Másnapos vagy? Segíts magadon, van rá megoldás!

2019.01.01. - Mindennapok
Image

Túl jól sikerült a tegnapi buli? Most meg alig tudsz kikelni az ágyból, majd szétmegy a fejed, hányingered van, ki vagy száradva és már meg is fogadtad, hogy soha többet nem iszol? Ez az, amit másnaposságnak hívunk. Ha élted már át, tudod, hogy mennyire várod a következő napot. Mindenkinek van rá egy bevált módszere, amit vagy ő talált ki vagy esetleg valakitől hallott. Vannak dolgok, amik segítenek a betegség tüneteinek kezelésében és ezeket mi összeszedtük neked. Pár napon belül ki fogod egész biztosan heverni az italozást, de könnyebbé is lehet tenni.

Image

Az alkohol dehidratáló hatásának köszönhetően a testünkből vizet von el és a vízhiányosak, illetve cukorhiányosak leszünk. Az alkohol irritálja a nyálkahártyánkat. Ezek miatt van az a borzalmas érzés. A leggyakoribb tünetek, amik a másnaphoz kapcsolhatóak: fejfájás, szédülés, fáradtság, rossz közérzet, erős kiszáradtság érzés, hányinger (rosszabb esetben hányás), remegés. A testi tünetek mellett szellemiek is előfordulhatnak: félelem, lelkiismeret-furdalás, bűntudat. Ezek jellemzően a „black out” elérése utáni reggeleken jönnek elő, mikor nem emlékszel mindenre, csak „filmkockák” vannak meg az estéből.

Image

Jöjjenek a tippek, segítsünk egymáson!

Gyógyszertári készítmények: Gyomorvédő és nyálkahártyát nyugtató termékekkel tudjuk csillapítani a gyomrunkban fortyogó, bármikor kitörő vulkán érzését. Fejfájásra pedig paracetamol hatóanyagú fájdalomcsillapítót szoktak ajánlani.

Víz

A folyadékháztartásunkat vissza kell terelni a normális irányba. Felkelésnél rögtön érezni fogjuk a szomjuságunkat, de ne az legyen a megoldás, hogy megiszunk rögtön egy nagy palack vizet. Félő, hogy nem tudná bent tartani a szervezetünk. Kortyonként, szépen lassan igyuk a vizet!

Házi húsleves zöldségekkel gazdagon.

Mindenki hallott már erről, ez egészen biztos. Az alkoholfogyasztással a nátrium és kálium mennyiségünk is csökken. Ezt pótolni tudja a zöldség leves. Ha kellemesen meleg, akkor a gyomrot is tudja nyugtatni.

Uborkalé

Olyan, mint a leégett hátra a tejföl. Nincs orvosi vélemény a hatásosságáról, de elég sokan fogyasztják. Elméletileg a sós lé jót tesz a gyomornak.

Kávé és „gyógysör”

Mindkettő tovább dehidratál, vizet von el a szervezetből, amit pont próbálunk a normál szintre visszatölteni. A kávé érösszehúzó hatása segít a fejfájás csillapításában. A sör, a tipikus előremenekülés mintapéldája. Ad egy euforikus érzést, csillapítja a tüneteket, de egyszer akkor is elér a másnap és nem mindegy, hogy 1 napi piálást vagy 4 napot kell kiheverni.

Kefír/tej

Az alkoholnak köszönhetően savas a tested ph értéke. Ennek a kompenzálására szokták ajánlani a lúgos dolgokat. A tejtermékek általában azok, de ezeket is óvatosan, kis mennyiségben fogyaszd.

Zöldség- és gyümölcslevek

A szervezetbe szükséges vitaminbombát tenni és egyik legegyszerűbb módszere a gyümölcslé. Arra figyeljünk, hogy például a narancslé savassága miatt nem jó döntés. Nem tesz jót a gyomrunknak.

A szerző tanácsa: sokkal egyszerűbb egy másnapot társaságban túlélni, mert oda általában el kell menni. Közösen gyorsabban telik az idő, könnyebben ráveszed magad egy ebédre, egy kis sétára és az is mindig segít, ha látsz egy embert, aki nálad is rosszabbul van. Ne legyél otthon egyedül a világító tévé előtt! A vérkeringésed lassú marad és lassabban dolgozza fel az előző napi méregadagot. Mindenkinek jobbulást kíván: a helpitgo csapata


Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Freepik (freepik.com) Pixabay (pixabay.com)
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!