Drónok harca

2019.09.06. - Tanulás
Image

Biztos sokak számára ismerős a South Park egyik híres epizódja, ahol a drónok teljesen megbolondítják a város lakóit, és mindenki a másik után kémkedik. Titkos ügyletek, helyiségek, gardrób-jelenetek kerülnek napvilágra. Remekül figurázza ki a mára kialakult helyzetet: egyre több házban van drón. Nem nehéz észrevenni, hiszen egy megtermett fémdongóhoz hasonló felépítése és egy darázsrajra emlékeztető hangja bizony messziről jelzi a jöttét. Mára azonban nem csak egy hobbi és hadiipari eszköz lett, hanem megélhetési forma is. Számos vállalkozás épült fel arra, hogy drónokkal örökítsenek meg egy-egy esküvőt, vitorlásversenyt vagy épp egy zseniális kampányfilmet készítsenek az országunkról.

A legtöbb innováció és fejlesztés vagy a hadiiparból vagy az űrkutatásból származik - gondoljunk csak a pillanatragasztó vagy a robotok esetére. Nincs ez másképp a drónokkal sem. Számos fajtája létezik, de kezdjük az alapoktól. Ehhez egészen 1907-ig vissza kell mennünk a történelemben, amikor a világháborút megelőző időkben már javában folytak katonai célokra bevetett kísérletek drónok és elődeik, a kvadrokopterek tekintetében.

Image

Bár még számos akadályba ütközött az alkalmazásuk, remek alapul szolgáltak a 16 évvel későbbi prototípus megtervezéséhez. 1917-ben a Wright fivérek megalkották az első pilóta nélküli légi járművet, amely afféle repülő bombaként funckionált az ellenség megsemmisítésére. Nikola Tesla technológiáját felhasználva rádión keresztül irányították a járművet, ám valódi bevetésben végül nem alkalmazták.

1943-ban aztán a németek fejlesztették ki elődeik legújabb prototípusát, amely több, mint egy tonnás bombák szállítására is alkalmas volt, hajókat süllyesztve el a háború során. Az 1960-as években aztán már ha valaki meg tudta fizetni, magánemberként is vehetett miniatürizált drónt. Számos méretben és formában volt kapható, a szobai kivitelezéstől egészen az udvarban röptethető modellekig.

Image

Hatalmasat ugrunk a történelemben, hiszen a 9/11 tragikus történései jelentik a következő mérföldkövet a drónok történelmében. Amerika ugyanis számos drónt vet be Afganisztán területein a tálibok elleni harcban. Az első áldozattal járó dróntámadás 2002-ben történik, amikor az azt működtető bázis úgy véli, megtalálták Osama bin Ladent. Az eset számos nemzetközi problémát szült, sokan ugyanis kételkedni kezdenek a drónok megbízhatóságában, azok létjogosultságában, mivel a célpontról kiderült, nem az volt, akinek vélték. Éppen ezért hamarosan engedélyhez kezdték kötni a repülő kémek használatát, természetesen csak a civil szférában.

A legelső WiFi-n és okostelefonon keresztül is irányítható drónt 2010-ben dobta piacra egy francia cég, a Parrot, ezzel bezsebelve a leginnovatívabb elektronikus játékeszköz díját és közel fél millió darabot adtak el belőle. Ezzel megindult az újhullámos drónőrület: rengeteg cég kezdett bele a különböző formájú, színű, kialakítású modellek gyártásába, eladásába.

Image

2013-ban az Amazon dob egy hatalmasat, amikor alapítójuk, Jeff Bezos elméletét prezentálják egy videóban, amelyben drón alapú házhozszállítást említenek. Bár ez még akkor csak egy megvalósítandó álom volt, nem ők voltak az első cég, akik elgondolkoztak ennek a kiszállítási módnak a lehetőségén. Ezzel mindössze fél órára csökkenthették volna a házhozszállítás idejét. Tudták, ez még inkább sci-fibe illő jelent, mintsem a valóság, de komoly fejlesztéseket és munkát öltek a rendszer kidolgozásába.

2015-ben jelentősen megugrik a magánszemélyek által vásárolt drónok száma. Az úrigyerekek játéka volt ez, amikor még jelentős árat elkértek egy-egy repülő masináért. A hadiiparban bevetett funkciókat természetesen nem építették bele a civil prototípusokba, mégis hamar felváltotta a hagyományos papírsárkány röptető délutánokat.

Image

2016-ban jelentős fejlődés ment végbe a drónfejlesztés iparágában. Nemcsak formásabb, látványosabb modellek kerültek a piacra, de számos extratulajdonságot is belépítettek ezekbe a gépekbe. Képesek voltak akadályok elkerülésére, vagy tárgyat, mozgó pontokat követni. Ekkor indult meg a drónfotózás és videózás iránti kereslet. Azóta már számos szuperhősös borítóval ellátott masinával találkozhatunk, de ha szeretünk az erdőben vagányabb tracking pályákon száguldozni, beprogramozhatjuk drónunkat arra is, hogy a sok fa és sziklafal ellenére kövessen minket a levegőből, és örökítse meg nem mindennapi tekerésünket.

Image

Ezt is felülmúlva már komplett sporteseményeket, világkupákat szerveznek drónok röptetésére, hiszen akadályok között egyensúlyozni száguldozó kisgépünket nem mindennapi teljesítmény. A VR szemüveggel kiegészített modellek segítségével 3 dimenzióban követhetjük nyomon a drón által közvetített képet, de miniatűrre összecsomagolható “megadrónokat” is vehetünk a nagyobb képfelbontás és teljesítmény vagy hatótávolság érdekében. Mindezeken felül már távvezérléssel is működtethetünk egy drónt: beprogramozva megadott útvonalon reptethetjük anélkül, hogy irányítani kellene azt. A hadiipar sem tétlenkedett: rendkívüli módon továbbfejlesztette a drónok kialakítását, funckióit és alkalmazási területeit - bogaraknak álcázott lehallgatókészülékek, bemérhetetlen repülő fegyverek, és mindazok a fejelsztések, amelyekről majd néhány évtized múlva többet is megtudhatunk még ködbe burkolóznak.

Image

Fontos azonban tisztában lennünk néhány a drónokra vonatkozó korlátozással, szabállyal is. A megnőtt számban értékesített gépek miatt bizony törvényileg kellett meghatározni, milyen típusú drónok repülhetnek szabadon, és melyekre kötelező engedély kérése. A 250 grammnál kisebb súlyú szerkezetek szabadon repülhetnek, de az ennél nehezebbek engedélykötelesek. Naponta legalább 1000 drón repül fel országszerte, ami igencsak egy könnyed becslés az alapján, hogy jelenleg több mint 50.000 darab van jelen Magyarország háztartásaiban. Éppen ezért, ha érdekel a drónozás, mindenképp járj utána, mivel jár egy ilyen szerkezet fenntartása, működtetése, hol tudod reptetni szabadon, és milyen engedélyeket, szaktudást kell birtokolnod ahhoz, hogy belterületen vagy akár megélhetésszerűen használd.

Ha te is kedvet kaptál a drónozósához, töltsd le a helpitgo alkalmazást, és kérj tanácsot szakértőinktől, hogy milyen modellt érdemes venni, milyen szempontokat kell figyelembe venni egy kezdő felhasználónak. Ha pedig különleges eseményedet szeretnéd megörökíteni a levegőből, kérd fel profi drónfotósainkat és videósainkat, hogy sokáig emlékezhess egy vad raftingtúra vagy épp a különleges esküvőd napjára.


Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Pixabay.com, Unsplash.com
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!