Közösségi élet a telefonodon kívül

2020.02.05. - Társadalom

A közösségi élet kifejezés manapság a fiatalabb generációknak egyből a social media-ra tereli a gondolatait, órákig fel sem nézve a készülék képernyőjéről. Ha elhangzik a közösségi szó egy beszélgetés során, legtöbbünknek valóban a közösségi média jut eszébe. Ez mára azonban szerencsére rengeteg utótaggal bővült kifejezés, hiszen nemcsak közösséget építő, szociális hatása van, de környezetvédelmi vagy akár gazdasági előnyei is léteznek. Összegyűjtöttünk néhány példát, amivel nem csak pénzt spórolhatsz meg, de új formáit is megismerheted a munkavégzésnek vagy épp az utazásnak.

Közösségi irodák

Hallottál már olyan irodákról, ahol bérelhetsz egy íróasztalt vagy elkülönített irodahelységet, de nem kell megfizetni az egész havi fenntartási költséget? Ráadásul úgy, hogy még a fiatalos környezet, modern design és a kényelmes munkavégzést elősegítő technológia is a rendelkezésedre áll?

Image

A közösségi irodákat azok számára találták ki, akik elsősorban rövid időre, ritkábban, rendszertelenül bérelnének irodahelyiséget, azonban annak minden előnyét szeretnék élvezni: számtalan új vállalkozóval ismerkedhetnek meg, amely nagyban elősegítheti a kapcsolatépítést; társaságban lehetnek, sokat tanulhatnak egymástól, rendelkezésre áll a munkavégzéshez szükséges mindennemű infrastruktúra, és töredékáron tudják mindezt megvalósítani.

Nemcsak a fővárosban, de a vidéki városokban is elérhető ez a lehetőség. Dolgozz egy órát, napot, vagy akár éveket ugyanott, kötöttségek nélkül! Így akár az unalmas otthoni munkádba csempésznél egy kis változatosságot, vagy legújabb vállalkozásod felfuttatásához keresel ideiglenes megoldást, csak körül kell nézned és máris lefoglalhatod a legszimpatikusabb sarkot vagy épp babzsákot! Összegyűjtöttünk néhány példát Magyarország nagyvárosi közösségi irodáiból: UP Center - Budapest Urban Lobby Lounge & Coworking Space - Budapest Clever Office - Győr Door Coworking Space - Szeged Debrecen HUB - Debrecen KOHO Coworking House - Pécs Collabri - VeszprémKözösségi lakóhely, vagy co-housing

A co-housing, magyar nevén együttlakás, még kevésbé elterjedt lakhatási forma Magyarországon, egyelőre inkább Amerika és Nyugat-Európa ennek a hazája. Lényege, hogy minden lakó rendelkezik egy kisebb privát szférával, saját szobával, emellett azonban számos közösségi tér is kialakításra kerül az épületben. Ezek lehetnek együtt eltöltött programok színhelyei, mint egy barkács szoba vagy könyvtár, de lehet egy nagyobb befogadóképességű nappali is, ahol akár 20-30 fő is együtt mozizhat az este folyamán. Természetesen a konyha vagy mosókonyha, de akár egy játszóház is mindenki számára rendelkezésre áll, ezek is közösségi térként kerültek kialakításra.


Fontos, hogy a lakók osztozzanak a feladatok elvégzésében és aktívan részt vegyenek a közösség számára szervezett programokban, segítsék egymást a tanulásban, házimunkában, vagy a gyermekfelügyeletben. Nincs hierarchikus rendszer, mindenki egyenlő - az épületet és a közösséget érintő ügyekben együtt döntenek. Ilyen például a Co-housing Community Budakalászon, ahol a kényelmes szobák mellett számos közösségi tér várja az odaérkezőket. Tűzrakóhely, hatalmas nappali és tárgyaló is segíti a kényelmes együttélést.

Image

Közösségi szálláshelyek

Hosszú évek, évtizedek óta egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek azok a szállásmegosztó felületek, amikkel jelentős összegeket spórolhatnak meg azok, akik a szállodaláncok és panziók mellett nyitottak az egyéb lehetőségekre is. Nemcsak abból a szempontból előnyös, hogy kedvezőbb áron tudunk kanapét vagy akár egy egész lakást bérelni a világ bármely pontján, de megismerkedhetünk az adott táj valódi arcával, az ott élő emberekkel, mesélhetnek történeteket, legendákat vagy izgalmas látnivalókat mutathatnak meg nekünk a szállás közelében.


A fiatalok körében régóta rendkívül népszerű a CouchSurfing, amely alapvetően egy szobát vagy a nevéből fakadóan egy kanapét biztosít a érkező idegen számára, míg a manapság már sokkal elterjedtebb Airbnb akár egy egész luxuslakást felkínál az arra vágyók számára. Gyakran probléma, hogy a szállodák a város szélén helyezkednek el, a belvárosiak pedig nagyon drága árakat szabnak meg, esetleg túlzsúfoltak, hangosak. Ezt a fent említett lehetőségekkel könnyen át lehet hidalni, így akár egy retro belvárosi garzonban, vagy egy luxus penthouse-ban is élvezhetjük a város felett lenyugvó naplementét.

Image

Car és bike sharing

Gyakori probléma a nagyvárosokban a megnövekedett számú gépjárműpark. Emellett az is fontos kérdés, hogy érdemes-e autót, motorkerékpárt vagy biciklit venni, ha csak ritkán használjuk. Költséges a fenntartási költsége, parkolóhelyet vagy garázst kell bérelni, esetleg venni, ami mind tovább növeli a dilemma súlyát. Erre ad remek lehetőséget nemcsak külföldön, de országszerte is jó pár közösségi autó-, roller- vagy kerékpárbérlő vállalkozás. Egy telefonos applikáció segítségével csak megnézed a térképen, hol van a hozzád legközelebbi járgány, és indulhatsz is.


Amerika és India igazi élenjárók ebben a tekintetben. Nem csupán számos applikáció létezik erre a szolgáltatásra, de jelentős bevételre is szert tesznek a vállalatok és az autóikat bérbeadó felhasználók egyaránt. Az indiai Zoomcar eddigi számításai szerint autóik összesen 470-szer tették meg a Holdra vezető oda-vissza utat, 41 nagyvárosban elérhetőek az országon belül és több, mint 48 millió elégedett ügyféllel rendelkeznek. Az amerikai Turo az államok legelterjedtebb ilyen jellegű szolgáltatása, így nem is lepődünk meg rajta, hogy éves árbevétele eléri a 10 millió dollárt.

Image

A közösség erejével számos probléma megoldható, és ez nemcsak a helpitgo mottója. Az árérzékeny, megoldás-orientált társadalom hasznos segítője lehet a mindennapokban, hiszen az otthoni teendők vagy kerti munkák kidelegálásától fogva kedvezményes lakhatást vagy épp munkahelyet is biztosít ennek a virális terjedése.

Ha pedig úgy érzed, neked is szükséged van egy közösségre, vagy hétköznapi feladataid megoldásában kérnél segítséget, regisztrálj a helpitgo alkalmazásában és nézz körül, kik állnak rendelkezésedre a közvetlen környezetedből!Helpitgo — Oldjuk meg együtt!

Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!