Hogyan táplálkozz helyesen?

Interjú Fehér Sándor táplálkozástudományi szakemberrel

2019.11.17. - Rólunk
Image

1. Mielőtt belekezdenénk az interjúba, kérünk, mesélj magadról! Hogy kezdtél el a táplálkozástudománnyal foglalkozni? Mi ihlette ezt a foglalkozást?

Fehér Sándor – Püspökladányban nőttem fel, majd a helyi Gimnázium elvégzését követően Debrecen felé vettem az irányt. Már a Gimnáziumban is legközelebb a biológia, kémia, és az informatika világa állt. Ennek köszönhetően jelentkeztem a Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karára, ahol Népegészségügyi ellenőr hallgatóként kezdtem meg egyetemi pályafutásomat. A megelőzés fontosságát nem győzték hangsúlyozni az itt eltöltött 4 év alatt. Számos egészségügyi probléma társadalmunkra vonatkozó statisztikai adataival találkoztam, dolgoztam. Kiábrándítók…


Egyértelműnek tűnt, hogy vannak olyan területek, ahol még időben közbe lehet avatkozni, és ez nem más, mint az egészséges táplálkozás iránya. Így a következő egyetemi lépcső a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának Táplálkozástudományi MSc képzésének elvégzése volt. A képzés során rengeteg szakmai ismerettel bővült ismeretünk, de meg kell jegyeznem, hogy éveket kellett mellette tanulnom külföldi szakirodalmat bújva, hogy folyamatosan fejlesszem a tudásom egy ilyen folyamatosan változó tudomány területen, mint a táplálkozástudomány.

2. Milyen problémákkal keresnek meg téged? Mik a leggyakoribbak?

F.S. – Bizonyos tényezők miatt, megelőző jelleggel végzem a tevékenységem. A legtöbb esetben a kedves ügyfelek elveszve érzik magukat egy csónakban az információtenger közepén. Csak írjuk be a Google-be, hogy „diéta” 43.300.000 db találatot ad ki… Rengeteg hiányos vagy éppen megtévesztő információval találkozhatunk. Így leggyakrabban az ügyfelek csónakjához adok egy térképet és egy evezőt, no meg pár finom receptet, hogy ne maradjon éhen a kapitány az út során. Rengetegen keresnek meg azzal a céllal, hogy írjam meg a tökéletes étrendet, amivel le tudnak fogyni. Nos, biztosan állíthatom, hogy az étrend csak a kezdet a Táplálkozz Okosan programjában. Természetesen a testtömeg irányított növelése céljából is rengeteg felkeresés történik, gyűlnek a különböző sportterületeken elért fejlődések is. Számos szép sikernek örvendhetünk már az ügyfélkörben. Addig dolgozunk az ügyfelekkel, amíg el nem érjük a kívánt célt.


3. Hogy látsz neki egy egyéni étrend megalkotásának? Milyen szempontokat veszel figyelembe a kialakításakor?

F.S. – A Táplálkozz Okosan megalapításánál alapvető követelménnyé tettem, hogy garantáltan sablon mentes étrendeket adjak ki. Minden egyes étrendben elejétől a végéig benne vagyok. Alapvetően beszélgetéssel kezdődik minden ügyfél-tanácsadó találkozónk. A minél megfelelőbb étrendek előállításához rengeteg információra van szükségem. Az étrendek a szakmai irányelveknek megfelelő formátumban jelennek meg. Szeretek belelátni az ügyfél életébe reggeltől–estig, estétől–reggelig. A következő lépés, hogy felmérem, milyen táplálkozási mintázatot követ, milyen az ízvilága, mik a kedvenc ételei, italai és azok milyen formátumokban jelennek meg, milyen gyakorisággal. Mennyire jártas a konyhatechnológiák területén, főzési ismereteiről nem is beszélve. Folyamatos Messenger asszisztenciát biztosítok az ügyfeleknek, ami azt jelenti, hogy bármikor bármilyen kérdéssel fordulhatnak felém, egy napon belül személyesen válaszolok a felmerülő kérdésekre. Folyamatosan bővül a repertoár, az étrendek tartalmaznak teljes receptúrákat, otthoni praktikákat és a Táplálkozz Okosan minden anyaga mobil barát verzióban elérhető, így mindig az ügyfél zsebében lapulhat a válasz a tudatos táplálkozásra.


