A világ 10 legnagyobb hacker támadása I.

2019.05.29. - Info-tech
Image

A hacker támadások történelme az internet megjelenésével köthető össze. Bank- és postakocsirablások, rabló-pandúr jelenetek már évszázadokkal ezelőtt is léteztek, de ennek a világháló térhódításával már vannak sokkal kényelmesebb és nehezen lenyomozható formái is.

A hackerek tevékenysége legtöbbször nemkívánatos pénzügyi tranzakciókban nyilvánul meg, ugyanakkor az adatlopás is egyre gyakrabban fordul elő egy-egy politikai vagy gazdasági érdek hátterében. A kiberbiztonságnak csakúgy, mint a görög mitológiában, létezik egy alvilági szála is. Itt olyan közösségek, fórumok alakultak ki, ahol adatok, információk cserélnek gazdát egy sikeres támadás lebonyolítása érdekében. Fontos megemlíteni, hogy a magukat Robin Hood utódainak nevező hackerek, adatkalózok bár a nép érdekében lopnak információkat, hogy az eltusolt, elhallgatott titkokat nyilvánosságra hozzák, ettől még nem számítanak etikus hackernek. Mert bizony léteznek etikus hackerek is. Feladatuk nem más, mint a biztonsági rendszerek, tűzfalak sebezhetőségét ellenőrizni, megkeresni azok gyenge pontjait és megoldást kínálni a rizikó minimalizálására vagy elkerülésére.

Nézzük, milyen támadások történtek az elmúlt években:

 1. 1.

  1994 – Talán az egyik legelső és hackertámadás történt ekkor. A magukat “Postamestereknek” nevező csapat tagjai nemzetközi telefonhívásokat hallgattak le, törtek fel, ezzel értékes információkat szerezve maguknak. Nem csak az FBI hívásait rögzítették, figyelték meg, de a Fehér Házba is sikerült bejutniuk a telefonvezetékeken keresztül. A kritikus adatokat aztán pénzért értékesítették az alvilág és az azért fizetők számára, így vagyonuk gyorsan gyarapodott: nagyjából 1,85 millió dollárra, közel 350 millió forintra saccolták, mielőtt a banda három tagját öt évre börtönbe ültették.

 2. 2.

  1995 – Bár az internet még gyerekcipőben járt, külföldön a magánszemélyek igazi kiváltsága volt még, csak úgy, mint itthon a vezetékes telefon. Egy szentpétervári férfi azonban már ekkor képes volt otthona kényelméből 10 millió dollárt, vagyis nagyjából 1.8 milliárd forintot ellopni a new yorki Citibanktól. Az összeget különböző számlákra utalta el világszerte, az elkövetőt mégis csak három évvel később sikerült börtönbe csukni.

Image

 1. 3.

  1999 – Nem minden esetben történik pénz- vagy adatlopás. Gyakran fordulnak elő olyan támadások, ahol a támadó a tudását, hatalmát szeretné demonstrálni. Ilyen volt Melissa esete is, aki egy e-mailhez csatolt Word dokumentum. Megnyitásával a címzett vírust szabadított a saját számítógépére, és postázta a címtárban szereplő első 50 e-mail címnek is a rosszindulatú, bénító vírust. Napokig álltak a szerverek, szolgáltatók, mire orvosolni tudták a problémát.

 2. 4.

  2000 – A DDoS az egyik legalattomosabb és legnehezebben kezelhető hacker támadás, ami valaha is létezett. Egy kanadai tinédzser ötölte ki 2000-ben, és a módszerrel olyan nagynevű cégeket bénított meg, mint a Yahoo!, Fifa.com, Amazon, Dell, eBay vagy a CNN. A támadás során akkora forgalommal telítette meg a szervereket, amíg azok működése leállt. Ez a cégeknek több, mint 200 milliárd forintos kiesést jelentett akkor.

 3. 5.

