Alapvető hardveres informatikai problémák bemutatása

2018.10.30. - Info-Tech

Még az okostelefonok mellett is szinte mindenki életében komoly szerepet játszanak a pc-k, laptopok, notebookok, asztali számítógépek. Dolgozunk, tanulunk, filmet nézünk vagy éppen játszunk rajtuk. Általában életünket erősen támogató eszközökről van szó, de van úgy, hogy azt érezzük inkább az ablakon dobnánk ki őket, mert…

Kezdjük azzal az informatikusok és szervizek által sokszor hangoztatott dologgal, hogy számítógépünket csak mi felhasználók tudjuk elrontani, a nem megfelelő programok telepítésével, a hardverek felmelegedését előidéző használattal vagy éppen karbantartás hiányával. Nyilván van ebben is igazság, de Murphy is megfogalmazta, hogy azért bármi, ami egyszer működik az lesz úgy is, hogy nem akar többet működni. Nézzük milyen általános eshetőségek állnak fent a hardveres hibákra!

Image
Nem kapcsol be a számítógép, laptop

Kezdjük azzal, hogy ellenőrizzük a saját környezetünkben lévő elektromos hálózati csatlakozásunkat (be van-e kapcsolva a hosszabbító, a biztosítékot nem csapta-e le valami, be van-e dugva stb.) Ha mindent normálisnak találunk akkor akkumulátoros eszközöknél vizsgáljuk meg az akkumulátor energiaszintjét vagy azt, hogy megfelelően a helyén van-e. Ha így sem érünk el sikert, akkor jönnek a komolyabb eshetőségek:

  • tápegység hiba
  • alaplapi hiba
  • memória hiba
  • videókártya hiba
  • egyéb elektromos hiba

Ha csak a kép nem jelenik meg, vagy sípol egyet az eszköz, az már komolyabban szűkítheti a kört, mert az vagy memória vagy videókártya probléma (esetleg a külső monitor nem működik megfelelően). Ha viszont totál sötétség és némaság követi a bekapcsoló gomb nyomkodását, akkor valószínű komolyabb dolog áll a háttérben, amivel érdemes hozzáértőhöz fordulni.

Hirtelen kikapcsol

Nézzünk először ugyancsak magunkba! Lehet mi nyomtuk meg véletlenül a kikapcsoló gombot? Lehet mi húztuk ki a kábelt? Lehet nincs beállítva akkumulátor figyelmeztetés, ha alacsony töltöttségi szintet ér el az eszközünk? Ha a saját hibánkat kizártuk, akkor nézzük a kellemetlenebb eshetőségeket:

  • túlmelegedés
  • tápegység hiba
  • alaplapi hiba
  • processzor hiba

Nagyon fontos kérdés ennél a jelenségnél, hogy mi történik a kikapcsolás után:

Ha rövid időn belül (5-10 perc) újra bekapcsol akkor nyert ügyünk van, mert csak túlmelegedett az eszköz. Célszerű a gép hűtésére jobban odafigyelni, esetleg erősebb ventilátort beszerezni, a gépházat olyanra cserélni, ami szabadabb levegőáramlást biztosít vagy csak elvenni a radiátor mellől az eszközt. Laptopoknál a szűkös helykínálat miatt minden zsúfoltan helyezkedik el a házban, de ha szabadon hagyjuk a hűtőnyílást akkor már azzal sokat segíthetünk. Továbbá van lehetőség hordozható ventilátoros laptoptartókat vásárolni, ami nekünk is kényelmesebbé teheti az ágyban laptopozást. Ezen felül minden esetben érdemes eszközünk portalanítására és tisztítására nagy figyelmet (és fegyelmet) fordítani, hiszen a megülő por nagyon sok problémáért lehet felelős.

Ha viszont nem kapcsol be a gép, akkor érdemes szakértőhöz fordulni, de nem feltétlen kell muskátlitartóvá átalakítani a gépet, mert könnyen lehet, hogy “csak” 15-20 ezer Ft-ért javítható lesz az eszköz.

