A kutyasétáltatás aranyszabályai

2019.08.16. - Állatvilág
Image

Négylábú házi kedvenceink egyik legnagyobb örömforrása, ha a gazdi elviszi őket sétálni. Nemcsak egy remek közös program a munkából hazaért, ritkán látott “szülőkkel”, de kitombolhatják magukat az idegen szagokkal teletűzdelt utakon, erdőkön, mezőkön, és kedvükre játszhatnak a kutyafuttatóban kis- és nagytestű társaikkal is. Azonban minden kutyatulajdonos számára érdemes a következő szabályokat betartani és megfogadni, ha útra kel négylábújával. Lássuk, mikre ügyeljünk, hogy kiskedvencünk számára is örömteli legyen a séta!

1. — Négylábú házi kedvenceink egyik legnagyobb örömforrása, ha a gazdi elviszi őket sétálni. Nemcsak egy remek közös program a munkából hazaért, ritkán látott “szülőkkel”, de kitombolhatják magukat az idegen szagokkal teletűzdelt utakon, erdőkön, mezőkön, és kedvükre játszhatnak a kutyafuttatóban kis- és nagytestű társaikkal is. Azonban minden kutyatulajdonos számára érdemes a következő szabályokat betartani és megfogadni, ha útra kel négylábújával. Lássuk, mikre ügyeljünk, hogy kiskedvencünk számára is örömteli legyen a séta!

2. — Amit az első pont mellett minden kutyatulajdonosnak végig kell gondolnia, hogy megfelelően kiképezte-e kutyáját a sétáltatásra. Ha nem bírsz a kutyusoddal, mert az erősebb nálad, vagy csak érzi, hogy a falkavezér szerepét ő viseli, érdemes először egy kutyaiskolába vinned az ebet, hogy megtanuljátok az alapvető engedelmességi fortélyokat.

Image

3. — Olvasd el a településedre vonatkozó szabályokat, ami pontosan leírja, hogy milyen esetekben kell pórázt vagy szájkosarat is alkalmaznod a séta során. Legyen nálad minden esetben ez a két alapfelszerelés, mert bármikor szükséged lehet rájuk!

4. — Mindig legyen nálad egy vizes edény, vagy vízzel teli kulacs, amit a közeli kutaknál feltölthetsz. Ne feledkezz meg néhány kis zacskóról sem az ürülék összegyűjtésére! Mi gazdik vagyunk felelősek azért, hogy a saját kutyánk piszkát eltakarítsuk.

5. — Érdemes “felszerelned” házi kedvencedet egy beazonosító medállal vagy nyakörvvel, amin a neve és a telefonszámod szerepel. Ma már megkerülhetetlen a chip beültetése, ha felelősségteljes gazdiról van szó, de azt csak állatorvos vagy menhelyi dolgozó tudja beolvasni. Menj biztosra és szerezz be egy örök darabot kutyusod nyakába még ma!

Image

6. — Ebben a nyári hőségben ügyelj arra, hogy ne a forró betonon, aszfalton sétáljatok. Ha városban éltek, keress árnyékos utakat, járdákat, ha pedig van lehetőséged kivinni egy fásabb, árnyékosabb területre, futtasd meg ott, amíg el nem fekszik.

7. — Ne várj többet a kutyádtól, mint amire képes! Az idősebb kutyák játékkedve és teherbírása is egyre csökken az idő múlásával. Ne hajszold túl, mert a másik kutyája is bírja még, az adottságaihoz mérten válassz távot és tevékenységet. Emellett a nyári hőségben hamarabb elfáradnak, elfekszenek, erre legyél tekintettel!

8. — Ha lakásban éltek, mindenképp készülj fel arra, hogy nem csak fizikálisan, de mentálisan is le kell fárasztanod a kutyust — akkor fog a legjobban elfáradni. Vigyél magaddal játékot vagy jutifalatokat és csinálj vele feladatokat, gyakorlatokat.

9. — Ne félj telefonszámot, kontaktot cserélni azokkal, akiknek a kutyusával jól kijön a tiéd. Persze fontos, hogy neked is szimpatikus legyen a másik gazdi, de két kutya remekül le tudja egymást fárasztani, a lefutott kilométerekben pedig biztosan nem lesz hiány.

Image

10. — Fontos a dícséret! Ha kutyád jól végezte a feladatát, legyen szó a labda visszahozásáról, vagy épp arról, hogy szépen sétál melletted, dícsérd meg! Jár nekik is a pozitív visszacsatolás!

+1. — Csak akkor engedd szabadon, póráz nélkül a kutyádat, ha vissza is tudod hívni! Neked sem hiányzik egy éjszakába nyúló erdei kutatóexpedíció, vagy az utcára kirohanó négylábú kaszkadőrmutatvány. Gyakorold le több helyen és szituációban, hogy képes vagy-e visszahívni őt, és ha jól teljesít, jogosan érdemli meg a korlátlan szabadságot. Ezt természetesen lakott területen kívül tedd csak meg.

A kutyasétáltatás rendkívül fontos része a napi rutinnak. Nemcsak egy közös program a gazdival, hanem egészségügyi szempontból is fontos számukra. A mozgás lefáraszt, beindítja az éppen alvó emésztőszerveket, és boldogsághormont termel négylábú kedvencednek, ami nem utolsó szempont. Ha pedig nincs elég időd négylábú családtagodra, nézz körül a helpitgo alkalmazásában, ahol többszáz kutyasétáltató várja országszerte, hogy felkérd egy kellemes kutyás sétára, esetleg szitterelésre!


Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Pinterest.com, Freepik.com, Wikipedia.com, Beol.hu
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!