Ki is valójában a piros ruhás ember, akit december elején mindig emlegetünk?

2018.12.03. - Ünnepek
A Mikulás története

Az első fennmaradt történet a mikulásról (egy Kisázsiából számazó legenda szerint) Szent Miklóshoz köthető. Myra város püspökeként az egész életét a szegények segítésére tette fel. A mende-monda alapján Miklós püspök szomszédságában egy szegény ember lakott három lányával. Egyszer Miklós püspök a család ablakánál sétált és meghallotta miről beszélget bent a család. Épp arról folyt a vita, hogy a 3 lány közül melyiket adják rabszolgának, hogy az ebből származó pénz a családon segíthessen. A püspök aznap éjjel álruhát öltött magára és egy piros erszényben pénzt hagyott a család ablakpárkányán. A zajt meghalló egyik lánytestvér, egy piros palástban elviharzó alakot látott az utcasarkon elfordulni. Következő évben ugyanezen a napon megismétlődött az eset. Ám a harmadik évben mikor Miklós püspök újra segíteni szeretett volna a családon problémába ütközött. A ház ablaka be volt deszkázva a hideg ellen. Ekkor döntött úgy, hogy felmászik a tetőre és a kéményen keresztül dobja be az ajándékot a családnak, ami éppen az egyik lány kandallóban száradó harisnyájába esett.

Image
Modern Mikulás

A modern legenda szerint a Lappföldön egy kunyhóban élő Mikulás (más néven Joulupukki) december 5-én éjszaka a repülő rénszarvasai által húzott szánját megpakolja és nekiindul, hogy ajándékot csempésszen a gyerekeknek Mikulás-nap alkalmából. Innen ered a szokás, hogy a gyerekek cipőjüket az ablakba teszik ajándék gyanánt. Tőlünk nyugatabbra pedig harisnyát vagy zoknit akasztanak a kandallójukra, a Szent Miklós-i legenda miatt.

Korábban arról is lehetett hallani, hogy a Mikulás a mennyben lakik és onnan figyeli, hogy ki jó gyerek. Segítői már voltak angyalok, manók és jelenleg krampuszokat szoktunk emlegetni, mint Mikulás segéd.

Image
Mikulás vs Télapó

A a második világháború után a Mikulás név, a vallási eredete miatt nemkívánatos lett. Ekkor terjedt el nálunk szovjet nyomásra a Télapó, ami az orosz „Gyed Maroz” vagyis „Fagy apó” tükörfordításaként jött létre Magyarországon. Innentől minden állami helyen és rendezvényen ezt kellett használni. Oroszországban az akkor is használt Fagy apó, Fagy anyóval és unokájukkal, Sznyegorucskával (Hópelyhecskével) szintén ajándékokat vitt a jó gyerekeknek.

Coca-Cola és a Mikulás

A nagyvállalat nagyon szeretné azt legendát felépíteni, hogy ők találták ki a Mikulás modernkori kinézetét. A Coca-Cola és a Mikulás kapcsolata egészen az 1930-as évekig vezethető vissza. A növekedésnek indult üdítőket gyártó cég a téli hónapjait szerette volna megtámogatni úgy, hogy a hidegebb időszakban is vásárolják a terméküket. A kampány lényege a karácsonyi hangulat és a Coca-Cola összefonódása volt. A gyártó nem “lenyúlta” a Mikulást, csak a márkájához kapcsolta kisebb változtatásokkal a kinézetén. Elérték a céljukat, hiszen mindenki tudja, hogy az ünnepi időszak a Coca-Cola kamionok indulásával kezdődik.

Image

Ha a mikulási készületekben bármilyen segítségre van szükséged, akkor bátran oszd meg azt a helpitgo-n! Találd meg a megfelelő személyt magadnak az app-ban!

Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Pixabay (pixabay.com)
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!