Mi az a fekete péntek? Black Friday-ről minden 1 percben...

2018.11.22. - Mindennapok
  • Az Egyesült Államokból indult szokás. November negyedik péntekje, a Hálaadás utáni nap. Ekkor kezdődik hagyományosan a nagy karácsonyi bevásárló szezon. A kiskereskedők ezen a napon átlagon felüli kedvezményeket kínálnak, így indítják a szezont. Ilyenkor, noha kis mennyiségben, de beszerzési áron, vagy még nagyobb engedménnyel lehet kapni termékekeket.
  • A kifejezés először pénzügyi válsághoz kötődött: 1869-ben, az amerikai aranypiac összeomlásakor használták.
  • 1961-ben, a philadelphiai rendőrség a hálaadás utáni pénteket kezdte fekete péntekként emlegetni, a városban minden évben kialakuló forgalmi dugó és káosz miatt. Egyrészt a külvárosokból és környező városokból özönlöttek bevásárolni. Másrészt a hálaadás utáni szombaton hagyományosan megtartott futballmeccsre is érkeztek az emberek.
  • A név eredetére másik - nem elfogadott - elmélet: a könyvelők a veszteséget piros, a nyereséget fekete tintával vezették. Év vége felé, ez az időszak a kereskedők legjobb időszaka. Ilyenkor az üzlet nyereséges, a számok feketék.
Hogy lett mindebből vásárláshoz kapcsolódó kifejezés?
  • Tipikus: az amerikai marketingnek köszönhetően. Philadelphiában szerették volna a kifejezést pozitív kicsengésűvé tenni. Egy 1966-os kampányban a Black Friday-t elkezdték a karácsonyi bevásárlás kezdetével összefüggésben kommunikálni.
  • Az 1970-es évekre elterjedt az USA-ban. A kifejezés és a szokás is. A legnépszerűbb cikkekkel kezdődött: elektronikai eszközöket és játékokat kínáltak nagy kedvezménnyel ezen a napon.
Image


  • A 2000-es években lett teljes az őrület az Egyesült Államokban, ekkorra vált általánossá a használata. Sokan szabadságot vesznek ki erre a napra, állítólag sok a hirtelen megbetegedés is ezen a pénteken. A boltok extrémen meghosszabbított nyitvatartással készülnek. Van olyan üzlet, ami hajnali 4-kor nyit.
  • 2008-ban a Long Island-i Walmart ideiglenes munkavállalóját halálra taposták, mikor a tömeg türelmetlenül az ajtónak feszülve várta az üzlet nyitását. Sajnos évről évre történnek sérülések az árukért folyó roham közben.
  • Magyarországon az elmúlt pár évben kapták fel a kifejezést, és próbálják meg a helyi kereskedők kihasználni az alkalmat. Sajnos sok márkának, üzletnek sikerül félreértelmeznie az eredeti koncepciót. Nem egynapos vagy egy hétvégére szóló akciókról van szó, hanem manapság már egész novemberben hallható a kifejezés. (Az egyik márkának sikerült februárban black friday napokat hirdetnie. Biztos nem túl kreatív a marketingesük.) Sajnos kiemelkedő ajánlatokkal is ritkán találkozni. Nem jellemző, hogy egy terméket az ár töredékéért ajánlanak. Inkább maradnak a 10-20, esetleg 30%-os engedménynél.
Image


Persze, akinek van kedve és türelme, érdemes szétnézni ezen a napon, akár már karácsonyi ajándékot is be lehet kedvezményesen szerezni.

Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Freepik (freepik.com), Giphy (giphy.com), Tenor (tenor.com)
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!