Hogyan hívjanak be minél több állásinterjúra? Tippek az önéletrajz elkészítéséhez.

2019.01.11. - Iroda

Újévi fogadalmad az új meló? Ne lepődj meg, ha nem érzed pörgősnek a munkaerőpiacot januárban.

Sokan úgy gondolják, hogy az új év kezdetével, januárban a cégek azonnal nekiállnak munkaerőt keresni, azonban ez nem minden esetben van így. Az első hónap a legtöbb vállalat életében az előző év zárásáról, a következő év megtervezéséről szól. Sok helyen be kell pótolni az ünnepek miatt felgyűlt feladatokat és az éves pénzügyi zárással is sok teendő van. Így legyél türelmes, ha nem találsz annyi álláshirdetést, vagy nem reagálnak olyan gyorsan a beküldött pályázatodra. Addig is, érdemes tökéletesíteni az önéletrajzod, hiszen nagyon fontos dokumentum, az első benyomást kelti rólad. Fel kell keltse a figyelmet, hogy elolvassák; és elég meggyőző kell legyen, hogy behívjanak interjúra. Adunk pár tippet, szerintünk mire kell odafigyelni az önéletrajzzal kapcsolatban egy új állás megpályázásakor.

Image
 • Legyen rövid, tömör, gyorsan áttekinthető, de azért informatív. Nem kell regény, terjengős bekezdések. Ne ömlesztett szöveget készíts, strukturáld az információkat, legyél lényegretörő. Sok nagy céghez rengeteg önéletrajz érkezik be, nincs idejük sok időt fordítani egy önéletrajzra. Könnyen előfordulhat, ha nem jól átlátható, egyszerűen félreteszik, jöhet a következő.
 • Szerkeszd meg szépen a dokumentumot. Ne legyenek össze-vissza behúzások, sokféle betűtípus. Legyen rendezett. Nem baj, ha nem egyedi az önéletrajzod, de legyen igényes, fordíts időt a külalakra.
 • Nagyon fontos a hibátlan helyesírás! Nézz utána, ha bizonytalan vagy egy-egy szóban.
 • Ne szerkeszthető word doksit küldj el. Mentsd ki pdf-ben, úgy csatold a levélhez.
 • Ne told túl a személyes információkat. Az interjún majd szóba kerül, ami szükséges. Nem kell beírnod a lakcímed, családi állapotod, születési dátumod sem.
 • A fényképet illetően megoszlanak a nemzetközi vélemények, hogy érdemes-e használni vagy sem. Itthon elvárt, érdemes beleszerkesztened a dokumentumba. Figyelj arra, hogy legyen viszonylag friss fotó. Manapság már nem kell öltönyben, kiskosztümben fotózkodni (persze a pozíció típusától is függ), de arra mindenképp figyelj, hogy rendezett ruhában, semleges háttérnél készült, jó minőségű fotó legyen. Egy munkaadót nem a nyaralós, homályos vagy kiscicás, szelfizős képpel fogsz meggyőzni.
Image
 • A tanulmányaid, szakmai tapasztalataid felsorolásánál érdemes időrendi sorrendet tartanod, mindig az a legáttekinthetőbb. Külön egységben tüntesd fel az általános készségeid, kompetenciáid, amikben szerinted átlag fölötti teljesítményt nyújtasz.
 • Hacsak nem ugyanolyan munkakörökre, ugyanolyan típusú cégekhez pályázol, minden alkalommal szabd az adott állásra az önéletrajzod. Ha például irodai asszisztensnek jelentkezel, nem releváns a többéves sminkesként szerzett gyakorlatot részletesen kifejteni. Azokat a tapasztalataidat emeld ki és részletezd, ami mérvadó az adott pozíció és az adott cég szempontjából. Ha sok van, akár el is hagyhatod belőle. Ezeket az interjún is meg lehet említeni. Ha érdekli a munkaadót, rá fog kérdezni a részletekre.
 • Ha szeretnél kitűnni, egyediesítsd az önéletrajzod. Ha van grafikus ismerősöd, tud segíteni. Nagyon szép, praktikus sablonokat lehet venni a neten olcsón, amire ha beruházol, utána szabadon szerkesztheted és használhatod.
 • Vigyázz, ne ess át a ló túloldalára! Tartsd szem előtt, hogy gyorsan, könnyen befogadható legyen a tartalma, és az esetleges színek, grafikai elemek ne vonják el a figyelmet a tartalomról.
Image
 • Talán ezt már mondani sem kell, tedd rendbe az online jelenléted. A Facebook, Instagram profilokat manapság már a legtöbb munkaadó lecsekkolja. Ha szeretsz sok bulizós, kihívó képet feltölteni, állítsd be, hogy ne legyenek nyilvánosak a profilod részletei.
 • Az e-mail cím is árulkodó lehet. Ne használj cukibébi@ vagy gatyámbanóriás@ kezdetű címeket, csinálj olyat, ami csak a neved és legfeljebb számokat tartalmaz, máris professzionálisabbnak fogsz tűnni.
 • Az e-mailben írt kísérőszöveget sokan elolvassák. Elég két-három személyreszabott, udvarias mondat. Kerüld a chat stílust és persze itt is figyelj a helyesírásra. Az állástól függ, manapság már nem kell nagyon hivatalosnak lenni. Ha például egy kis cégről van szó, amelyik a marketingkommunikációjában is tegeződik, lehet tegező a megszólításod. Azonban sosem tudhatod ki fogja olvasni a leveled először, így ha biztosra akarsz menni, magázódj.
 • Ha nem kérnek a pályázathoz külön motivációs levelet, ne írd be semmiképp az önéletrajzba. Ha mindenképp szeretnéd, írj pár sort a motivációdról a kísérőlevélbe.
 • Sok cégnél nem hanyagságból, hanem egyszerűen a kapacitás hiánya miatt nem válaszolnak minden beérkező levélre. Nem kell várnod a végtelenségig, két hét elteltével nyugodtan érdeklődj, hogy betöltötték-e már az adott pozíciót, hol tart a kiválasztási folyamat.

Ha úgy gondolod, az összes tételt már kipipálhatod, hajrá és sok szerencsét az interjúkhoz! Ha viszont azt érzed, van még mit tenned az ügyben, bátran kérj segítséget a helpitgo-n. Akár hr témában kérj tanácsot, akár keress grafikust, aki segít kipofozni az önéletrajzod. Legközelebbi cikkünkben pedig jövünk a következő lépéssel: összeszedünk néhány tippet az állásinterjúval kapcsolatban. Nézz vissza, olvasd el azt is!


Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Freepik (freepik.com), Pinterest (pinterest.com)
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!