4+1 húsvéti tipp, hogy pihenni is jusson időd az ünnepek alatt

2019.04.17. - Ünnepek

A húsvét a hagyományok ünnepe, ahol a néprajz találkozik a tavaszi zsongással, a hosszú hétvége nyugalmával, és végre újra együtt a család. Mi mégis a fejünkbe vesszük, hogy most aztán megoperáljuk a felhőket is: sütünk, főzünk, takarítunk, kertészkedünk, díszítünk, tojásvadászatot rendezünk, csomagolunk, rokonokat fogadunk és látogatunk. Ne hagyjuk, hogy az ünnepi készülődés egy igazi tortúra legyen, és húsvét hétfőn azon kapjuk magunkat, hogy semmit sem pihentünk, holnap pedig kezdődik az újabb munkanap a gyárban.

1. Ne költözz a konyhába!
Image

Egy hadseregre elég színes főtt tojást készítünk, halászlevet paszírozunk, süteményhegyeket gyártunk — mert egy nem elég, de még kettő is hamar elfogyhat —, sonkanagyhatalmakká tömjük a hűtőnket, aztán jöhet a logisztikai rémálom — mi fér még be? Ehelyett tervezd meg előre a menüsort, csak az legyen otthon, amit fel is használsz! Számolj a lehetséges vendégekkel, a családdal, így nem fogod túlvásárolni és túlköltekezni magad. Főzz könnyen és gyorsan elkészíthető ételeket! Az ünnepi hangulatot úgysem az ételek sokasága, hanem a családdal együtt töltött idő és a friss tavaszi levegő fogja megadni!


2. Egyszerű dekoráció

Ma már rendkívül nagy piacot képvisel a lakásdekoráció, és folyton nyílnak az újabbnál újabb üzletek, hogy minél több, színesebb, villódzóbb kütyüvel rakjuk tele a szekrények polcait, a bejárati ajtó melletti üres négyzetcentimétereket. Egy csokor aranyeső, barkavessző, vagy a most nyíló orgona egyszerű dísze lehet az étkezőasztalnak, fenséges látványukkal egy dísz sem ér fel. Szedhetsz kertedből most nyíló virágokat, gyűjthetsz a gyümölcsfákról vagy az erdőből virágzó ágakat. Ha ezekre pedig saját kezűleg festesz hímes tojásokat a barátaiddal, gyermekeiddel, készen is vagy a dekorálással.

Image

3. Mi az a tavaszi nagytakarítás?

Tél után szeretjük felfrissíteni, kicsinosítani az otthonunkat: lecserélni az ágyneműket, megpucolni az ablakokat, színes, virágos függönyökre cserélni a komorabb téli darabokat, kiporolni a szőnyegeket. Egy a fontos: ezt ne húsvétra időzítsd! Ez az ünnep csakúgy, mint a karácsony, a családról szól, amikor együtt pihenünk, kirándulunk, meglátogatjuk a rég nem látott unokatestvéreket, körbelocsoljuk a kedvenc hölgyismerőseinket. Éppen ezért próbáld ne az ablakot, elhasznált virágföldet vizslatni, hanem a közös pillanatokra koncentrálni! Egy könnyed, felfrissítő mini takarítást pedig a családtagok bevonásával még az ünnepek előtt vagy kezdetekor is gyorsan lebonyolíthatsz.

4. Játékos közös programok

Végre, itt a jó idő! Bár az április gyakran tartogat meglepetéseket az időjárás tekintetében, bátran szervezz kinti programokat a családdal, barátokkal! A gyerkőcöknek tojásvadászatot, különböző húsvéti foglalkozásokat a kézművességtől a homoktojás készítő versenyig, a felnőtteknek pedig jöhetnek a télen kifőzött gyümölcsös nedűből összeállított kóstolók, grillezett húsvéti sonka partik, húsvéti tojáskrémes pirítós közös reggelik.

Image

+1 Ne görcsölj a locsolóverseken!

Bár régen, amikor a locsolóvers hagyománya elterjedt, még elvárták a szomjazó virágszálak, hogy trubadúri költeményekkel kápráztassák el őket locsolóik, mára ez azonban megváltozott. A gyors, frappáns, humoros kisversek átvették a helyüket, amit nemcsak könnyű megtanulni, de mosolyt is csal a hölgyek arcára. Összegyűjtöttünk néhány példát:

 • “Biciklivel érkeztem, 40 métert fékeztem.
  Józsi vagyok, szép és laza;
  Locsoljak vagy menjek haza?”

 • “Mosolyog a napsugár, mosolyog az ég is;
  Locsolkodok, tojást kapok, s mosolygok majd én is”

 • “Virtuális locsolkodás,
  távolról is hatásos;
  Nekem sem kell kölni hozzá,
  s te sem leszel bűzbájos”

 • “Zöld erdőben sose jártam;
  nincs ott wifi, nincsen áram;
  Nincs ottan csak nyuszi, róka;
  kölnit kérsz-e a tarkódra?”

Image

Ha pedig végleg elveszítetted az időérzékedet és nem tudod, hova kapj, adj fel egy feladatot a helpitgo alkalmazásában, és kérj segítséget még ma! Fűnyírás, takarítás, főzés- a helpitgoban biztosan találsz egy húsvéti segítőt!Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: pexels.com, pixabay.com, reshot.com
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!