Image

4. Mik a leggyakoribb nehézségek az ügyfelek esetében, amik lelassítják a várva várt eredmény elérését?

F.S. – Az idő, illetve a motiváció folyamatos fenntartása. Kitartás nélkül nagyon nehezen lehet elérni a kívánt eredményt. Természetesen vannak kirívó esetek, amikor minden tényező rendben van, azonban nem indulnak meg az elvárt folyamatok. Ott mélyebbre hatolunk. Legtöbb esetben azonban az emberek elbagatellizálják azokat az apró folyamatokat, amik a siker kulcsát jelentik. Az étkezési logisztika folyamatát ezért oktatom minden ügyfelemnek az első találkozások alkalmától kezdve. Fontos szempont továbbá, hogy a szürke hétköznap reggeleken is megtegye az ember azt az apró lépést, ami előreviszi folyamatosan. Megtalálja azt a motivációs tényezőt, ami valódi motivációt jelent számára.


5. Mi a véleményed a szélsőséges étrendekről, fogyókúrákról?

F.S. – Tökéletesen felesleges a szélsőséges irányzatok megléte, üzleti érdekek miatt van létjogosultsága. A szélsőséges táplálkozási irányzatok egyik oka a boldog tudatlanságból fakadó ismerethiány, a másik pedig az irányított manipulatív báránybőrbe bújtatott farkas irányzatok világa. Mindenki keresi a csodapirulákat, csodamegoldásokat. Az egyik tábor hiszi, ha nem eszik semmit, lefogy. A másik tábor hiszi, ha mindent egy lapra feltéve fogyaszt, akkor tökéletes lesz. A dolog nem fekete és fehér… A szürke zónát érdemes megtalálni, ami a mértékletesség elvét követi. Hiszen nincs önmagában egészséges vagy egészségtelen élelmiszer, csak nem megfelelő mennyiség-minőség-időzítés módozatban elfogyasztott élelmiszerek hosszútávon ismétlődő folyamata. Amikor az ügyfeleknek rávilágítok a mindenki előtt álló szürke zónára, hirtelen tudatosul bennük, hogy mennyire túl van misztifikálva a táplálkozás témaköre.


6. Mit javasolsz azoknak, akik kiegyensúlyozott, de nem szigorú diétát szeretnének követni? Milyen apró lépéseket tudnak megtenni egy egészségesebb életért?

F.S. – Az átlagembernek felesleges szigorú diétákat követni, hacsak nincs valamilyen kialakult betegsége, amely indokolja az adott irányított étrend alkalmazását, vagy olyan sportágspecifikus sporttáplálkozást szeretne követni, amivel nagyra törő céljai vannak. (Versenysportok, esztétikai sportok stb…) Az átlag magyar lakosság esetében az első aprócska, de mégis hatalmas lépés az, ha minden étkezésbe sikerül belecsempészni egy kevéske zöldséget, gyümölcsöt, vagy esetleg savanyúságot. No persze, a többi összetevő aránya ettől függetlenül még rendkívül fontos, de a zöldségek világa felé történő nyitás már egy olyan motivációs faktorként jelenhet meg, ami ígéretes folyamatokat indíthat meg. Az ügyfeleimnek minden alkalommal sulykolom, hogy nem egy nagy lépést kell tenni hetente egyszer, hanem sok kicsit naponta. Minden a szokásokon múlik, fontosnak tartom, hogy szokásokat tanítsak ne alapvető információk újbóli ledarálását. Az eredmények pedig így jönnek, hétről-hétre, hónapról-hónapra.


