2 éves a helpitgo app

Interjú Berendi Dáviddal, a helpitgo alapítójával

2019.11.12. - Rólunk

2017.11.11-én, 11:11 perckor kigördült a helpitgo applikációja. Két évvel később szinte napra pontosan ugyanekkor sikerült elérni a 70.000-es felhasználói bázist. Ezidő alatt rengeteg kérdést kaptunk az appra és a projektre vonatkozóan, melyekre most Berendi Dávid válaszol nektek.


Image

1. Mi ihlette a helpitgo-t?

Berendi Dávid – Személyes meggyőződésem, hogy nagyon sok olyan ember él a világon, aki valamiben nagyon jó, de mégsem tudja ezt a tudását vagy tapasztalatát kamatoztatni. Ugyanakkor sokszor belefuthatunk olyan egyszerűnek tűnő hétköznapi problémákba (bútor összeszerelés, költöztetés, kisebb barkács munkák stb.), amihez túlzásnak érezhetünk egy céget megbízni, ráadásul irreális költséggel is járna a feladathoz képest. Ezek alapján azon kezdtem el gondolkodni, hogy miért nincs egy olyan platform, ahol láthatom a környezetemben azokat a személyeket, akik tudnak nekem segíteni, vagy akár én tudok nekik segíteni valamilyen probléma megoldásában. Majd kidolgoztam a vázlatát az appnak, ami ezt képes véghezvinni...


2. Milyen kezdeti nehézségekkel kellett szembenéznetek ahhoz, hogy eljuttassátok az alkalmazást a felhasználókhoz?

B.D. – A kezdeti nehézségek sokkal összetettebbek voltak, mint azt az ember először sejtené. A végzettségem nagy segítség volt abban, hogy egy projektet hogyan kell az elejétől a piacra vezetésig kezelni, de releváns informatikai tudásom nem volt, ahogy az alapító társaimnak sem. Így a kezdeti nehézség mindenképpen a projekt applikációvá varázslása és a prototípus létrehozása volt, ráadásul mindezt egy olyan országban, ahol ennek a kultúrája még gyerekcipőben jár.


3. Nehéz ma startupként helytállni? Milyen akadályokba ütköztetek a helpitgo-val?

B.D. – Magyarországon szerintem picit nehezebb a piaci környezet egy olyan projekt esetében, amiben az embereknek hinniük kell és látniuk, hogy működhet, megbízható az a szolgáltatás, amit nyújtunk. Ezenfelül egy ilyen projekt finanszírozása is nagyon nagy feladat, amiben többször is úgy éreztük, hogy az országban nagyon nehéz támogató szervezetet találni — még a legegyszerűbb szinteken is.

Legtöbbször olyan falakba ütköztünk, amikről azelőtt csak másoktól hallottunk, és nem gondoltuk volna, hogy ennyire nehéz lesz. Ez nem jelenti azt, hogy a projektbe vetett hitünk megkérdőjeleződne, sokkal inkább azt, hogy nyitni kell a külföldi vagy alternatív lehetőségek irányába is.


4. Nem csak elindulni, de a piacon maradni is kihívás. Melyiket tartod nehezebbnek, küzdelmesebbnek?

B.D. – Hazánkban a mobilapplikáció fejlesztés nem egyszerű feladat, le vagyunk maradva, és ez majdnem egész Európára is érthető. Míg Amerika, Ázsia ebben éli ki magát, addig itthon sem a képzés, sem a jelenlegi fejlesztési színvonal nem tud versenyre kelni az említett kontinensekkel. Viszont a felhasználók hozzájuk mérik a mi fejlesztéseinket is, ami nagyon kemény igényeket támaszt velünk szemben, és ezzel nehéz lépést tartani. De talán éppen ez a szépsége is, hiszen nincs két egyforma nap az életünkben, és a sikert is jobban értékeljük.


Image

5. Sokat változik egy csapat a cég élete során? Mi lehet ennek az oka?

B.D. – Természetesen. A startup szektorban lévő cégek nem képesek olyan feltételeket biztosítani egy csapatnak, mint amit megérdemelnének. Ez az alkalmazottaktól is áldozatokat követel. Viszont a távoli cél és a siker lehetősége nem elhanyagolható. Illetve ezek miatt a részsikereket is másképp éljük meg, mint esetleg azok a cégek, akik erőből érnek el dolgokat.


6. Milyen jövőbeni fejlesztéseket terveztek a helpitgo háza táján?

B.D. – A következő nagy fejlesztésünk annak a függvénye, hogy meg tudjuk-e teremteni a szükséges feltételeit, amik természetesen anyagi természetűek. Több alternatíván is dolgozunk, de alapvetően egy biztos: a felhasználók és mi is látjuk, hol kell még fejleszteni az appon ahhoz, hogy jobb legyen a felhasználói élmény, könnyebb legyen a használhatóság és gyorsabban megoldódjon egy feladat. Ezen kívül szeretnénk a már meglévő funkciókat optimalizálni, a vállalkozói felhasználóknak pedig újabb lehetőségeket biztosítani akár webes felületen is. A cél, hogy minél hamarabb ki tudjuk szolgálni a közösséget úgy, hogy a sikerélmények száma a lehető legmagasabb legyen, és ha problémába ütköznek az életükben, akkor a megoldáshoz legközelebb is a helpitgo jusson eszükbe.Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!