Miért érdemes lecserélni télen a nyári gumit?

2018.10.19. - Közlekedés

Állandóan felmerülő kérdés az, hogy mikor, milyen abroncsra és egyáltalán miért is érdemes lecserélni a gumikat az évszakváltozásoknál. Ha röviden szeretnénk ennek a fontosságát kiemelni, akkor gondoljunk arra, hogy nem véletlenül foglalkoznak a gumigyárak is annyit ezzel a kérdéssel és nem véletlen, hogy nem valami hatékonyak a négyévszakos gumik sem. Igazából a cipőink között sem biztos, hogy találunk olyat, ami télen is és nyáron is jó lenne...

Image

Ha picit hosszabban akarunk ebben a témában elmerülni akkor érdemes gyakorlati oldalról vizsgálni a lehetőségeket. Megszoktuk, hogy amint vége az augusztusnak és megjön az első komolyabb hidegfront már az összes reklám a gumicseréről szól és mindenki rohan gumishoz, hogy cseréltesse a szettet. Nem kell ennyire talán hipochondernek lenni, de az elővigyázatosság sem mindig hátrány.

Válaszoljuk meg a miértet először: amint elkezd drasztikusan hűlni az idő, a nyári gumi a hőmérséklet csökkenéssel arányosan veszít a rugalmasságából és a tapadóképességéből, miáltal elkezdünk pengeélen táncolni minden egyes megtett méter során. Érezni fogjuk, hogy egy ködös reggelen kezdetben könnyebben elforog a kerék induláskor (“ropog a kipörgésgátló”) és nehezebben vagy már csak ABS-szel (ropog az ABS is) tudunk megállni. Ezek intő jelek, amik arra figyelmeztetnek, hogy a gumink már nem alkalmas a használatra és nem csak magunkat, de a közlekedésben résztvevő társainkat is veszélyeztetjük. Ha mégis továbbhaladunk ezzel az abronccsal akkor az alábbi problémákat észlelhetjük hidegebb időben (akár már 4-6 C° körül is), száraz útburkolaton:

 • az autó lassú sebességgel a kanyarba (esetleg kereszteződésbe) behajtáskor megtolja az orrát és a kormány kikönnyűl egy pillanatra. Ez a megcsúszás egyik még menthető jele (menetstabilizátorral szerelt autók ezt még könnyen kezelik)
 • az autó kanyarból kihajtáskor (gázadásra) szintén megtolja az orrát (hátsó kerekes autóknál elindul a feneke és szitálhat), ami szintén annak a jele, hogy tapadást veszít a hajtott kerekek valamelyike
 • autópálya tempónál egy komolyabb fékezésnél működésbe lép az ABS, picit szitál a jármű és érezzük, hogy nem tudunk olyan könnyen megállni, mint korábban, melegebb időben
 • hegymeneti elinduláskor már kis gázadásra is kipörögnek a kerekek
Image

Ezek mind arra intő példák, hogy a gumink rugalmassága, szerkezete nem tudja a megfelelő tapadást biztosítani, és a ridegsége miatt már veszélyessé válik. Fontos megjegyezni: a nyári gumi szerkezete a melegben működik jól és akkor tapad a legjobban, míg a téli gumi (szinte) a hidegre lágyul (mondjuk összességében is sokkal lágyabb).

A nyári gumi esetében viszont, ha a hideg idő mellé még megérkezik a csapadék is, akkor hatványozottan romlik az autónk vezethetősége, illetve saját életünket, autónk épségét és a rajtunk kívülálló, közlekedésben résztvevők biztonságát is kockára tesszük.

Nézzük meg milyen tévhiteket hoznak fel az emberek arról, hogy simán közlekedhetünk a nyári guminkkal télen:

 • csak a városban járkálok, ott tök mindegy mi van rajta
 • ez összkerék meghajtású kocsi, ez nem csúszik meg
 • ez prémium nyári gumi, tuti jó télen is
 • a kocsim tele van vezetést segítő elektronikákkal, majd megmentenek, ha baj van
 • van Casco-biztosításom, majd fizet a biztosító
 • nekem ne magyarázd meg ezt a téli-nyári mizériát ez csak marketing stb.

Ha valaki ilyen hozzáállással gondolkodik erről a témáról, akkor rövid időn belül valószínű, hogy kölcsön fog tőlünk kérni autójavításra, mert mindent megtesz azért, hogy összetörje magát (és akkor az még szerencsésebb helyzet, ha csak magát). Ezek a kifogások általában a költségvonzatok miatt alakulnak ki és amiatt, mert nem elég körültekintő sofőrrel van dolgunk.

Mi legyünk ennél belátóbbak és ha nem is feltétlen új, de minőségi használt téli gumit vásároljunk, előzzük meg a bajt! A minőségin nagy hangsúly van illetve a tároláson, évjáraton.

Ha használtgumit veszünk, javaslataink az alábbiak:
 • ne legyen 3-4 évnél öregebb (DOT szám alapján ellenőrizzük)
 • ne legyen a felülete megkeményedve, elszíneződve, berepedezve
 • ne legyen javított gumi
 • kérdezzünk rá a tárolási módra (akár nézzük meg személyesen)
 • a gumik profilmélysége ne legyen 5 mm-nél alacsonyabb (télen a 2-3 mm már kevés, főleg nagyobb hóban)
 • jó tulajdonságokkal rendelkező, minőségi gumit válasszunk!
Image

Járjunk utána, hogy mi számít minőségi guminak. A minőség nem feltétlen jár mindig a márkanévvel együtt, hiszen a prémium márkák mellett már vannak nagyon jó eredményekkel rendelkező gumik a középosztályból is. Azokat a gumikat, amiket nem ismerünk, nem tudunk róluk semmit ne válasszuk, még akkor sem ha feleannyiért adják! Javasoljuk a minden évben és minden szezonban elkészülő ADAC gumitesztek olvasgatását, az eredmények összevetését. Ezt abban az esetben is javasoljuk követni, amikor új gumit veszünk. Ne vegyünk azért prémium márkájú gumit, mert abban a márkanévben bízunk! Vegyük a fáradtságot (hiszen két különböző típusú gumi között egy autópályás fékezésnél akár méteres eltérések is lehetnek, amik az életünkbe kerülhetnek) és nézzük meg a mi autónkhoz melyik méretben milyen gumi a javasolt. Minden autóhoz kiadja az autó gyártója az ajánlott téli kerék és gumi méreteket, ezt tartsuk szem előtt, hiszen például a feleslegesen széles és feleslegesen peres gumik is nagyon veszélyesek tudnak lenni.

Ha tanácsra van szükségünk, akkor ne féljünk kérdezni! Az elfoglalt gumisokon kívül, léteznek fórumok, csoportok és közösségek, ahol hozzáértőktől is kérdezhetünk vagy olyan tapasztalt emberektől, akik tudják, hogyan érdemes belekezdeni egy gumivásárlásba. Nálunk a helpitgo-n is megoszthatod a kérdéseid a kérések között, és könnyen belefuthatsz olyanba, aki jóval többet tud a témáról, mint te és nagyon szívesen segít neked a döntésben, szívesen ad tanácsokat (persze rajtunk múlik, mit fogadunk meg és a felelősség bennünket fog terhelni mindvégig).

Kérdezni sokkal könnyebb, mint gondolkodni akkor, amikor baj van. A közösségünk várja a kérdéseid minden nap és minden órában!

Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Pixabay (pixabay.com)
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!