Tanulási praktikák iskolakezdéshez

2019.08.30. - Tanulás
Image

Az ágy alá kerülnek az úszógumik, sátrak és strandlabdák, cserébe ropogós füzetek és illatos radírgumik, tornazsákok és uzsonnás dobozok kerülnek elő a szekrény mélyéből. Bizony, a szeptember ismét magával hozta a sokak számára terhes iskolakezdést. Ünneplőben végigállt tanévnyitó ünnepségek országszerte, fényvisszaverős iskolatáskák, illatos tollkészletek, de a tanulási kedv mégsem szökik az egekbe. Ahhoz, hogy a gyermeked, vagy épp kistesód gyorsan és hatékonyan túllépjen a házi írás nehézségein, és mihamarabb az udvarra jusson kutyusához, vagy biciklizzen egyet barátaival, vesd be a következő trükköket, jótanácsokat!

Legyen egy kis szünet az iskola és a házi feladat megírása között

Ügyelj arra, hogy az éppen csak az iskolából hazaért gyerkőcnek legyen ideje átszellemülni, feltöltődni a lecke megírása előtt. Készíts neki egy friss gyümölcsturmixot, esetleg etesse, itassa meg házi kedvencét, vagy csak lazítson egy fél órát a kanapén a kedvenc játékával - a lényeg, hogy az egész napos tanulás és padban ücsörgés után legyen ideje kikapcsolni egy rövid időre, mielőtt újra a vállára venné a tanulás terhét.

Image

Kapcsolj ki minden eszközt a közelében

Fontos, hogy amikor leülnek leckét írni a gyerkőcök, ne zavarja őket se telefon, se a háttérben villódzó TV, se a nagyi rongyosra koptatott ABBA lemeze. Ha fókuszál a feladataira, előbb eszébe jutnak az órán tanultak, és könnyebben és gyorsabban végez a feladataival.

Mindennek van határa

Felső tagozatban, középiskolában meg pláne igaz, hogy több oldalnyi anyagot kell nap mint nap elsajátítania a gyerekeknek, tiniknek. Ez nagyon nehéz, főként, ha óra közben alig bírják lejegyzeteleni a sok tudnivalót a vegyületeket és csatákat rappelő tanáraiktól. Készítsetek egy átlátható, de rövid vázlatot a fontosabb szempontokról, hogy mikről kell beszélnie egy felelet során, mik azok a fejezetből, témakörből, amikről nem szabad megfeledkezni, így vizuálisan is könnyebb átlátni és visszaemlékezni a tanultakra.

Színes-szagos jegyzetek

Ahhoz, hogy az iskolai vagy otthoni jegyzetek látványosak, tagolhatóak, esetleg még szórakoztatóak is legyenek, szerezzetek be minél több színes ceruzát, zselés vagy csillámos tollat, szövegkiemelőket, hogy könnyedén átlássátok a tanulnivalót. Ha csemetéd pedig vizuális beállítottságú, könnyedén fel tudja idézni a színek alapján az éppen szükséges adatot, mondatot, bekezdést.

Image

A legjobb autónak is kell az üzemanyag

Nincs ez másként az agyunkkal sem. Vásárolj be gyermeked, kistesód kedvenc csokijaiból, esetleg vegyél szőlőcukrot, és gondoskodj a megfelelő folyadékpótlásról is, hogy minden fontos évszámot, képletet meg tudjanak jegyezni! Az agyserkentés hatékonyabb és fókuszáltabb tanulást eredményez, és nagyobb a tanulási hajlam, ha kedvenc édessége várja az íróasztalán.

Fontos a szünet!

A legújabb kutatások szerint valóban fontos, hogy egy tanóra csak 45 percig tartson. Utána hivatalosan is elfárad az agy, főleg kisebb gyerkőcök esetében, és a koncentráló képességük is eléri a határzónát. Tartsatok rövid, de tartalmas, felfrissítő szünetet maximum 45 percenként, akár tantárgyanként is, ha nagyon elhúzódna a tanulás!

Image

A kilenc hónapon át tartó tanulás eleje mindig nehézkes. Újra be kell járatni az agyakat, ki kell alakítani a korán kelés, korai reggeli, tízórai csomagolás, szakkörre járás rutinját, és ehhez még hozzájönnek a kötelező iskolai programok, az önkéntes munkák a diákkörökben. Főleg a kisiskolások körében fontos, hogy megszeressék a tanulást, egyfajta önfejlesztő játéknak fogják fel, ne pedig egy koloncnak, amit a következő 12 évre a nyakukba vesznek. Középiskolában már más a helyzet, ott bizony nehéz játéknak felfogni a hét-nyolc órás órarendeket, a vég nélküli röpdolgozatokat, a nyelvvizsgára felkészülést, és persze a pályaválasztáshoz szükséges jó jegyeket sosem szabad figyelmen kívül hagyni. Ha nem tudod, hogy motiváld gyerkőcödet a nyelvtanulásra, vagy elakadtatok a biológiával, esetleg érettségire kell felkészíteni nagyfiadat vagy lányodat, nézz körül a helpitgo alkalmazásában, ahol számtalan online és házhoz járó magántanár közül válogathatsz! Lehet, a te szomszédod is matekzseni!


Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Pixabay.com, Unsplash.com
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!