Vegetáriánusok, vegánok! - Ki mit eszik? És miért nem?!

2018.11.09. - Életmód

A híres Belga zenekar 2002-ben kiadott egy zeneszámot a húsfogyasztásról. Ebben megéneklik, hogy a növényektől leszel mélabús:

“hús, hús, hús, egyél húst
a zöldségektől leszel olyan mélabús”
Image

Ez természetesen nem igaz, mert akkor nem hagyná el egyre több ember az étkezéseiből a húsokat, állati eredetű termékeket. Tudtad, hogy a vegetáriánus életmódnak több fajtája létezik? Ha nem, akkor semmi probléma. Összeszedtük neked ezeket.

A legismertebbek a vegetáriánusok, akik megegyeznek a vegánokkal (róluk még lentebb olvashatsz) abban, hogy nem esznek semmilyen húsfélét. A legfontosabb különbség, hogy egyes vega irányzatok engedélyezik a tojás vagy a tejtermékek fogyasztását.

Image

A vegetáriánusok többsége vallási vagy egészségügyi okból választják ezt az életmódot maguknak. Emiatt nem utasítják el az egyéb nem élelmiszeripari termékeket, amik állati eredetűek.

Szemivegetáriánusok: Velük kezdjük a felsorolást, mert valójában nem is vegetáriánusok, hiszen fogyasztanak állati eredetű termékeket, de mégis a vegetáriánusok közé tartoznak. Fehér húsokat, leginkább csirkét és halféléket esznek. Általában, aki szemivega lesz, annak egészségügyi megfontolás áll a hátterében.

Image

Peszketáriánusok: Ezek az emberek nem fogyasztanak húst, de tejtermékeket és tojást sem általában. Vagyis csak a melegvérű állatokat nem esznek, mert halakat és tengeri állatokat igen. Az étrendjük nagy részét képezik a diófélék, magvak, hüvelyesek. Elsőszámú motivációjuk nekik is az egészség.

Ovo-laktovegetáriánusok: (Ők azok az emberek, akikre általában gondolunk, mint vegetáriánusok, de mint tudjuk, az csak egy gyűjtőfogalom, több alfaja létezik.) Nem fogyasztanak semmilyen húst, de tejterméket, tojást és mézet igen. Ez a csoport általában a legelső, “beugró” szint. Kis százalékuk marad ennél, mivel vagy továbblépnek a lakto-vegetáriánusok közé vagy visszatérnek a húsevőkhöz.

Lakto-vegetáriánusok: Az előző csoporthoz képest, annyiban különböznek, hogy már tojást sem fogyasztanak, de tejterméket és mézet még igen. Mondhatni ez az arany középút a vegetáriánusok között, hiszen a zöldségeken és a gyümölcsökön kívül állati eredetű dolgokat fogyasztanak. Éppen ezért gyakran használják az étkezésükben a sajtokat, túrókat. Ide tartoznak a Krisna hívők is, akik vallási alapon tartoznak ebbe a halmazba.

A vegánok semmilyen húst, állati eredetű élelmiszert nem fogyasztanak, ugyanúgy, mint aki növényi étrend szerint étkezik. A veganizmus mégsem tekinthető csupán egy étrendnek, ez inkább egy életfelfogás. Az étkezésen kívül a mindennapjaikban sem használnak olyan eszközöket, melyek állati eredetűek. Nem hordanak állati bőrből készült ruhákat, állatokon kísérletezett kozmetikumokat, de még az autójukban sem lehet bőrülés.

Image

Ők már valójában állatvédők is egyben, és az állatok kihasználása miatt hanyagolják a fent említett tevékenységeket, illetve harcolnak ezek megállításáért is. A vegánoknak több csoportja is van, amiknek már a nevéből is kiderül, hogy miért választották ezt az életmódot. Pár példa erre: ökológiai-, etikai-, vallási vegán.

Külön kiemelhetjük a nyers vegánokat, mert az előző vegánokkal megegyeznek, de nem főzik meg az alapanyagokat, hanem nyersen fogyasztják el. Ételeiket maximum 40 fokig melegítik, hiszen ez a határa annak, hogy ne változzon a kémiai összetétel.

Ezzel a cikkel senkit nem szerettünk volna se rábeszélni, se lebeszélni az állatmentes táplálkozásról. Csak összeszedtük az ismertebb fokozatait, hogy egy kis bepillantást adjunk, mennyire változatosan és különböző okokból választhatja valaki ezt az életmódot!

Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Freepik (freepik.com), Pixabay (pixabay.com)
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!