Könyvet ajándékba mindenkinek!

2018.12.14. - Ünnepek
Image

A könyv még mindig az egyik legjobb ajándék. Élményt ad, tudást ad, kikapcsol, feltölt, elgondolkoztat, segít kicsit lelassulni a rohanó hétköznapokban. Szerencsére nagyon széles a választék. Egy könyvesboltból vagy webáruházból szinte minden korú, nemű és érdeklődési körű barátunknak, rokonunknak találhatunk olvasnivalót. Legyen az egy könnyű olvasmány, szakkönyv egy új hobbiról, motivációs írás vagy komoly témát feldolgozó regény.

Persze a nyomtatott könyv az igazi, a borítójával, a könyv-illatával, mindennel együtt, de nem mehetünk el az e-könyv olvasók praktikussága mellett. A kis kütyük nagy előnye, hogy kis helyet foglalnak el, könnyen beférnek a táskába, bármikor elő lehet kapni, olvasni néhány oldalt utazás közben, a kávét kortyolgatva, a buszra várva.

Adunk pár tippet, amivel szerintünk nem lehet mellélőni, ha nincs konkrét lista a kezedben, mit szeretne az ajándékozott. Szubjektív ajánló következik.

Toplistás szerzők

A toplistás könyvekkel valószínű nem foghatsz mellé, nem véletlenül a legtöbbet eladott könyvek, így akár azzal is lehet kezdeni a szemezgetést. Egyébként, ha épp nem online nézelődsz, bátran kérj segítséget az eladóktól, szívesen ajánlanak olvasnivalót, ha a korosztályra és nagyjából a stílusra, érdeklődési területre adsz támpontot.

Vannak olyan tuti szerzők, akik annyira olvasmányosan írnak, hogy szinte bármit veszünk, nem foghatunk mellé. Ilyen például Dan Brown, aki a Da Vinci-kód című regényével lett világhírű és film készült több könyvéből is. J. K. Rowling a Harry Potter sorozattal örökre beírta magát a nagy szerzők névsorába. Tudtad, hogy azóta több felnőtteknek írt könyve is megjelent? Az Átmeneti üresedés egy angliai kisvárosban játszódik, a regény története mögött komoly személyiségképek bontakoznak ki és betekintést kapunk napjaink társadalmába is. Ezen kívül Rowling izgalmas krimisorozatot is írt Robert Galbraith álnéven (Kakukkszó, A selyemhernyó, Gonosz pálya). Magyar szerzők közül érdemes elolvasni Frei Tamás kalandregény sorozatát (A megmentő, A bankár, 2015 - A káosz éve és a magyar elit háborúja, Agrárbárók - Magyarország az oroszok csapdájában). Főszereplője egy volt idegenlégiós, André, akinek kalandjai és megpróbáltatásai során betekinthetünk az ország és a világ nagyhatalmi játszmáiba is. Kondor Vilmos több krimijében is az 1930-as, 40-es, 50-es évek Budapestjére kalauzolja vissza az olvasót Gordon Zsigmond, a fiatal újságíró vezetésével.

Image

A bűnügyi regények vonalán maradva az elmúlt években nagy népszerűségre tettek szert a skandináv krimik. Sötét hangulat, legtöbbször megrázó bűncselekményeket feltáró, maguk is problémákkal küszködő főszereplők, társadalmi kérdéseket feszegető témák, szélsőjobb elemek. Nagyon izgalmas olvasmányok. Egyik bestseller szerző Jo Nesbo (norvég író, kiejtése körülbelül: “ju neszbö”).

Magyar kortárs

Régóta a magyar közélet elismert személyiségei Kepes András, Vámos Miklós és Grecsó Krisztián. Aki szereti a kicsit lassabb folyású, elgondolkodtató irodalmi műveket, annak ajánljuk a írásaikat.

Ugron Zsolna erdélyi származású írónő, akinek híres történelmi nőalakjai gyönyörűen illusztrált könyvek lapjain a középkori Magyarországig visznek minket vissza, és mesélik el a korabeli emberek hétköznapi problémáit és nagy alakjaink sorsát. Szerintünk kamaszkortól kezdve bármelyik nőismerősödnek bátran ajándékozd.

