Gigászi projektek tisztább vizeinkért

2019.10.18. - Társadalom
Image

Számos iskolai projekt szól a környezetvédelemről. Papírt gyűjtünk, meghatározzuk a különböző hulladékok lebontási idejét, elmegyünk közösen az erdőbe szemetet szedni. A legtöbb gyerkőcre azonban ez nem lesz akkora hatással, mint a lenti példákban szereplő főhősökre. Bemutatunk nektek két igazán inspiráló történetet, amik a bolygó vizeinek megtisztításán alapulnak.

“A szeméttel járó problémákat mi okoztuk. Elvesztettük a bolygónkhoz és a nemzetünkhöz való tartozás érzését”
- Afroz Shah

Mumbai India egyik legnagyobb városa. Nemcsak népsűrűsége jelentős, hanem az ott megtermelt szemét mennyisége is. Tengerpartjai hosszú évek óta telis-tele voltak szeméttel. A Versova strand területét több, mint 6000 tonna hulladék borította, csaknem 1,7 méteres szeméthalmot képezve ezzel a házak és az óceán között. Mígnem négy évvel ezelőtt egy helyi lakos, Afroz Shah, aki már gyermekkorát is a parton töltötte, megelégelte a bűzt és a látványt. Eleinte egyedül szedte a szemetet, mígnem idővel egyre több ismerőse, barátja, majd később önkéntesek ezrei támogatták ebben a kezdeményezésében. Az akció során több, mint 9 millió kilogramm szemetet gyűjtöttek össze, hiszen az óceán is hordott a partra jócskán utánpótlást. Afroz azonban rájött, azzal, hogy a part megtisztul, a probléma nem szűnik meg teljesen. Fontosnak tartotta, hogy helyi önkéntesek segítségével megtanítsa az ottélőknek az újrahasznosítás és a megfelelő szeméttárolás szabályait.

Image

Elkötelezettségüknek köszönhetően évtizedek óta nem látott teknősök százezrei tértek vissza a partra. Az Egyesült Nemzetek Szövetsége ezt az akciót a legnagyobb tengerpart-tisztító mozgalomnak nevezte el, elismerve azt a fáradhatatlan, évekig tartó munkát, amit a rengeteg önkéntes és Afroz végzett el. Az erről szóló rövid kis filmet megnézhetitek itt.

“10 év múlva is ott lesz. Talán még 100 év múlva is ott lesz, szóval csak akkor szűnik meg, ha mi odamegyünk, és felszámoljuk ezt a nagy mennyiségű műanyagszemetet.”
- Boyan Slat
Image

A dániai Boyan Slat már középiskolában is kísérletező jellem volt. Megalapította az Ocean Cleanup elnevezésű nonprofit alapítványt, amellyel az óceánon hömpölygő hatalmas szemétfoltot szeretné végleg felszámolni. A megfelelő tanulmányok elvégzése mellett több száz cégnek írt, hogy támogassák kezdeményezését, de mindhiába. Egy nap aztán 2 millió dollárt gyűjtött össze közösségi adományoldalak segítségével, ami minden idők egyik legsikeresebb gyűjtésének könyvelhető el. Azóta már több, mint 40 millió dollárral támogatják tevékenységét. Hamarosan a csapat is gyarapodni kezdett, egyre több szakember és gyakornok vett részt a kutatásban. Egyre közelebb kerültek a megvalósításhoz, azonban nem volt könnyű dolguk. Szemben egy gépelési hiba kijavításával a több százezer eurós alkatrészek módosítása, cseréje bizony költséges lehet, így a legminimálisabb hibakockázattal kellett megtervezniük és kivitelezniük a végső prototípust.

Image

A legnagyobb problémát az okozta, hogy a hullámzás és a mozgatás során számos szemét kicsúzott, kiúszott a “kelepcéből”. Hamar belátták, hogy ha ívet tesznek a szemetet mozgató felső csőrendszerbe, könnyebben beterelhetik a szemetet a végső gyűjtőpontra. 2018 októberében aztán az öt évnyi kutatási és kivitelezési munkák után vízre bocsátották az első prototípust a Csendes-óceán legnagyobb hulladékfoltjánál. A szemét azonban ahogy bekerül, úgy ki is úszott a csőből, mert az túl lassan haladt. Kéthónapos működése során nagyjából 2 tonna szemetet gyűjtött össze System 001-re keresztelt prototípusuk, amelyet Hawaiira úsztattak, hogy rendbehozzák a sérüléseket, elvégezzék rajta a további fejlesztéseket. Azóta is folyamatos tesztelések és változtatások mennek végbe, hogy a zord óceáni körülmények mellett is képes legyen minél több szemetet összegyűjteni. Számításuk szerint ha hatvan ugyanakkora modellt a vízre tudnának bocsátani, a vízben lebegő szemétfolt csaknem felét fel tudnák számolni a következő öt évben. Ez is remekül tükrözi az óceánon úszó hulladék nagyságát. Reméljük, mihamarabb sikerül elérni a tervezett eredményeket! Ha ti is szeretnétek egy ilyen remek projekt mellé állni, az oldalukon keresztül támogathatjátok őket egy nektek megfelelő összeggel.

Image

A fenti történetek, beszámolók nemcsak példaértékűek, de elgondolkodtatóak is. Hiszen óceánjaink, folyóvizeink azon túl, hogy élőhelyet biztosítanak az állatvilág számára, nekünk is kedvesek. Gondoljunk csak a barátokkal eltöltött kenuzós hétvégékre, vagy a családi homokvár építő versenyekre a tengerparton. Biztosan nektek is kellemesebb lenne egy szeméttől mentes vidéken eltölteni ezeket a pihentető napokat. Ahhoz azonban, hogy ez így legyen, szükség van a megfelelő hozzáállásra is. Hiszen megszüntethetjük a szemetet folyóinkban, óceiánjainkban, de ha nem előzzük meg tanítással, odafigyeléssel a jövőbeni hulladék eldobálását, az eddigi munka hiábavaló lehet. Ha te is kedvet kaptál egy hasonló projekt megvalósításához, vagy több az építkezésed során keletkező törmelék, mint amit el tudsz szállítani, esetleg tanácsokat olvasnál a környezettudatos életmód témájában, böngéssz a helpitgo alkalmazásában, és kérj segítséget közösségünk tagjaitól még ma!


Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Képek forrása: Pixabay.com, Pinimg.com
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!