Kerti tippek Durucz Attilával

2020.02.12. - Kert
1. Mi motiválta számodra a Kertek, kerti ötletek a nagyvilágból című csoport létrehozását? Kiknek ajánlod?

A csoport létrehozásának célja az volt, hogy a kert tulajdonosoknak ötleteket és tanácsot adjak abban, hogy kertjüket hogyan tudnák szebbé varázsolni. Az oldalra külföldön és idehaza megépített kertek képeit és videóit töltöm fel, így megismertetve a csoportban lévő kert tulajdonosokat a hazai és külföldi kert trendekkel. Akinek pedig segítségre lenne szüksége, annak a cégem, a Durucz kert Bt áll a rendelkezésére a kerttervezéstől a kertépítésen át a kertfenntartásig.


Image
2. A kert szerves része a házról alkotott képnek. Egyedi bútorok, kézműves edények, gyertyák és fényfüzérek összessége adja meg a komplexitását egy otthonos kertnek. Ezt azonban túlzásba is lehet vinni. Mit tanácsolsz azoknak, akik kényelmes, ötletes, látványos kertet szeretnének kiépíteni, de nem szeretnék giccsessé, túlzóvá tenni a hangulatot?

A tanácsom az, hogy gyűjtsék össze ötleteiket és bízzanak meg egy gyakorlott kerttervezőt vagy egy kertépítőt, akivel közösen formába tudják önteni elképzeléseiket. A megrendelőknek nagyon jó elképzelésük szokott lenni, ami egy kis csiszolásra vár. Az elképzeléseket helyükre kell rakni, ki kell egészíteni, de ebben tud segíteni egy kerttervező illetve egy kertépítő, hogy az ne legyen túlzó, giccses és műszakilag helytálló legyen. A befektetett pénz és energia megtérül a közös munka folyamán.


3. Van tipped arra vonatkozóan, hogyan lehet költséghatékonyan látványos felújításokat, berendezést, dekorációt alkotni, kialakítani egy kertben?

Sokszor egy szépen kialakított burkolat vagy akár egy szép bútor is elég ahhoz, hogy egyedi hangulatot adjunk a kertnek. A véleményem az, hogy a kertbe be kell csempészni egy kis egyediséget, hangulatot, ezt pedig fényekkel, vízzel, szobrokkal és bútorokkal lehet. Ezek közül talán a legköltséghatékonyabb a fények. Egy jól elhelyezett gyertya csoport, vagy a földbe leszúrt fáklyák, vagy egy szépen megvilágított növény máris feldobja a nyár esti beszélgetéseket a kertben, és ezek a megoldások nem is kerülnek sokba.


Image
4. A kisebb kertekben jól meg kell választani a színeket, növényzetet, hogy az egyébként is kis alapterületet ne csökkentsük nagyon le. Mit javasolsz azoknak, akik most szeretnék kialakítani vagy épp felújítani kerthelyiségüket?

Használjanak kisebb növényeket vagy formára nyírt növényeket, amik szoliterként díszítenek, hiszen az ilyen kis kerteknek az a lényege, hogy a teret ne szűkítsük viszont minél magasabb legyen a díszítő értéke a kertnek. A növények között bátran helyezzenek el egy kisebb csobogót vagy akár szép szobrot, alakítsanak ki egyedi formákat, és ha lehetőség van rá, játszanak a szint eltolásokkal. Egy kiemelt ágyással vagy egy szép kaspóval színeket és formákat lehet csempészni a kertbe, ráadásul egy kaspóba akár mediterrán növényeket is lehet ültetni, amitől még egyedibb hangulatot lehet kölcsönözni a kertnek.


Image
5. Ha egy teljesen új kert kialakításáról beszélünk, mikre kell odafigyelni? Milyen lépések elengedhetetlenek a tervezés és kivitelezés során?

Fontos eldönteni, hogy a kertet vagy a kert részleteket mire szeretnénk használni, hiszen ez fogja meghatározni a kert stílusát. Valaki aktívan és van, aki passzívan használja kertjét. Vannak olyanok, akik csak gyönyörködni szeretnek és van, aki sportolásra, játékra, vagy akár kertészkedésre használja a megépített kertjüket, ezért fontos a kert tervezőnek tudni, hogy milyen irányba induljon el a tervezés során. Az a jó megtervezett és megépített kert, ahol a megrendelő egyedi elképzeléseit és igényeit a kerttervező és kertépítő megtudja valósítani, viszont ehhez fontos a közös, összehangolt munka.

A kertet több évre építjük, ezért fontos, hogy jól megtervezzük és minőségi anyagokat megfelelő szakértelemmel építsünk be, ha ebből a három dologból egy is rosszul valósul meg, akkor a kert nem lesz életképes és hosszú életű!


6. Gyakran előforduló igény, hogy a zöldövezet kialakításakor mindig legyen olyan bokor vagy fa, ami épp virágzik vagy színes leveleiben pompázik. Kertész, szakember nélkül is meg lehet valósítani ezt az elvárást? Mit javasolsz?

Úgy gondolom, hogy ez is egy járható út, viszont ehhez megfelelő növényismeretre és nagyfokú elképzelésre van szükség, hiszen pont a növények kiválasztása teszi ezt a szakmát ilyen bonyolulttá. A pályám során többször találkoztam olyan megrendelővel akinek olyan tudás és tapasztalat volt a növények terén, hogy sok kertész vagy kertépítő megirigyelhette volna, ehhez viszont a növények/kert iránti szeretet elengedhetetlen.


Image

Helpitgo — Oldjuk meg együtt!

Oszd meg ismerőseiddel!

Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!