Image
Állandóan kikapcsol vagy újraindul

Itt sem kell rögtön papot hívni, de általában nem jelent jót. Nézzünk magunkba azért egy picit ismét, mert lehet nemrég mi tettünk bele olyan hardver elemet, aminek az energiaszükséglete már meghaladja azt, amit a tápegység tud biztosítani és ebben az esetben egy pillanatra megszakad az áramellátás. Az géptől függ, hogy leáll-e vagy újraindul ilyenkor. Visszatérő esetben károsodhat a tápegység és a többi hardver elem is (pl. merevlemez), ezért érdemes nagyobb teljesítményű tápegységre váltani. Ez a jobbik eset…

Ha viszont nem ez áll a háttérben akkor vagy a tápegység kezd tönkremenni vagy az alaplap. Alaplapcsere nem egyszerű és olcsó, sokszor az autóknál használt fogalom, “gazdasági totálkár” lehet a vége és érdemesebb a csere helyett inkább egy új gépet választani.

Hangos a gép, búg, zörög

Piszkos vagy poros a ventilátor és emiatt már nem képes olyan finoman járni, mint új korában. Hozzáértő személy gyorsan meg tudja pucolni, az internet is tele van ilyen útmutatókkal. De ne azt nézzétek, amikor valaki a tusolóban próbálkozik, az hülyeség.

Másik eshetőség a ventilátor csapágy. Ha régebbi (pl. 3 év feletti) gépről beszélünk, akkor könnyen lehet, hogy a csapágyazás már elöregedett, kikopott vagy szorul. Mindenképpen érdemes elköszönni tőle és cserélni, mert a processzor vagy éppen a videókártya hűtése (ha van ilyen) veszélyeztetve van és nagy bajt tud okozni a túlmelegedés.

Image
Hirtelen lassulás

Merevlemez vagy alaplapi probléma. A merevlemez technológia (HDD) már kezd amúgy is kimenni divatból, mert sokkal lassabb fizikai elven működő tárolási és olvasási módszerrel működik, mint az SSD, ami mozgó alkatrészek nélkül képes sokkal gyorsabban az adatok elérésére. Mivel a merevlemezben minden forog, pörög és mozog ezért az egy idő után fokozatosan veszít a kezdeti teljesítményéből vagy, ha külső behatás éri (pl. a gép túl sok és drasztikus mozgatása használat közben, esetleg leesés) akkor több dolog is sérülhet benne. Ennek lehet az a következménye, hogy a gépünk sokkal lassabban reagál, nyit meg dolgokat vagy tölti be az operációs rendszert, hiszen sérültek a fizikai elemek. Ebben az esetben az adataink kinyerése mellett elsődleges a csere, hiszen kis idővel annyira meghibásodhat, hogy nem fogjuk tudni használni.

Alaplapi problémák is okozhatnak lassulást vagy nagyobb problémákat is. Pára, gőz, hirtelen hőmérsékletváltozás nagy kárt (és rövidzárlatokat) tud eredményezni, ami miatt a gép teljesítménye is romlik, valamint láncreakció-szerű hibák léphetnek fel vagy teljesen tönkre is mehet. Érdemes ezekre odafigyelni, mert drágább, mint olcsóbb a csere, sőt!

Elmondhatjuk, hogy azért ezek az eszközök a halandó embernek még mindig mérnöki csodák és bonyolult komplex szerkezetek. Éppen ezért minden esetben kell már pici fanatizmus vagy szakértelem ahhoz, hogy fel tudjuk mérni mi a hiba oka, forrása.

Mi a helpitgo-nál úgy gondoljuk, hogy nem kell mindig cipelni a gépünket egyik szervizből a másikba, hiszen lehet a szomszédban is egy olyan szakértő, aki kisujjból megmondja mit kell csinálnunk a gépünkkel vagy éppen ő meg is csinálja nekünk. Pont ezért alakult meg az applikációnk. Lássuk a környezetünkben kik azok, akik ebben a témában tudnak nekünk segíteni, sokkal olcsóbban és gyorsabban, mint egy szerviz…

Megéri megpróbálni? Szerintünk meg! Mit veszíthetünk?

Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Unsplash (unsplash.com)
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!