Újrahasznosított kerti dekorációk

2019.04.05. - Kert
Image

A hőmérséklet mellett az életterünk is megnövekedett az elmúlt időszakban, hiszen itt a tavasz, lehet kipakolni a kerti bútorokat! Újra színekbe borulhatnak a dézsák, kifényesíthetjük a napelemes csodalámpáinkat és felfrissíthetjük kisebb-nagyobb teraszainkat, udvarainkat.

Ki ne szeretne egy fárasztó nap után hazaérve kiülni egy pohár bor mellett a diófa árnyékába, élvezni a párnákkal megrakott kerti bútorok kényelmét, vagy épp szombat este egy közös baráti grillpartyt tartani a színesen fénylő lampionok alatt? Persze minden kert és erkély más. Vannak egészen mini- “ruhaszárítónyi”- kilépők, és akadnak nagyobb, kutyafuttatásra is alkalmas zöldövezetek, de egyvalami közös: szeretnénk minél több időt a friss levegőn, zöld övezetben tölteni. Az újrahasznosítás fénykora pedig bizony a kertészkedést is utolérte, így egyre gyakrabban találkozhatunk praktikus megoldásokkal egy-egy környezetbarát ülőgarnitúra vagy hasznos öntözőrendszer formájában.

Éppen ezért bemutatunk nektek néhány különleges, újrahasznosított anyagokból készült dekorációt, amelyeket könnyedén alkalmazhattok ti is, hogy szebbé, érdekesebbé, szórakoztatóbbá varázsoljátok kis nyugalomszigeteteket!

Farmer-ültetvény

Ha van pár elkopott, nem használt, kinőtt farmernadrágod, töltsd fel őket kővel és földdel, majd ültess bele kedved szerint futóvirágokat, fűszernövényeket vagy épp szúnyogűző muskátlit. Érdemes a köves és földes réteget egy vízzáró réteggel elhatárolni, hogy a gyökereknél maradjon a víz.

Image


Kerti tó traktorkerékből

A traktorkerék újrahasznosítása nem újkeletű dolog, hiszen remek szánkó, akadálypálya vagy homokozó is lehet belőle. Kertészkedés lévén csinos tavacska is készíthető belőle. Nem kell mást tenned, mint kiásni a megfelelő méretű gödröt, a kereket fóliával kibélelni, tetszőleges kövekkel, kavicsokkal körberakni, a neked megfelelő halakkal vagy teknősökkel benépesíteni, és máris kész a saját tavad.

Image


Növénysátor

Nem kell gyerkőc a családba ahhoz, hogy élvezzük a füvön fekvés örömét, vagy hogy hullócsillagokra vadásszunk augusztus elején. Ehhez jól jöhet egy árnyékot adó sátor. Még jobb, ha ez a sátor beleolvad a környezetébe, és növények alkotják. Keress néhány megbízható, nagyobb faágat, rögzítsd az aljukat kör alakban a földben, a tetejüket kösd össze. Erősíts hozzá futónövényekhez használt hálót, így a sátor tövébe ültetett növények zöld utat kapnak a terjeszkedésre.

Image


Raklap csodák

A raklapok felhasználása rendkívül népszerű- nemcsak olcsó anyagköltsége miatt, hanem mert rendkívül sok variációja létezik a házon belüli és kívüli megoldásokra is. Bútorok, polcrendszerek, törölközőtartók készülnek belőle. Kertünkben is hasznát vehetjük, hiszen segít rendszerezni és helyet spórolni. Nincs más dolgod, mint egy-egy kis apró lemezzel “lezárni” a különálló fakkok alját és oldalát, és már töltheted is fel földdel. Ültess bele neked tetsző magvakat, palántákat! Meg is címezheted az egyes ládákat!

Image


Egyedi ösvények

Ötletes járdákat, ösvényeket készíthetünk egy kivágott és megmaradt fából, de egy ház bontásából származó régi téglakupac is ugyanúgy megteszi. Miután kijelölted az útvonalat, ásd ki a szükséges mélységet, és helyezd bele a szeletekre vágott fát vagy téglát. Engedd szabadjára a fantáziádat- nyugodtan rakj ki különleges motívumokat, mintákat. A fánál érdemes lelakkozni az egyes karikákat, hogy sokáig díszíthessék kertedet!

Image


Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Pinterest.com, Freepik.com, Ujecdent.com
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!