Jack a lámpás! Trick or treat!

2018.10.19. - Ünnepek

Kevesen tudják, hogy a halloween szó honnan ered. Az “All-Hallows-Even” kifejezésből alkották meg, ami annyit jelent, hogy a mindenszentek előtti éjszaka”.

Az elején le kell szögeznünk, hogy a halloween nem egyenlő a halottak napjával és a mindenszentekkel sem. Halloween-t október utolsó napján, mindenszentek-et november elsején, a halottak napját november másodikán tartjuk.

A halloween nem egy új keletű dolog, a pogány kelták ünnepére, a Samhain-ra vezethető vissza. A kelták négy helyett két évszakra osztották fel az évet. A tél, avagy az “év sötétebbik fele” október 31. éjféltől május 1-ig tartott. A Samhain ennek a kezdetét ünnepelte. Azt hitték, hogy ezen az éjszakán vándorolnak a lelkek a holtak birodalmába. A kelta papok egy hegytetőn megszentelt tölgyfából tüzet gyújtottak és reggel a családoknak parazsat adtak belőle. Abból új tüzet gyújtva a családok a meleg és a fény segítségével űzték el a házból a gonosz szellemeket. Ebből eredően lett a halloween a fény ünnepe a sötétség felett.

Angolszász területen évszázadok óta elterjedt hiedelem, hogy ezen az éjszakán elvékonyodik a határ az élők és a holtak között, a szellemek visszajönnek közéjük. Ezért hogy elűzzék őket és megvédjék magukat, ijesztő ruhákba öltöztek, rémisztő sminket festettek magukra. Félelmetes tököket faragtak, amikbe mécsest tettek, hogy egész éjjel világítsanak. Ezek voltak az első töklámpások.

Image

Jöjjön a halloween-i tök azaz, Jack a lámpás története. Jack egy iszákos, tréfás kovácslegény volt, aki túljárt az ördög eszén is, mikor jött érte. Jack az ördögöt felkergette egy fára, annak törzsére egy keresztet rajzolt, amitől az ördög köztudottan rettegett. Jack csak azután engedte le a fáról, miután megígértette vele, hogy nem fog a pokolba kerülni. Viszont a mennyországba sem kerülhetett iszákos élete miatt, ezért, mikor meghalt, egyik helyre sem mehetett. Az ördögtől kapott egy izzó fadarabot, hogy ne teljes sötétségben legyen a mennyország és a pokol között, az idők végezetéig. Jack ezt a fadarabot belerakta egy fekete retekbe (mások szerint répába) és azzal világítva bolyong azóta is. Az amerikaiak azóta a retket tökre cserélték, állítólag, mert az több van a kontinensen és ez vált a halloween szimbólumává.

Magyarországon is egyre jobban elterjed a mindenszentek napja előtti bulizás. A kisebbek a környékükön levő házakat járják beöltözve csokit kérve vagy csínyt téve. A tizen-, huszonévesek már bulit szerveznek és beöltözve mulatják át október utolsó napját.

Image

Amerikában még vannak halloweeni játékok, amik nem terjedtek el hazánkban. Ilyen például az almahalászat (vízzel teli vödörből kéz nélkül, szájjal kell kivenni az almát) vagy a madzagra kötött gyümölcsök elfogyasztása szintén kéz nélkül.

A halloweeni szokások is változnak, de senki ne felejtse el, hogy ez mégiscsak a halottakra való emlékezésről szól. Ilyenkor mindenkit megérint a halál gondolata, de a régi mondanivaló szerint a fény mindig segít legyőzni a halált és a sötétséget!

Image

Ha halloween témában egyedül maradtál, legyen szó tökfaragásról, jelmezkészítésről vagy dekorációról, akkor keress nyugodtan segítséget helpitgo-n! Kérj kölcsön jelmezt vagy csak inspirációt, de lehet még tököt is faragnak neked szívesen.

Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Pixabay (pixabay.com)
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!