  2004 – Egy másik remek példája a dacos tinédzserekben rejlő romboló erőnek a német Sven Jaschsan története, aki az amerikai Delta légitársaságot kényszerítette térdre, amikor teljes IT rendszere leállt. Egy önreprodukáló, magától terjedő vírust fejlesztett ki, amely az akkori Microsoft Windows operációs rendszerének sebezhetőségén alapult. Több tíz millió számítógépet fertőzött meg világszerte, és nagyjából 100 milliárd forintos kárt okozott. Legnagyobb áldozata a Delta repülőtársaság volt, akinek számos járatát kellett törölnie. A vírus kibocsátójára 50 millió forintos megtalálói díjat tűzött ki a Microsoft, így hamarosan börtönbe zárták.

 4. 6.

  2005 – A “Meggazdagszunk” elnevezésű akció keretében 3 éven át több neves pénzintézet bank- és hitelkártya adatait lopták el, melyeket aztán továbbértékesítettek az alvilág számára, vagy a bank visszavásárolhatta őket, hogy ne veszítse el ügyfeleit hiányos biztonsági rendszerének híre miatt. Támadásuk alapja a sebezhető és védtelen banki Wifi hálózat volt, amelyen keresztül könnyedén behatoltak az adatbázisokba. Minden idők egyik legnagyobb adatlopása volt ez, hiszen 140 milliónyi kártyaadatot sikerült elorozniuk a bankoktól.

Image

 1. 7.

  2006 – Az “Árnyas PATKÁNY” névre keresztelt kiberhadjárat 14 országot támadott meg. A pekingi olimpia idején történtek a behatolások, méghozzá az Doppingellenes Világszövetkezet és egyéb nemzetközi szervek felületein, és a legfőbb gyanúsított Kína. Senki sem tudja biztosra, hogy ki áll a háttérben, ki lehet a megrendelő, hiszen a távoli elérések és ideiglenes IP cím változtatások már könnyen megtévesztik a nyomozás menetét.

 2. 8.

  2007 – Léteznek kettős ügynökök a kibervilágban is. 2007-ben tartóztatták le “Iceman-t”, aki két millió hitelkártya adatainak lopásáért felelős. Több, mint 17 milliárd forintnyi haszonra tett ezzel szert. Egy hétköznapi kiberbiztonsági szakértő volt, akinek tehetségére az FBI is felfigyelt és szakmai tanácsadóként alkalmazta, de Butler, az Iceman éjszakánként továbbra is a sötét oldalt szolgálta, és egy csempészáruk eladásával és vásárlásával foglalkozó online fórumot is működtetett. 2007-ben tartóztatták le.

 3. 9.

  2007 – Észtország és Oroszország diplomáciai háborúba keveredtek: közvetlenül azután, hogy az észtek leromboltak és eltávolítottak egy régi szovjet emlékművet, a következő három hétben pénzügyi, oktatási, közigazgatási intézmények bénultak meg egy sorozatos DDoS vírushullám következtében. Ahogy egyre kevesebb esetben bizonyítható az online támadások eredete, így itt sincs hivatalos állásfoglalás és minden kételyt elsöprő bizonyíték, de minden jel Oroszország ellenreakcióját támasztja alá.

 4. 10.

  2008 – A “Conficker” minden idők egyik legismertebb vírusa. Senki sem tudja pontosan, hogy ki és hol fejlesztette le, meddig volt jelen a számítógépeken, de évekkel a felfedezése után is találtak újabb támadási pontokat, szervereket. A vírus zsenialitását bizonyítja, hogy a megfertőzött rendszereket összekötve egy új hálózatot alkotott, amely világszerte több mint 9 millió eszközt foglalt magába.

Image

Az okoseszközök és információ világában már nem csak elképzelhetetlen, de nélkülözhetetlen is egy számítógép vagy egy korlátlan internet hozzáféréssel rendelkező mobiltelefon. Ezeket rendszeresen karban kell tartanunk – frissíteni kell a megfelelő verziószámokat és ki kell alakítanunk egy megfelelő biztonsági rendszert adataink és pénzügyeink védelmében. Ha elakadtál, nem igazodsz ki a kábelek és különböző forráskódok között, vagy új eszközt szeretnél venni, de nem tudod, mi való a számodra igazán, nézz körül a helpitgo alkalmazásban, ahol számos számítástechnikában jártas segítő között válogathatsz!


Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Pexels.com, Pixabay.com
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!