Döcög a nyelvtanulás? Adunk pár tippet!

2018.10.30. - Tanulás

Van, akire ragad a nyelv, van akinek évekig tanítják az iskolában, mégsem tud nyelvvizsgát szerezni vagy nem mer megszólalni. A különbségeknek persze rengeteg oka lehet. Az egyéni szükség, netán kényszer; az adott iskolai oktatás hatékonysága; a külső, belső motiváció mértéke és sok egyéb dolog befolyásolja, milyen könnyen sajátítunk el egy nyelvet.

A nyelvtanulás nem egyszerű dolog, hosszú folyamat eljutni odáig, hogy magabiztosan tudjuk használni. Viszont egy olyan eszköz, amit napjainkban nagyon sokoldalúan ki tudunk használni, ezért megéri belefektetnünk az időt és energiát.

Image

Te is úgy érzed, hebegsz-habogsz, ha az utcán útbaigazítást kér tőled egy külföldi? Nem mersz nekimenni a nyelvvizsgának? Szívesen megpályáznál egy állást, de a nyelvtudásod nem érzed elég stabilnak hozzá?

Adunk pár tippet, hogyan tudsz gyakorolni, fejlődni, ha már unod a nyelvkönyveket.

 • Nézd újra idegen nyelven kedvenc filmed vagy sorozatod, amit már betéve tudsz, sokszor láttál. A felirat segít abban, hogy könnyebben kihalld a kifejezéseket, szóhasználatot. Most kivételesen ne a kedvenc karakteredben merülj el, koncentrálj a szövegre!
 • Ugyanígy a kedvenc könyved is segíthet. Rendeld meg online antikváriumból, vagy keresd meg ebook-ra, és olvass bele minden nap. Könnyebb, ha már ismered a sztorit, nem fog frusztrálni, ha nem értesz minden kifejezést benne.
Image
 • Nézz rövid videókat eredeti nyelven bármilyen témában, ami érdekel. Legyen az a 15 legnagyobb filmes baki, a virágkötészet vagy biciklis technikai trükkök útmutatói. Gyakorolni tudod vele a hallás utáni szövegértést. Sőt, YouTube-on már egyre több nyelven elérhető a beszédfelismerő technológiával létrehozott automatikus feliratozás is.
 • Keresd meg a kedvenc dalod az adott nyelven és fordítsd le. Hallgasd úgy, hogy a szövegre figyelsz. Meglepő tud lenni, hogy a szöveg teljes megértésével mennyire másképp gondolunk egy számra, mint előtte.
 • Kifejezetten érdekel az ország, aminek a nyelvét tanulod? Olvasgass helyi útleírásokat, blogokat. Tervezz utazást, állíts össze útvonalakat, gyűjts érdekességeket a látnivalókról, helyi szokásokról. Olvasd a helyi híreket. Még ha a közeljövőben nem is tervezel utazni, bármikor jól jöhetnek az információk, amiket összeszedtél.
 • Egyre több nyelvtanuló applikáció van, amik segítenek a gyakorlásban, szintentartásban. Nulláról önállóan nem fogsz tudni megtanulni velük egy nyelvet. De gyakorlásnak, ahhoz hogy rögzüljenek kifejezések, szuperek! Próbálj ki többet, keresd meg, melyik a számodra megfelelő.
 • Használj szókártyákat. Ha találkozol egy kifejezéssel, amit hasznosnak találsz, vagy csak nem akar valami megmaradni, írd fel kis lapokra. Egyik oldal a magyar, másik az idegen nyelv. Tedd zsebre, hordd magaddal, szabad perceidben lapozgasd őket.
 • Keress egy partnert a környezetedben, akivel gyakorolni tudod a nyelvet. Lehet az barátod, barátnőd, párod, anyukád, nagyid, kollégád. Meséljétek el egymásnak a napotok, beszélgessetek. Segítsétek kérdésekkel egymást, törekedjetek kifejtett válaszokra. Egy-egy kifejezésnél megakadtok? Keressétek ki, írd fel szókártyára!
 • Egyedül is tudsz gyakorolni. Utazás, mosogatás, zuhanyzás, bármi közben, amit rutinszerűen végzel. Találj ki egy szituációt, játszd végig magadban, mit mondanál, hogyan fejeznéd ki magad.
 • Ne törekedj tökéletességre! Persze, most nem a nyelvvizsgáról vagy egy tanórai szituációról beszélünk. Ha a való életben kommunikálsz egy külföldivel, hidd el, értékelni fogja, hogy kommunikálsz vele, és érteni fogja anélkül is, hogy megtalálnád a tökéletes nyelvtani szerkezetet a mondanivalódhoz.
 • Merj megszólalni, szerezz önbizalmat gyakorlással! Foglalkozz vele minden nap, ha az csak 15 perc, akkor is. Itt tökéletesen érvényes a mondás: gyakorlat teszi a mestert.
Image

Ezek persze kiegészítő tevékenységek, nem pótolnak egy nyelvtanárt. Ha nincs időd, kedved, pénzed egy teljes nyelvtanfolyamba belefogni, esetleg nem neked valók a csoportos órák, keress saját nyelvtanárt. Sokkal gyorsabban lehet fejlődni, ha valaki csak veled foglalkozik, az egész alkalom alatt rád figyel, gyakorolni tudjátok, ami nem megy. Az egyéni hiányosságokat tudja pótolni, nagyon hasznos tud lenni. Keress olyat, aki szimpatikus és alkalmazkodni tud az egyéni igényeidhez. Ha kell, nyelvvizsgára készít fel; ha a nyelvtudással elhelyezkedni szeretnél, a szaknyelvet gyakorolja veled; ha az általános beszédkészséged kell fejleszteni, csak beszélget veled, felesleges nyelvtanozás nélkül.

Keress nyelvtanárt a helpitgo-n! Írd le részletesen, milyen tanárt keresel, miben van szükséged fejlődésre és válassz a jelentkezők közül. Vagy nézz szét a hirdetés oldalon, sok lelkes egyetemista és tanár várja, hogy segíthessen.

Image

Titok, és szuper módszer nincs. Csodát ne várj, a melót bele kell tenni. Az alapokat meg kell tanulni, a kifejezések se fognak elsőre megmaradni. Sajnos a párna alá tevős módszer se működik. Reméljük, adtunk pár ötletet, és kedvet kaptál a nyelvtanuláshoz.

Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Unsplash (unsplash.com), Pexels (pexels.com)
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!