Jó és rossz levegő a lakásban - mire figyeljünk?

2018.11.20. - Életmód

Hosszú, meleg őszi hónapok után úgy néz ki, megérkezett az igazi ősz, lassan nyakunkon a tél is. Ilyenkor a hideg időben keveset szellőztetünk, romlik a lakás levegőjének minősége. Mire figyeljünk és mit tehetünk az ügyben?

Nézzük először, mik azok, amik az otthonunkban, zárt térben károsítják a levegőnket. Lehet nem is gondoltad volna, de amikor meggyújtunk néhány illatgyertyát este a hangulat kedvéért, méreganyagokat juttatunk a levegőbe. A legtöbb gyertya tartalmaz paraffint, amelyek többek közt toluolt és benzolt bocsátanak ki magukból égéskor. Ezek az anyagok belélegezve asztmát, ekcémát is okozhatnak.

Image

A benzol hatásának napjainkban nagyon sok helyen ki vagyunk téve. Előfordulása elsősorban a gépjárművek kipufogógázaiban és dohányfüstben a legjellemzőbb. De különböző festékek, ipari ragasztók és bútorviaszok is tartalmazzák, így egészen hétköznapi tárgyainkból is párologhat a benzolgőz.

A másik ilyen mumus a formaldehid. Nem is gondolnánk, egy átlagos nap során mennyiszer kerülhetünk kapcsolatba vele. Belélegzése szintén a légúti betegségek kockázatát fokozza. Ha sok légfrissítőt, illatosítót szeretünk használni, jobb ha leszokunk róluk a saját érdekünkben. Szinte vegyszerekkel fújjuk tele a levegőt otthonunkban. A formaldehid megtalálható sok fertőtlenítő- és vécétisztító-szerben is. Az építőiparban kötőanyagok, szigetelőanyagok előállításához használják; és különböző préselt bútorok, furnérlemezek ragasztóanyagában is fellelhető.

Hallottál már az úgynevezett beteg épület szindrómáról? A WHO, Egészségügyi Világszervezet már az 1980-as években vizsgálta a jelenséget. Sok építőanyag, ragasztók, festékek, lakkok, műanyagok, bútorok farostlemezei tartalmaznak és bocsátanak ki magukból egészségre káros anyagokat, például a fent már említett benzolt, triklóretilént és formaldehidet.

Természetesen ezek kis mértékben, egészségügyi határérték alatt vannak jelen, viszont összeadódva kellemetlen tüneteket okozhatnak az arra érzékenyebbeknél. Ilyen tünet lehet például: fejfájás, bőrirritáció, lehangoltság.

A nagyvárosokban lakók és az irodaházak dolgozói a legveszélyeztetettebbek, ott találhatók ezek az anyagok legnagyobb koncentrációban. Azért ne fogj azonnal mindent az épületre! Ha nem szereted a munkád, nem jössz ki a főnökkel, vagy egy kollégád bosszant, nagyobb eséllyel emiatt fáj a fejed. Mindenesetre, ha teheted, és nem egy forgalmas út mellett van a munkahelyed, szellőztess, amennyit tudsz.

Image

Na, nem kell azért azonnal kongatni a vészharangot és kukába hajítani az összes gyertyát, a fentiek nagyon kis mértékben hatnak ránk. Sajnos egy szmogos nap, a dohányzás, alkohol, mozgáshiány sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az egészségünkre. De a sok kicsi sokra megy elve alapján ne tegyük ki magunkat felesleges kockázatnak.

Nézzük, mit tehetünk!
  • Nem kell lemondani a gyertyákról, az alkalmi paraffingyertya-használat nem jelent kockázatot a tüdőnk egészségére nézve, de egy gyors szellőztetés sosem árt. Az illatgyertyák napi szintű égetését kerüld. Ha teheted, keress méhviaszból, növényi viaszból vagy szójából készült gyertyákat, ezek az egészségre teljesen ártalmatlanok.
  • A mesterségesen létrehozott illatok helyett használj illóolajat. Csepegtess vízbe belőlük és azt párologtasd, ha szereted a különböző illatokat az otthonodban. A 100 %-os illóolajok különösen szuper tulajdonsága, hogy a legtöbbjük baktériumölő hatású, így kifejezetten jól jön télen, mikor könnyebben megbetegszünk. A legkiválóbb erre a célra a teafaolaj. Igaz, markáns illata van, melyet sokan nem kedvelnek, viszont egyszerre baktérium-, vírus-, gombaölő és fertőtlenítő hatású is. Ha más illatot preferálnál, a nagy klasszikus, a levendula is baktérium- és gombaölő; a citrom fertőtlenít, kitűnő légfrissítő, csakúgy, mint a menta vagy eukaliptusz.
  • Ha új bútort vásárolunk vagy lakásfelújításba fogunk, szellőztessünk sokat pár hónapon keresztül, míg nem távozik az összes káros anyag.
  • Takarításhoz keressük a természetes, környezetbarát anyagokat, de legalább mindenképp használjunk maszkot, ne lélegezzünk be a levegőbe kerülő vegyszert. Itt írtunk nemrég az otthoni tisztítópraktikákról.
Image

Végére hagytuk a legtutibb dolgot, amivel felvehetjük a harcot a levegőnket rontó káros anyagok ellen: a szobanövények. Te is azt gondoltad, hogy a sarokban kókadozó páfrány csak arra jó igazán, hogy fogja a port, vagy leborítsa a macska? Lehet most újra fogod gondolni.

A NASA 1989-ben publikálta a tanulmányát, melyben többek között szobanövényeket vizsgáltak abból a szempontból, milyen hatékonyan tudják megkötni a minket hétköznapjainkban körülvevő káros anyagokat (benzol, formaldehid, triklór-etilén, toluol, ammónia). Kiderült, hogy egyes növények sokkal jobban tisztítják a levegőt a társaiknál. Ilyen például a vitorlavirág, a szobai futóka, a zöldike, az anyósnyelv, a tarka sárkányfa és a szobapáfrány is. Ha forgalmas út mellett laksz, futtass a kerítésedre, házfalra vagy az erkélyre borostyánt, különösen jól fogja szűrni neked a levegőt. Amire nagyon figyelj, hogy ezek közül több növény is mérgező, ezért ha kisbabád van vagy kisállatot tartasz, ellenőrizd ezeket, mielőtt választasz!

Image

Ha kíváncsi vagy, itt találhatod az eredeti tanulmányt. Itt pedig egy részletes táblázatot angol nyelven, melyben össze van szedve az összes vizsgált növény abból a szempontból, melyik káros anyagot képes megkötni és mérgező-e kisállatokra.

Ha nem vagy biztos benne, hogyan válassz, hol szerezd be és hogyan gondozd a növényeket, kérj segítséget a helpitgo-n! Könnyen lehet, hogy találsz egy szenvedélyes növényszakértőt, aki szívesen segít neked és tanácsokkal is ellát.

Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Freepik (freepik.com), Pixabay (pixabay.com)
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!