, mint az embereknek. Erre figyelned kell, nézz utána a te kedvencednek miből mennyit kell fogyasztania. Más vitaminokra, ásványi anyagokra van szüksége, mint az embernek és több dolog is tiltólistás. Ezeket nem kell magadtól tudni, kérj bátran segítséget a témában!

Szőrtelen igazság

A lakásban tartott kutyák kellemetlen perceket tudnak okozni a vedlés miatt. A szobakutyákat gyakrabban kell fésülni, a szőrüket karbantartani és a fürdetésük is elengedhetetlen. Ha ezek elmaradnak, akkor piszok lesz a lakásban, vedlés alatt az egész házban szállni fog a kutyaszőr. Valamiért a kutyák kedvenc fekhelye a kanapé, így a ruháink is kutyaszőrösek lesznek, ha nem figyelünk a kutyánk „bundájára”.

Image
Saját fekhely

Ahogy az embereknek, a kutyáknak is szükségük van egy saját fekhelyre, ami csak az övék! Az az ő kis saját lakrészük! Nekik is vannak rosszabb napjaik, amikor nincs hozzánk kedvük, tudjanak ők is elvonulni. Ehhez pedig elengedhetetlen egy saját fotel, egy párna vagy kutyaboltban vásárolható fekhely. Ez nekünk is jó, mert ha rosszat csinált, akkor ide el tudjuk küldeni.

Játék

Vásárolj a kutyádnak játékokat. A kutyák, főleg a kiskutyák mindenben megláthatják a játékot, és amikor nem figyelsz rá akár csak pár percre, már szét is rágta a kedvenc papucsodat! Rengeteg féle játék van, gondolkodj előre és ne zenélőt vagy villogót válassz, mert gyorsan meg fogod unni.

Image

Összességében fontos szem előtt tartanunk, hogy a kutyatartás egy felelősségteljes, de nagyon jól ütemezhető dolog. Vannak napok, amikor nem tudunk annyi időt szánni rájuk, mint amennyit szeretnénk, de vannak alternatívák, közösségek (pl. a mi helpitgo-s közösségünk), ahol mások szívesen besegítenek. Ha ezekre a napokra időben felkészülünk, akkor garantáltan nem fog kedvencünk sokáig egyedül vagy feladat nélkül maradni!

Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Pixabay (pixabay.com), Freepik (freepik.com)
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!