Vigyorgó koponyák, elégedett lelkek, avagy a mexikói halottak napja

2018.10.19. - Ünnepek
Image

Évek óta egyre népszerűbb jelkép, és a nálunk is terjedőben lévő halloween egyre sűrűbben felbukkanó motívumai a díszes, tarka koponyák, az úgynevezett cukorkoponyák. Elgondolkoztál már, honnan ered, hogy kerül a koponyákra virág és sok cifra minta? Összeszedtünk néhány érdekességet a témában.

A cukorkoponyák megismeréséhez bele kell merülnünk a Día de los Muertos , vagyis a mexikói halottak napja körüli szokásokba, melyek egészen eltérőek a hazai szemléletmódtól. Az ünnep Mexikó középső és déli részén terjedt el, november 1-én és 2-án tartják, eredete egészen a prekolumbiánus időkre nyúlik vissza. Az azték, maja és tolték kultúra meghatározó része volt a halottkultusz, a túlvilággal kapcsolatos hiedelmek és szertartások, így a koponya is ősi, állandó jelképe az itt élő népeknek.

A spanyol hódítók érkezése és a katolicizmus elterjedése az évszázadok során formálta a halottak napja körüli hagyományokat. A felfedezések kora előtti szokásokból és a katolikus mindenszentek napjából egy nagyon érdekes ötvözete jött létre az ünnepnek.

Image

A mexikóiak hite szerint az elhunyt szeretteik lelke visszalátogat egy napra. November 1-én a gyerekek térnek vissza, 2-án pedig a felnőtt lelkek. Az ünnep egyik legfontosabb eleme az oltár, melyet az emberek az eltávozott szeretteiknek állítanak az otthonukban. Ezek a több-, akár hétszintes díszes építmények tele vannak szimbolikus elemekkel.

Legfelül általában fotók vannak az eltávozottról, szentképek és kereszt. A lentebbi szintekre olyan dolgokat helyeznek, amitől a lélek otthon érzi magát. Például odakészítik a kedvenc ételét, italát, ruhadarabját; gyerekeknek cukorkákat, a kedvenc játékát; felnőtteknek dohányt, alkoholos italokat. Megtalálható az oltárokon víz, mint az élet egyik alapeleme, a tisztaság jelképe és mint ami oltja a lélek szomját. Ilyenkor készített tradícionális étel szintén az oltáron kap helyet: a Pan de Muerto, azaz Halottak Kenyere. Édes kenyér, gyakran díszítik koponya és csont formákkal; különböző magokkal, amik a halottért hullajtott könnyeket szimbolizálják; narancsvirággal ízesítik, mely az “édes emlékeket” idézi.

A hiedelem szerint az elkészített ételeknek és az italoknak a halott lélek csak az aromáját élvezi, az illatukkal telik el, azokat a család fogyasztja el közösen az ünnep második napján. Az oltárok elmaradhatatlan elemei még a gyertyák, gyümölcsök és a virágok. A tradíció szerint a holtak világának színe a sárga, ezenfelül a vibráló színek és illatok segítenek a léleknek hazatalálni, ezért ilyenkor az élénk narancssárga és sárga színekben pompázó nagy büdöske és a kakastaréj a mindenhol megtalálható virág. Helyet kap még az oltárokon a kopál, ami trópusi fák különleges, borostyánkőre emlékeztető gyantája. Ez az kontinensen hasonló szerepet tölt be, mint nálunk a tömjén: erős illata távoltartja a gonosz lelkeket.

Image

Az oltárokon mindenhol megtalálhatók még a koponyák, az úgynevezett Calavera-k. A szó maga az emberi koponyát jelenti, de gyakran az ehető, dekorációs célra használt vagy a művészi céllal ábrázolt koponyákra használják.

A felfedezések előtti időkben sűrűn ábrázolt motívumok voltak a koponyák és csontvázak, melyek nem félelemkeltésre szolgáltak, hanem a lélek magasabb, következő szintre lépését, újjászületést szimbolizálták.

Ez a pozitív felhang a mai napig meghatározója a mexikóiak halálhoz való hozzáállásának.

Olasz misszionáriusok hozták magukkal a cukorművészetet a 17. században, ekkortól kezdtek elterjedni a cukorból készült formák. A cukorkoponya az eltávozott lelket szimbolizálja, a homlokukra ráírják az elhunyt nevét. Jellemzően nádcukorból készül és gazdagon díszítik csillogó fóliával, gyöngyökkel, tollakkal, cukormázzal. Sokszor látható motívum a tarka cukorkoponyákon a virág, pókháló és a láng, mint az élet, a halál és az emlékezés szimbólumai. Manapság hónapokkal ezelőtt elkezdik készíteni őket. Piacokon, boltokban lehet számtalan variációban megvenni, hogy rákerülhessen az oltárra vagy a temetőben a sírra.

Image Image

November 2-án, délután a családok a temetőbe vonulnak, ahol gyertyát gyújtanak, akár kint is éjszakáznak. Itt fogyasztják el az oltárra készített ételeket, zenészeket fogadnak, hogy együtt énekeljék el a halottak kedvenc dalait, kártyáznak, beszélgetnek, így megemlékezve a hozzátartozóikról.

A Día de los Muertos költséges ünnep, a családok nem sajnálják a pénzt a halott rokonok tiszteletére, mivel a hagyomány szerint az elégedett lelkek védelmet és jószerencsét, bölcsességet hoznak a családnak.

Image

Ez inkább egy kulturális, mélyen gyökerező tradíciókból eredő ünnep, mint vallásos esemény, 2003 óta az UNESCO által elismert kulturális örökség. A keresztény világban és a halloween szimbolikájában a halál ijesztő, olyan dolog, amitől félni kell. A mexikóiak számára ezzel szemben a koponya pozitív szimbólum, a halál ünneplésével az elhunyt életét ünneplik. Az oltár készítésével, zenével, közös főzéssel emlékeznek azokra, akik már nem lehetnek velük.

Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Freepik (borító), Unsplash (1, 2, 4), Pixabay (3, 5)
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!