7. Gyakori probléma, hogy sokaknak a munkahelyükön fix időbeosztás szerint van kialakítva az étkezési rendjük. Mit tanácsolsz azoknak, akik gyárakban, több műszakban dolgoznak? Hogy tudnak ilyen esetben fix étrendet követni? Van néhány tipped, amivel rugalmasan lehet kezelni az időbeosztást?

F.S. – Természetesen, ami egyfelől hátránynak tűnhet, megfordítható és lehet előnyt is kovácsolni belőle. A fixált munkarend esetén tudatosan időzíthetők az étkezések. Gyakran fordult elő az a probléma, hogy de hát nincs hűtő, nincs mikró mit, nem jut időm leülni egy tál ételre. Nos, ilyenkor, amikor kicsit mélyebben belemegyünk a nap megtervezésébe, kiderülnek bizonyos kis hézagok, amik kitölthetők bizonyos megoldásokkal. Például, vannak az úgynevezett funkcionális étkezéseim, amelyek magvakból, könnyed gyümölcsös esetleg joghurtos kivitelezésben gyorsan megoldhatók, vagy ami könnyebbé teszi az ügyfelek életét az, hogy olyan recepteket is biztosítok, amelyeket házi fehérjeszeletnek vagy fantázia nevén Joker szeletnek neveztem el, ugyanis minden tápanyagot tartalmaz, nem igényel hűtést, melegítést mégis kis helyen elfér és bármikor, akár állva vagy ülve is elfogyasztható. De számos előre elkészíthető ízletes egytálétel ötlet is elérhető, amiket ha a kellő motivációt előcsalogatjuk, mindennapos rutinná fognak válni.


8. Az egészséges, személyre szabott étrend csak fogyókúrás eszköz vagy életmód is egyben?

F.S. – Elsősorban egy teljesen új életmód. Azonban ez a szó, hogy életmód sokaknak elrettentő, vagy nem teljesen egyértelmű mit is takar. A fogyókúra gondolata alapvetően téves hiedelem gyökerekből származhat. Maga a kúra kifejezés arra utalhat, hogy ez most egy olyan „számomra szörnyen hosszú fájdalmas éhezéses koplalásos, de a Mari, Juli, Pisti bezzeg ehet mindent mégse hízik időszak lesz” ami elrettenti az embereket az első lépés megtételétől. A személyre szabott étrend személyre szabott része nálam pontosan azt takarja, hogy eloszlassam ezeket a félelmeket. Nem hiszek a tiltó típusú étrendekben. Hiszen csak gondoljunk bele, amit tiltanak, az mindig jobban kell nekünk. Egyszerű (táplálkozás)pszichológia. Negatív ördögi körbe kerül az ember, hiszen a tiltás hatására negatív érzései, majd pedig negatív meggyőződései lesznek a folyamattal kapcsolatosan, a fene megette az egészet sajnos, szerintem ez ismerős mindenkinek. A Táplálkozz Okosan filozófiája a pozitív ördögi körre épül. Miért ne lehetne mindig valami új és fantasztikusan finom, de tökéletesen étrendbe illeszthető finomsággal kényeztetni magunkat?


