Ősszel is legyen pompa a kertedben

2018.10.16. - Tisztaság

A nyár elteltével a kerti munkák nem szűnnek meg, ha nem szeretnél jövő tavasszal újra kertet építeni. Jó pár dolgot el kell végezni a kinti növényekkel.

Image

Kezdjük ezt is az alapoknál, jelen esetben a talajjal. A nyár után a tápanyagok nagy része kiürül a talajból, ezt mindenképpen pótolni kell. Használhatunk otthon készített komposztot, konyhai hulladékot, de a kertáruházakban kapható komposzt is tökéletes megoldás. A komposzt földbe juttatásával, nem csak a tápanyagtartalom növekszik, hanem a vízelvezető képesség is javul.

A kert megtisztítása is egy fontos lépés. A házban tavasszal, a kertben ősszel kell nagytakarítást rendezni. Az összes növényünket át kell nézni és gyökerestől kihúzni, aztán kidobni az összes elszáradt, fertőzött vagy beteg növényt. A helyére nyugodtan lehet ültetni újat. Az ágyásakról sem szabad elfeledkeznünk. A benne lévő földet is meg kell tisztítani, leginkább a növények töve körül. Ezzel a lépéssel megnehezítjük a fertőzések tavaszi elterjedését a kertben.

Kevesen tudják, de metszeni nem csak tavasszal szokás. A gyümölcsfák közül jó néhányat ősszel kell megmetszeni. Ide tartozik a meggy- és a cseresznyefa. A felmagasodott fák vezérágait vissza kell vágni a normális magasságra, de metszés utáni védelemről sem szabad elfeledkezni. A beszivárgó nedvesség nem tesz jót a fának. Ha nem metszük rendszeresen ezeket a fákat, akkor “ostorok” fejlődnek, amin csak 1-2 levél és gyümölcs fog nőni. Így nagyobbnak fog tűnni a fa koronája de összességében kevesebb termés lesz rajta.

A gyepünkre is ráfér egy “kényeztetés” a tél előtt.

A lehullott leveleket rendszeresen le kell gereblyéznünk a fűről, mert elzárja napfényt. Miután összehúztuk a leveleket, trágyázzuk meg a füvet, hogy a téli nedvesség és fagy előtt megerősödjön, legyen ellenállóbb ezekkel szemben.

Image

Az ültetésnek és az átültetésnek is kiváló időpont. A föld még meleg és a rendszeres esőknek köszönhetően a nedvességtartalma is megfelelő. Ez az utolsó lehetőségünk, hogy új színeket csempésszünk a kertünk színvilágába.

A tél megérkezésével a kertünkben élő vagy csak néha megjelenő állatokról, elsősorban madarakról is gondoskodnunk kell. Ősszel és télen megfogyatkoznak az élelem szerzési lehetőségeik, ezért tegyünk ki nekik madáretetőket a kertben. Gondoskodjunk róluk rendszeresen, nem elég ha 1-2x rakunk ki nekik enni. Hamar megszokják és ha abbamarad az élelem utánpótlás, akkor nehéz helyzetbe hozzuk őket.

Image

Az öntözőrendszerre már nem lesz szükség az őszi hónapokban a megnövekvő csapadék miatt. A már nem használt locsolókat és szórófejeket szedjük szét, ürítsük ki belőlük a vizet és tegyük el védett helyre az őszi és a téli napokra.

Az ősz beköszöntével, mikor már minden munkát elvégeztünk, akkor nyugodtan üljünk ki a kertbe egy forró teával a kezünkben és gyönyörködjünk a kertünk őszi színeiben. Teljesen más színvilágban pompázik, mint nyáron.

Kérjetek bátran segítséget a kerti munkában a helpitgo-n, ha nincs időtök vagy esetleg kedvetek vele foglalkozni! Sok embernek a kertészkedés a hobbija, biztosan találsz megfelelő embert, aki elvégzi helyetted vagy aki tud neked kölcsönadni eszközt, hogy megcsináld te magad!

Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Pixabay (pixabay.com), Freepik (freepik.com)
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!