Hogyan tegyél jó benyomást az állásinterjún?

2019.01.15. - Iroda
Image

Írtunk már arról, mikre kell figyelned az önéletrajz írásánál és elküldésénél, ha szeretnéd, hogy minél több interjúra behívjanak. Most összeszedtük azokat a tippeket, amikre ha figyelsz, nagyobb eséllyel fogsz jól szerepelni az állásinterjún.

 • Öltözködés, megjelenés. Természetesen az adott cégtől, szakmától is függ, milyen lehet az elvárt megjelenés, de szerintünk inkább öltözd túl az első alkalmat, mint alul. Még ha egyre kevésbé elvárt is az öltöny, kosztüm viselése, értékelik az igényes megjelenést.
 • Ne késs. Kezdés előtt 5 perccel jelenj meg. Ha nem ismered a környéket, nézz utána előre, hogyan, mennyi idő alatt jutsz oda. Az interjú egyeztetésekor kérd meg, hogy küldjék el e-mailen a pontos címet, és hogy kit keress majd, ha megérkeztél. Ha mégis késnél, jelezd telefonon.
 • Magázódás - tegeződés. Ha nem egyértelmű a tegeződés (például már előtte telefonban tisztáztátok) várd meg, míg az interjúztató ajánlja fel.
Image
 • Gondold át nyugiban az interjú előtt, mit szeretnél, mik a céljaid. Így összeszedettebb tudsz maradni, határozottabb benyomást keltesz, és nem fognak váratlanul érni kérdések.
 • Készülj bemutatkozó szöveggel. Nem mindenhol kérdésekkel kezdenek. Készülj fel rá, ha neked kell először beszélned. Például érdemes az önéletrajzod vonalán haladva kiemelni, kiegészíteni azokat a részeket, amiket a legfontosabbnak tartasz a pozíció szempontjából. Beszélhetsz a motivációdról, miért szeretnél az adott cégnél dolgozni.
 • Nézz utána a cégnek. Szedj össze annyi információt, amennyit csak tudsz akár netről, akár ismerősöktől. Tudj meg mindent, amit meg lehet tudni publikusan. Legyél tisztában a pozícióval, amire érkezel. Ha ez nem derül ki egyértelműen az álláshirdetésből, a cég profilját ismerd legalább. Neked is jó lesz, információkat szerzel a potenciális leendő munkahelyedről és pluszpont az interjún, ha látják, hogy érdeklődsz és tájékozódsz.
 • Mosolyogj, mutass érdeklődést. Elhanyagolhatónak tűnhet, de nagyon fontos. Figyelj oda a testbeszédedre. Ne birizgálj a kezeddel semmit. Tartsd a szemkontaktust, ha többen vannak bent az interjún, mindenkire nézz rá beszéd közben, még ha csak egy ember is kérdez. Ne csússz le a széken az asztal alá. Ne kapd be a tollat, amit az interjúztatótól kaptál. Ha nagyon izgulós vagy, és ilyen szituációkban nehezen tudsz ezekre figyelni, csak gyakorolj, hidd el, idővel bele lehet jönni!
 • Legyenek kérdéseid. Készülj fel előre, fogalmazz meg kérdéseket a céggel, munkakörrel, csapattal kapcsolatban. Tedd fel őket, ez mindig pluszpont. Azt a benyomást kelti, hogy érdeklődsz.
Image
 • A telefonod ne vedd elő, eszedbe se jusson megnézni az értesítéseid. Okosórán se, inkább vedd le az interjú előtt, mint hogy az interjúztató azt lássa, hogy az üzeneteid csekkolod.
 • Ne vedd át az irányítást, akármennyire is rátermett vagy és úgy érzed, hogy jobban tudod.
 • Legyél határozott és beszélj érthetően. De ne túl sokat.
 • Nem kell tudnod mindenre a választ. Inkább valld be, hogy ha valamivel még nem találkoztál, nem dolgoztál. Nem biztos, hogy alapvető követelmény a pozícióhoz, csak felmérik a tudásköröd. Ez még nem lesz feltétlen kizáró ok, hogy téged válasszanak. Sőt, sok helyen értékelik az őszinteséget, hogy nem akarod eladni azt, amit nem tudsz. A lényeg, hogy nyitott legyél arra, hogy megtanulj új dolgokat.
 • Ne beszéld ki a korábbi munkahelyed, a korábbi főnököd. Ha muszáj, tárgyilagosan közöld, hogy miért hagytad, miért szeretnéd otthagyni az aktuális munkahelyed. Gondold végig, hogy venné ki magát, mennyire vagy lojális, mennyire tudsz bizalmas információt megtartani.
 • Legyél őszinte. Inkább az elején derüljön ki, ha nem egymást keresitek a munkaadóval. Kérdezz bátran és fejezd ki azokat az elvárásaidat is, ami nélkül elképzelhetetlennek tartod, hogy elvállald az adott munkát.
 • Fizetés. Sajnos Magyarországon még mindig kínos témának számít, titkosak a jövedelmek, nem beszélnek nyíltan a témáról. Ha bérigényt kérnek tőled, kérdezz rá előbb nyugodtan a cafetériára, van-e lehetőség rugalmas munkaidőre, home office-ra, a túlóra lecsúsztatására, egyéb jutattásokra, stb. Gondold át előre, mik a fontosak, mik számítanak neked pozitív alternatívának. Ezek figyelembevételével könnyebben tudsz a bérről tárgyalni.
Image

Az állásinterjú arra való, hogy a két fél megismerkedjen egymással, nem egyirányú dolog. Legyél nyitott, érdeklődő. Ha nagyon bizonytalan vagy az ilyen szituációkban, gyakorolj otthon a tükör előtt egyedül. Még ha bénának is érzed, hidd el, sokat számít a gyakorlás. Ha úgy gondolod, jól jönne pár konkrét tanács, vagy akár próbainterjú egy hozzáértővel, keress segítséget a helpitgo-n! Könnyen lehet, hogy van a közeledben egy hr-es, aki szívesen segít felkészülni a következő interjúdra.


Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Freepik (freepik.com)
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!