Zseniális innovációk a közösség érdekében

2019.05.07. - Társadalom
Image

Egy globális, sokakat érintő probléma megoldása nagyon nagy dolog. Legyen szó a harmadik világ országaiban élő gyerekek cipőiről, vagy afrikai szavannák közepébe fúrt kutakról, elismerően bólogatunk, ha arra gondolunk, mennyi ember életét könnyíti meg egy-egy ilyen fejlesztés. Két rendkívüli példával szeretnénk megmutatni nektek, hogy egy-egy ötlet milyen sokak életét teheti jobbá.

watt-r

Mennyire evidens számunkra, hogy reggel kimegyünk, arcot mosunk a friss, hideg vízben, töltünk egy pohárral és megisszuk, vagy épp kávéhoz, teához forralunk egy bögrényivel, hogy jobban induljon a nap. Ezzel szemben a világon még mindig közel 700 millió ember szenved a megfelelő vízhálózat hiánya miatt. A fejlődő országok és a természeti katasztrófákra érzékeny területek körében a legsúlyosabb ez a probléma: főleg a Szub-Szahara vidékén, Dél – Kelet Ázsiában és az Indiában élőket érinti. Hosszú kilométereket kell naponta megjárniuk néhány liter életet adó vízért, ami a forró nap alatt mezítláb aligha tűnik kellemes napi rutinnak. Naponta többször ingáznak otthonuk és a kutak között. Ezzel értékes idő megy el, amit a gyermekek és háziasszonyok oktatásra vagy egyéb hasznos teendőkre is fordíthatnának. Ezt a problémát igyekezne orvosolni a watt-r névre keresztelt napelemes jármű, amely megkönnyítené a víz szállítását a rászorulók számára. Ez a furfangos találmány egyelőre csak a tervezőasztalon létezik, de a koncepció alkotói bíznak benne, hogy a közösség erejével rövidesen valósággá válhat az elképzelésük.

Image

A watt-r egyszerre 20 liter víz hordására lenne alkalmas, amellyel több ember munkáját vállalná magára. Mindemellett a napelemek által generált áramforrás lehetővé tenné, hogy lámpákat, telefonokat töltsenek vele, amikor épp nem szállításra használják. Gyógyszerek, nehezebb élelmiszerek, beteg lurkók fuvarozására is kiválóan alkalmas lehet, kialakításában az egyenetlen, durva talaj is fontos szempont volt.

“A cipő, ami növekszik”

A gyerkőcök gyorsan és látványosan fejlődnek. Pár hónapig nem látjuk az unokaöcsit vagy keresztlányunkat, és máris egy mini-felnőttel találjuk szemben magunkat. A ruhadarabokat könnyen és kedvezményes áron beszerezhetjük, nem is érdemes rá sokat költeni, hiszen fagyis, banános, füves lesz. De mi a helyzet a cipővel? Hiszen a gerincoszlop tartója, a járás és egyensúlyérzék fejlődésének fontos, támogató rendszere. A gondosan megválogatott, minőségi és emiatt túlárazott lábbeliket azonban nehéz beszerezni a folyton növekvő tappancsokhoz. A fejlődő országokban ez még nehezebb. Legtöbbször rongyosra koptatott, méretben egyáltalán nem passzoló saruk, vagy még azok sem állnak rendelkezésre a gyermekek számára - ez bizony több száz millió lurkót érint világszerte. Erre a problémára talált megoldást Kenton Lee.

Image

Az Afrikában turistáskodó családapa egy kislányra lett figyelmes, aki sokkal kisebb cipőt viselt, mint amekkorára szüksége lett volna. Ettől inspirálva Lee egy olyan szandált fejlesztett ki, amely akár öt évig is kiszolgálga tulajdonosát, ugyanis öt mérettel bővíthető. Négy ponton lehet módosítani a szandál nagyságát, orra kialakítása pedig a folyamatosan lejjebb hajtható taprésznek köszönhetően védelmet nyújt a lábujjaknak is. Kialakításukban a minőségi, “nyűhető” anyagokon túl a könnyű és tömeges szállítás is fontos szempont volt, hogy a gyártás mellett az adakozó kedvűeket is motiválják egy–egy mozgalom keretében, ahol több száz afrikai gyermeknek juttatnak el évekig tartó segítséget. Ha te is kedvet kaptál hozzá, ezen a linken megszépítheted egy rászoruló csöppség mindennapjait!

Image

Számos innováció létezik és bukkan fel a közösség életének könnyítésére, és gyakran egy igazán egyszerű, hétköznapi történés indít el világméretű mozgalmat. Kezdd el kicsiben, segíts a közeledben élőkön, vagy ugorj egyből a világméretű problémákra – egy a lényeg: járj nyitott szemmel, és segíts másokon! Ha pedig ez a kutyasétáltatás vagy épp a korrepetálás területén válik számodra izgalmassá, nézz körül a helpitgo-n és tudd meg, kiknek van szüksége a te tudásodra, közreműködésedre a közvetlen közeledben!Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Források:
https://mashable.com/2017/12/23/social-good-innovations-2017/?europe=true
http://www.watt-r.com/
https://www.yankodesign.com/2018/06/04/one-shoe-that-fits-from-childhood-to-adulthood/
https://becauseinternational.org/
Képek forrása: Pexels.com, Yankodesign.com
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!