Panel komposzt

2019.11.29. - Életmód
Image

Nehéz egy személyes, pozitív tapasztalat alapján objektíven írni egy szuper találmányról és gyártóról, azonban a cél minden vállalkozás és terméke, továbbá cikkünk megírása esetén közös: környezetbarát módon újrahasznosítani, komposztálni, visszaforgatni a természet adta forrásokat. De kezdjük az elején!

Milyen lehetősége van manapság egy társasházban vagy panellakásban élő családnak komposztálni, környezettudatosan bio hulladékot gyűjteni és átalakítani? Elsőre azt hihetnénk, hogy nincs erre mód. Léteznek azonban már különféle módszerek erre, legfőképp hozzáállás és gusztus kérdése az egész. Mindegyik megoldás szagmentes, tehát nem kell a bejárati ajtóban legyek és a rettegett zöld csík köszöntésétől félnünk. Azoknak azonban, akik a giliszták telepítését és munkáltatását kicsit szélsőséges vagy kevésbé elfogadható kivitelezésnek tartják, jó hírünk van!


Image

Nemrégiben megalkottak egy zseniális szerkezetet, amivel nem kell a saját kert vagy egy elszeparált gyűjtőhely, ahol komposztálhatunk, tárolhatjuk a biohulladékot és a konyhában előforduló, lebomló szemetet. Megálmodták ugyanis a panellakók, és persze minden egyéb környezettudatos háztartás remek titkos fegyverét, a komposztáló gyűjtőedényt. Mérettől és kapacitástól függetlenül nagyjából úgy képzeljük el, mint a mostani diszkrét pelenkatároló szemeteseket.

Nem kell mást tennünk, mint lelkesen különválogatni a biohulladékot – legyen szó tojáshéjról vagy elszáradt fűszerekről –, beletölteni ebbe a diszkrét és mutatós edénybe, megnyomni a komposztáló program gombját, és a kivitelezéstől függően maximum 24 óra múlva a komposzttá alakított hulladékot szobanövényeink edényeibe, a nagyi rózsás kertjébe vagy az óvoda zöldséges kertjébe szállítani. Hát nem zseniális?

Image

Több szempontból is hasznos és öko az elképzelés, hiszen nem csak a hulladék mennyisége csökkenhet így jelentősen, de a szeméttároló edényeket sem kell többet a rágcsálóktól óvnunk, és tartanunk a rettenetes, többhetes szagoktól, amik belőlük áradhatnak. Továbbá, ha olyan rendszerességgel ürítik a szemetes edényeinket, amilyennel kérjük, máris spóroltunk. Emellett hasznos tápanyagokat juttatunk vissza a termőföldbe, aminek folytonos utánpótlása szintén költséges és időigényes feladat. Mindemellett már kisebb korukban környezettudatosságra taníthatjuk otthonunkban a gyerkőcöket, hiszen jó móka lehet különválogatni és “megetetni” a komposztáló gépet.

Image

Természetesen ehhez nemcsak egyéni lelkesedés és elhatározás szükséges, hanem az állami és közösségi szintű támogatottság is elengedhetetlen. Több külföldi nagyvárosban, így például Londonban is alakítottak ki komposzt-gyűjtő helyeket, ahova a kisebb lakásokban kitermelt komposztot leadhatják a környéken élők. A budapesti bérlakások közepén kialakított kis zöldterületekhez és kertekhez pedig mi magunk is mozgósíthatjuk a lakógyűlés tagjait!

A következő kisfilmmel nem a márkát vagy gyártót szeretnénk reklámozni felétek, hiszen számos online felületen elérhetőek már a különböző méretű komposztáló edények. Inkább egy vizuális bemutatót szeretnénk nektek tartani, illusztrálva a folyamat könnyedségét és hasznosságát!

Ha pedig elakadtok a gép beüzemelésénél, vagy a kertetekben kell segítség a növények táplálásához és gondozásához, nézzetek szét a helpitgo háza táján, hiszen a többszáz hirdető között biztosan találtok egy megbízható segítséget!
Panel komposztra fel!


Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!