Ültess fát te is!

2019.08. 09. - Társadalom
Image

Évtizedek óta egyre több vészjósló hírt látni és hallani arról, hogy irtják az esőerdőket, parkokat, fákat mindenütt az egész világon. A parkolóházak, üvegpalotaszerű sokemeletes bevásárlóközpontok, luxus lakóparkok gombaszerű térhódítása, a túlnépesedés és a túlfogyasztás állandósult és aggasztó következménye az erdők, dzsungelek méretcsökkenése, gyakran teljes megszűnése. Ezzel nemcsak a már jól ismert globális felmelegedést gyorsítottuk fel és segítettük elő, de számos élőlény természetes élőhelyét számoltuk fel, tettük őket a veszélyeztetett fajok listájára. Egyre több kezdeményezés igyekszik ezzel szembeszállni, sorra növik ki magukat az olyan non-profit szervezetek, egyesületek, baráti társaságok, akik fejükbe vették, hogy szó szerint újra felvirágoztatják a Földet. Számos előnye létezik, hiszen azon túl, hogy szemet gyönyörködtető egy csodás fasor vagy egy virágos park, árnyékot is ad, így könnyebben elviselhető a nyári forróság, továbbá elnyeli a rengeteg szén-dioxidot, egészségesebb levegőt biztosítva ezzel a körülötte élőknek. Elhoztunk nektek néhány példát, amitől reméljük, nektek is megjön a kedvetek egy-két facsemete elültetéséhez!

Fülöp-szigetek

Egyre több ország vezetői veszik komolyan a fásítás fontosságát. Az egyik legjobb példa erre a Fülöp-szigetek, hiszen már a fiatal generációknál elkezdték a környezettudatosságot kihangsúlyozni. Már 15 évvel ezelőtt komoly problémák adódtak a légszennyezés és környezetrombolás miatt, így állami szinten avatkoztak közbe, hiszen a gyermekeknek joguk van a friss levegőhöz! Törvénybe foglalták, hogy minden végzős diáknak legalább tíz fát kell elültetnie tanulmányai befejezésekor, legyen szó a kisiskolásokról vagy épp az egyetemistákról. Ez csak idén nagyjából 175 millió fát jelent a szigetországnak. Egyes becslések szerint ez egy generációra lebontva eléri az 530 milliárd facsemetét.

Image

India

Elképesztő világrekord született nemrégiben Indiában: fél nap leforgása alatt Madhja Prades államban több, mint 66 millió fát ültettek el az önkéntesek. Az előző, 2018-as világrekordot döntötték meg ezzel, amelyet szintén Indiában értek el honfitársaik, akkor 24 óra alatt 50 millió fát sikerült elültetniük. Az idei eredmény rendkívül jelentős, hiszen előző cikkünkben is láthattatok rá példát, hogy akár egyetlen ember is képes dzsungelt varázsolni a sivatagos pusztából, hát akkor vajon mire képes 66 millió facsemete?
Számos megyében és államban hirdettek hasonló megmozdulásokat az országban, így facsemeték százmilliói adnak reményt egy szebb, tisztább, zöldebb jövőhöz. Évente legalább félmillió ember esik a levegőszennyezés áldozatául Indiában, így nem csoda, hogy egyre több projekt jön létre környezetvédelmi standardjaik meghatározásához, fejlesztéséhez.

Image

Kína

Belső-Mongólia autonóm tartományában az elmúlt hét év leforgása alatt közel félmilliárd facsemetét ültettek el a homokviharok és elsivatagosodás megelőzése céljából. Több, mint 76 millió önkéntes vett részt ebben a rendkívüli munkában, azóta ez a szám csak folyton nő. A tartomány egyébként is komolyan veszi az erdősítés jelentőségét, hiszen már 1981-ben nekiláttak a helyi lakosság ösztönzésének és bevonásának. Mi is mutathatná jobban a program sikerét, mint az azóta elültetett 1,7 milliárd facsemete?

Németország

A mindössze 21 éves Felix Finkbeiner igazi példa lehet nemcsak a német tinédzserek, de az egész világ fiatalsága számára. Alig kilencéves volt, amikor első iskolai prezentációjával saját osztálytársait buzdította arra, hogy ültessenek minél több fát. Azóta több, mint 14 milliárd facsemete elültetése köthető a nevéhez, mert azt vallja, a felnőttek nem értik a jövő fogalmát, így a fiatalabb generációknak maguknak kell tenniük a szebb jövőért. Munkásságára már az Egyesült Nemzetek Szervezete is felfigyelt, többször meghívást kapott, hogy felszólaljon. Úgy gondoljuk, nem jellemzi jobban semmi tevékenységét, mint saját beszédének egy kulcsfontosságú részlete: “Ha a majomra bízod, most kér egy banánt, vagy később hatot, akkor mindig az első opció mellett dönt. Mi, gyerekek nem bízhatunk benne, hogy a felnőttek megmentik a jövőnket. A saját kezünkbe kell venni a sorsunkat.”

Image

Magyarország

Szerencsére itthon is egyre több példaértékű megmozdulásról hallhatunk a zöldebb jövő érdekében. Városi, megyei vagy épp falusi szinten is hallani önkormányzati felhívásokról, ahol esetenként 10-15 ezer facsemete kerül elültetésre, mégis a mi kedvencünk egy gyomaendrődi óvoda kezdeményezése lett. Fontosnak tartják, hogy a gyermekek már óvodás korukban megismerkedjenek a környezettudatos magatartással, legyenek tisztában lakóhelyük környezeti szépségeivel és értékeivel. Éppen ezért az óvodai foglalkozások is szép számban erre épülnek, továbbá az ovis ballagáson a kicsik egy-egy facsemetét kapnak ajándékba, hogy otthonuk és közvetlen környezetük még szebb, még zöldebb legyen.

Image

A fenti példák remekül bemutatják, hogy egyre többen ébrednek rá a faültetés fontosságára, belátva annak nemcsak környezeti de társadalmi jótékony hatását is. Reméljük, sikerült meghozni a kedved néhány jóöreg tölgy, gesztenye vagy épp diófa ültetéséhez! Ha pedig kertedbe szeretnél néhány örök darabot, böngéssz a helpitgon, ahol kertészek százai közül válogathatsz! Ha pedig úgy érzed, lehetne Magyarországé a következő világrekord, adj fel feladatot és keresd önkéntes társaidat az alkalmazáson belül, hogy egy zöldebb napra ébredj!


Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Pinterest.com, Freepik.com, Wikipedia.com, Beol.hu
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!