Egyéni kezdeményezésből globális megoldás

2019.04.12. - Ünnepek
Image

Április 22-e a Föld napja. Még nem késő egy kisebb vagy épp nagyszabású projektet kezdeményezni és megszervezni, amivel segíthetsz környezetednek fellélegezni. Szemétgyűjtés, egy fenntarthatóságról szóló előadás, vagy épp a legifjabb generációk természetbaráttá való nevelése egy remek kincskereső erdei túra keretében – vágj bele még ma! Hogy inspirációt adjunk, összegyűjtöttünk néhány remek kezdeményezést, amelyek azóta megaprojektekké nőtték ki magukat, és remek példái a kitartó munkának, a közösség erejének.

Jadav "Molai" Payeng – az Erdőember
Image

Létezik Indiában egy erdő, amely emberi erő révén alakult ki és terjeszkedett tovább. Ma már egy 550 hektárnyi területről beszélhetünk, ami 40 év alatt fejlődött ki, és vonzotta vissza élővilágát. A Molai Rezervátum Indiában, a Majuli-szigeten található, amely a legnagyobb folyami sziget a világon. A talajerózió a folyó romboló hatásainak köszönhetően folyamatos károkat okoz a szigeten – az utóbbi hetven évben kevesebb, mint felére csökkent a területe,és a teljes eltűnéséről is keringenek rémhírek. 1979-ben, az akkor mindössze 16 éves Jadav Payen megelégelte, hogy folyton elpusztult kígyókra bukkan, mert nincs megfelelő árnyék és túl forró a talaj. Naponta kijárt a területre, hogy egy-egy fát, bokrot ültessen. Eleinte bambuszokat telepített, később több különböző fajt is meghonosított, és törekvéseinek hála nemcsak a sziget több mint felét erdő borítja, de bengáli tigriseknek, indiai orrszarvúknak, számos hüllőfajnak, több mint 100 szarvasnak, nyulaknak, majmoknak, madaraknak, keselyűknek ad otthont ezzel.

A kormány csak 2008-ban fedezte fel Jadav munkásságát, amikor egy nagyjából 100 elefántból álló csorda tört be az erdőbe, és azóta is minden évben visszatérnek oda. A Molai erdő azóta az ő nevét viseli és pompás rejtekhelyet, otthont, árnyékot, friss levegőt biztosít a környék élővilágának. 2012-ben film is készült törekvéseiről, amely számos díjat hozott a nemzetközi filmfesztiválokon. Itt meg is tekinthetitek!

Image

4Ocean

Alex és Andrew régóta jóbarátok, együtt járnak szörfözni. Amikor Indonéziában, Bali szigetén elindultak egy újabb kalandra, egészen mást tapasztaltak, mint amire számítottak. A mesébe illő, vadregényes, pálmaerdőkkel borított, fehérhomokos partszakasz helyett egy szeméthegyekben úszó rémálom fogadta őket. Nem értették, miért nem tesz senki ez ellen. Nem sokkal később egy halászfalun átutazóban észrevettek egy öreg halászhajót, amint az rengeteg szeméten próbál átgázolni ahhoz, hogy a mélyebb vizekre jusson. Innen jött az ötlet, hogy vajon tudnák-e használni a halász hálóját, hogy a szemetet összegyűjtsék vele az óceánból?

Image

Ki kellett találniuk valamit, amivel finanszírozni tudják a hulladékgyűjtési projektjüket. Így született meg a karkötők ötlete – az óceánokból, tengerekből összegyűjtött műanyaghulladékból készül, ennek ellenére nagyon ízléses! Minden egyes megvásárolt karkötő ára nagyjából fél kiló szemét összegyűjtését fedezi. Az elmúlt két évben 2 millió tonna hulladékot sikerült eltávolítaniuk a tengerekből, partszakaszokról. Tevékenységüket számos önkéntes segíti, így egyre nagyobb területeket tudnak lefedni.

GreenKayak

A “ZöldKajak” egy dán kezdeményezés, amely a vizeinken sodródó szemét felszámolására jött létre. Célja nem más, mint aktívan bevonni a társadalmat a környezetvédelmi felelősségvállalásba. Hogy is kell elképzelni? Az egyesület ingyenes kajakozási lehetőséget biztosít. Cserébe nem kér mást, minthogy az utadba sodródó szemetet gyűjtsd össze egy előre bekészített zsákba, és érkezéskor add le a szervezőknek, valamint oszd meg az élményt és tapasztalataidat a különböző közösségi média felületeken, hogy minél több emberhez eljusson a hírük.

Image

Remek elképzelés, hiszen kajakkal olyan helyekre is könnyedén eljuthatunk, amit egyébként nehéz lenne elérni. Kialakításában fontos szempont volt, hogy tapasztalat nélkül is bárki bátran részt vehessen a mozgalomban, és örömmel üljön a lapát mögé. A biztonságérzetet mentőmellényekkel növelik. Kétéves fennállásuk óta többezer önkéntes vett részt a projektben Koppenhága és Aarhus városában, több mint 10 tonna szemetet gyűjtve ezzel.

Most már Te is láthatod, hogy akár egy ember is mekkora változást képes előidézni. A közösség erejével számos probléma, feladat megoldható. A digitális forradalom korában pedig ezek híre és felhasználói köre rendkívüli ütemben képes terjedni.Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: steemit.com, news.wjct.org, urban-waste.eu
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!