Image
Klasszikusok, önéletrajzok

Ne mellőzzük a klasszikusokat! Időről időre nagyon szép új kiadások készülnek. Idén például új kiadásban találkozhatsz Robert Merle Védett férfiak, Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című művével, vagy George Orwell Állatfarmjával. Agatha Christie és Jane Austin sorozatai is sűrűn kapnak új külsőt.

Image

Ha tudod, hogy valamelyik ismerősöd szereti a művészeteket, sport- vagy zenerajongó, keress önéletrajzi ihletésű könyveket. Ha esetleg azt is ismered, konkrétan melyik korszakot, stílust, művészt, sportolót kedveli, könnyű a dolgod.

Filmek, sorozatok

Nagy eséllyel biztosra lehet menni olyan könyvekkel, amikből később sikerfilm készült. Sőt, mostanában egyre több nagyon színvonalas sorozat könyvadaptáció. Talán kijelenthetjük, hogy szinte minden esetben jobb a könyv, mint a film, így bátran szemezgess ilyen netes gyűjtésekből. Azért ajánlunk párat mi is. Joanne Harris Csokoládé vagy Elizabeth Gilbert: Ízek, imák, szerelmek című könyvének világába szerintünk bármelyik nő szívesen elmerül. Ha valaki érdeklődik az űrutazás, űrkutatás, fizika iránt, szeretni fogja Andy Weir: A marsi - Mentőexpedíció című művét, amely Ridley Scott sikerfilmjének szolgált alapul. Suzanne Collins Éhezők viadala trilógiáját sok embernek nem kell bemutatni, nagyon olvasmányos könyvek. Elena Ferrante Nápolyi regénysorozatának első kötete a Briliáns barátnőm, melyből az HBO idén indított sorozatot.

Image
Sci-fi, fiatalok

Science fiction rajongóknak, és kiskamaszoknak sem nehéz választani. Az elmúlt évek új Star Wars filmjeivel újra feléledt az őrület, aminek megfelelően új könyvek, albumok kerültek fel a polcokra sok rajongó örömére. Tipp: antikváriumokban, zsibvásárokon keress régi Galaktika magazinokat, amik az akkori korszak legjobb sci-fi novelláit gyűjtötték össze.

Hogy az ifjúsági vonalon se maradj tanács nélkül, kisebbeknek ajánljuk Gerald Durrell műveit (melyek szintén új kiadásban vannak a polcokon). Az író saját, állatokkal teli mókás történetei bármelyik fiatalkorút beszippantják és megnevettetik. Lányoknak ajánljuk Fodor Marcsi és Neset Adrienn 50 elszánt magyar nő című könyvét, mely olyan nők életútját mutatja be, akik mertek valamiben elsők lenni, ám a tankönyvekből nem igazán ismerjük őket. A borzongatás mestere Stephen King, számtalan világsikerű regénye van. Válassz egyet egy olyan kamasznak, aki szerint nem lehet izgi egy könyv. :)

Image

Van valami, amit lehet eszedbe sem jutna könyvesboltban keresni, viszont szerintünk szuper joker ajándék: a képregény. Nem csak gyerekeknek, sőt! Nagyon színvonalas, keménytáblás kiadások készülnek mostanában kifejezetten felnőtteknek. A Trónok harca sorozatból és persze a Star Wars-ból is készültek képregények. A Blacksad sorozat spanyol alkotói noir hangulatba helyezték karaktereiket, akik egytől egyig antropomorf állatok, azonban a részletgazdag rajzoknak és létező helyszíneknek köszönhetően mégis realisztikus marad az élmény. Mi a kedvencünk? Eláruljuk! Korcsmáros Pál 1950-es, 60-as években rajzolt Rejtő Jenő képregényeinek felújított verziói. A mai napig szórakoztató, élvezetes darabok, melyek minden otthonban helyet érdemelnek.

Image

Reméljük sikerült ötletet adnunk és ezzel is gyorsabb lesz a karácsonyi készülődés. Ha megrendeltél pár ajándékot de nincs időd beugrani érte a boltba, esetleg más előkészületekkel vagy elúszva, próbáld ki a helpitgot! Töltsd le az appot és adj fel feladatot, miben kérnél segítséget. Lehet a közeledben van épp egy felhasználó, aki szívesen elhozza a csomagot, megsüti a bejglit vagy segít befaragni a karácsonyfát!


Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Pixabay (pixabay.com), Bookline (bookline.hu)
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!