Újévi útmutatás Cserhalmi Miriam life coachcsal és pszichológussal

2020.01.02. - Életmód

1. Mióta dolgozol a szakterületeden, pontosan mivel foglalkozol?

Több, mint 10 éve foglalkozom pszichológiával és tanácsadással, emellett life- és business coachként is dolgozom.

2. Mennyire eltérő a rutin egy pszichológiai és egy coachos foglalkozás között?

Keskeny a határ a két terület között. Tulajdonképpen mindkettő egy szakember által vezetett támogató beszélgetés. Közös eszközük a figyelem, hallgatás és a különböző kérdezéstechnikák. Mindegyik foglalkozik életvezetési problémákkal.
A főbb különbség tuladjonképpen az, hogy míg egy pszichológiai tanácsadás során a múltban átélt negatív élményeket is behozzuk az ülésekre, a “MIÉRT?” kérdésre keresve a választ, addig egy coaching folyamat során csak ritkán érintjük a múltat. A coaching a jelenre fókuszál, cél és jövőorientált, fő kérdése a ”HOGYAN?”. Éppen fennálló, konkrét elakadásra, problémára keresi a megoldást. Nincs tanácsadás. A coach abban segít, hogy ügyfele előhozza magából rejtett képességeit, melyekkel ő maga, saját erejéből oldja meg problémáját és lendíti át magát elakadásain. A coaching abból indul ki, hogy mindenkiben ott rejtőzik a megoldás, csak felszínre kell hozni.

Image

3. Milyen jellegű problémákkal fordulnak hozzád, mikor van szükség egy coach segítségére?

Mostanában egyre többször találkozom a “kiégés”, a “semmibe vesznek”, a “hullámvölgyben vagyok” kifejezéssekkel, a ”nem tudom hogyan és merre tovább” kérdésekkel. Ezeknél nem a múltban gyökerező problémákról van szó, hanem épp egy megtorpanás, elakadás, elbizonytalanodás történt az életükben. Ilyen esetekben szoktam javasolni a coachingot. Segítségével tisztázható, mi okozza ezeket az élethelyzeteket. Új célok kitűzésével, cselekvésre buzdítva elgördíthetőek mindazok az akadályok, amik eddig gátolták a továbblépésben.

4. Milyen területeken, élethelyzeteken tud javítani egy coach, egy foglalkozás?

Amiben segíthet egy coach:

 • elakadás (munkahelyen, magánéletben)
 • önmegvalósítás, önérvényesítés
 • konfliktusok (stressz csökkentés)
 • választási, döntési nehézségek
 • diszkomfort érzet
 • jövőkép tisztázása
 • életmódváltás
 • kapcsolati problémák
 • önismeret
 • elfogadás
 • magabiztosság
 • időbeosztási problémák
 • önbizalomhiány

5. Mennyi időt vesz igénybe egy terápia, mit javasolsz általában?

Míg egy terápiában a múltban történt traumák feldolgozása mindenképpen egy hosszabb időtartamot foglal magába, addig egy coaching folyamat sokkal rövidebb időn belül hoz eredményt. Ez általában egy 5 - 10 alkalmas folyamatot takar.

Image

6. Egyre többen merik felvállalni, hogy segítségre van szükségük — nemcsak fizikálisan, de mentálisan is kell magunkat edzeni. Igaz ez? Látsz növekvő tendenciát a coachok, pszichológusok iránt mutatott igényben?

Látok növekvő tendenciát. Régen az emberek tudatában, ha valaki szakemberhez fordult segítségért, megbélyegezték azzal, hogy “ nem normális, dilis, élhetetlen stb….”, egyenesen szégyen volt ezt felvállalni. Alapvetően ezek a beidegződések a tudatlanságnak, tévhiteknek voltak betudhatóak. A mai információáramlásnak köszönhetően, már több ismerettel rendelkezve tudatosult az emberekben, hogy azért, mert valaki szakemberhez fordul, egyáltalán nem következik belőle az, hogy kevesebb lenne a többieknél. Ahogyan egy edzőteremben is egy edzőt kérünk fel segítőnek, ugyanúgy fordulhatunk egy érzelmi problémával is támogatásért.
Manapság már divat az egészségtudatosság, melybe már a mentális egészség is beletartozik. Rohanó, fejlődő világunkban egyre több teher rakódik ránk, és ha meg akarjuk tartani lelkileg is egészségünket, azért bizony tenni kell.
Ahogyan rendszeresen karban tartjuk a kocsinkat, eljárunk fogorvoshoz, hogy megtartsuk fogaink épségét, már többen felismerték és elismerték, hogy ugyanúgy odafigyelést igényel, hogy “fejben” is rendben legyünk.

7. Mi volt a legnehezebb vagy legérdekesebb helyzet, amit kezelned kellett?

Erre nehéz lenne válaszolnom. Úgy vélem, nincs nehéz helyzet, inkább csak időigényesebb. Ahogy nincs két egyforma ember, ugyanúgy nincs két egyforma eset sem, mindegyik érdekes a maga nemében.

8. Mi a különbség egy jó és egy kevésbé alkalmas coach között?

A jó coach ismérve az, ha megfelelő bizalmi kapcsolatot tud kialakítani kliensével. Ez nagyon fontos, hisz érzelmekkel és gondolatokkal foglalkoznak az ülések alatt. Mindenképpen támogató, felszínre tudja hozni a belső motivációkat. Jó kommunikációs képességekkel rendelkezik, kérdései elgondolkodtatóak. Empatikus és felkészült.
Egy jó coach felismeri, ha tudása és ismeretei egy adott problémára nem elegendőek, és ezt felvállalva más módszerek, szakemberek felé irányítja ügyfelét.

Image

9. Mit üzennél azoknak, akik elérkeztek egy mérföldkőhöz, de nem tudják hogyan, merre menjenek tovább?

Tegyék fel maguknak a kérdést, hogy tulajdonképpen mi is céljuk. Ha úgy érzi, hogy olyan múltbéli traumát hordoz magában, melyet szeretne kibontani, akkor egy pszichológus lenne számára az ideális választás, ha pedig jelen helyzetére vonatkozóan érzi, hogy változásra van szüksége, akkor a coaching lesz a megfelelő számára. Szánják rá az időt, hogy megtalálják a számukra ideális módszert, és az a legfontosabb, hogy olyan szakembert találjanak akivel szívesen dolgoznának együtt.Helpitgo - Oldjuk meg együtt!

Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!