9. Milyen betegségeket lehet kiküszöbölni a megfelelő tápanyagok bevitelével?

F.S. – Milyet nem? Szomorú, de gondoljunk csak bele. A betegségek jelentős részét közvetve vagy közvetlenül köthetjük a környezeti tényezőkhöz. Az ember élete során becslések szerint 23 tonna élelmiszert fogyaszt el, valamint 38 tonna vizet. Ha csak belegondolunk abba, hogy az évek, évtizedek alatt a „sok kicsi sokra megy” elv érvényesül, könnyen belátható, hogy mekkora jelentősége van az életünk során fogyasztott általános táplálkozási mintázatunknak, gyakoriságának az egészségünk, vagy éppen betegségünk szempontjából. Erről a témáról is órákat lehetne beszélni, de egy érdekességet még szeretnék megjegyezni. Rengeteg túlsúlyos, vagy elhízott ember éhezik. Igen, jól olvastad. A minőségi tápanyagok hiánya számos embertársunkat, vagy akár minket is érinthet. Példának okán, egy kis játék: Ha van 100 féle anyag, amiből be kell vinni legalább 1 db-ot, de csak 30 féléből választunk, a maradék 70-ből pedig nem, akkor hiányállapot áll elő. Ez a normál éhezés, az etióp kisfiú nem jut elegendő mennyiséghez. Másik eset: Ha van 100 féle anyag, amiből 30 féle anyagot beviszünk naponta ötször, attól még a maradék 70 féléből megint csak nem vittük be egy darabot se, de cserébe a 30 féléből bevittünk 150-et, elhízás mellett mégis hiányállapot (éhezés) alakul ki.


10. Van esetleg olyan sikersztorid az egyénre szabott étrendjeid által, amire igazán büszke vagy?

F.S. – Minden ügyfelem történetére büszke lehetek, hiszen megtették az első és talán legnehezebb lépést, hoztak egy tudatos döntést. A legkiemelkedőbb siker egy kedves húszas éveiben járó hölgy nevéhez fűződik, Mónika 27 kilót fogyott, közel fél év alatt, de nem csak ezeket a fránya kilókat sikerült elvesztenie, az önértékelési problémái is szépen együtt fogytak el. A program végére, mint akit kicseréltek. Nehéz indulást követően egy fantasztikus utazáson mentünk keresztül, megismertük a határait. Az egészségi paraméterei szédületes javulást mutattak. Mai napig tartom vele a kapcsolatot, Instagram oldalt épített, vállalkozásokba kezdett, mit mondhatnék… Szépen megjött az önbizalma.


11. Hamarosan itt vannak az ünnepek, amikor nehéz, vagy egyenesen lehetetlen ellenállni a nagyi diós bejglijének, édesanyánk gondosan elkészített ünnepi menüsorának, vagy épp mi magunk szeretnénk elkápráztatni a barátainkat egy különleges lakomával. Hogy lehet átvészelni az ünnepeket komolyabb elhajlások, kilengések nélkül? Tehetünk kivételt az ilyen alkalmakkor egy szigorú diétában is?

F.S. – A Decembert kilehetne kiáltani akár diétagyilkos hónapnak is. 1 hét teljes felfordulás, az év 52 hetéből. Sokan ezt az időszakot szeretnék átvészelni. Véleményem szerint, aki nem követ a fent említett okok végett szigorú diétát, az nyugodtan megengedhet magának egy kis elhajlást, nem ilyen időszakban lesz a legkönnyebb belekezdeni, ez borítékolható. Ellenben, ha szigorú diétát követünk, az erős motivációs tényezők mellett manapság már egyre több praktika alkalmazható. A mértékletesség elvét érdemes alkalmazni, lehetőség szerint sovány húsokat fogyasszunk, célnak megfelelő felszívódási sebességű szénhidrát körettel (pl: bulgur, basmati rizs, édesburgonya), a párolt zöldség alapú ételek karácsonykor is az asztalra kerülhetnek. A nagyobb mennyiségű zöldségbevitellel könnyebben átvészelhetők azok a rokonok által indított földi-légi-vízi csapások. És igen, a sütemények kérdése: Örömmel jelentem, hogy a legszigorúbb diétában is lehet bizonyos típusú házi készítésű, pompás ízvilágú süteményeket falatozni a karácsonyfa mellett. Remek komplex shakek is készíthetők, amelyek tartalmaznak minden szükséges tápanyagot.


Köszönjük ezt a remek interjút és azt a sok hasznos információt, amit megosztottál velünk! Ha szeretnétek Sándortól személyre szabott tanácsokat, útravalót kapni, lépjetek vele kapcsolatba a helpito applikációjában.


Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!