Kutyás kellékek, játékok újrahasznosítva

2020.02.19. - Állatvilág

Már alig vártuk, hogy megérkezzenek a tavasz első napsugarai, enyhüljön a hideg idő. Nincs ez másképp a kutyákkal és cicákkal sem, hiszen a benti háziállatok végre több időt tölthetnek kint a kertben, az egyébként is kint élő négylábúak pedig többet látják végre gazdijukat. Szabad a rablás - mehet a felengedett föld lövészárokká ásása, újra bújnak elő a növények, amiket szabadon lehet cincálni, és lassan előkerülnek a kerti bútorok, cserepek, dézsák is, amikbe belevéshetik a foglenyomatukat, karmukat. Újra egy kész kaland a kert!


Image

Hogy unatkozó kutyusaink, házi kedvenceink ne az értékes darabokat tegyék egyedi mintájú alkotásokká, valamint a kert szépsége megmaradjon, összhangja inkább egy botanikus kertre, mintsem egy katonai gyakorlópályára hasonlítson, készítsünk egyedi és újrahasznosított anyagokból könnyedén lenyűgöző pihenősarkokat, széttépni való játékokat!


Kutya- és cicaházak másképp

Akár bent, akár kint tartjuk a cicát vagy kutyát, készítsünk nekik izgalmas fekhelyeket régi televíziókeretből, hangfalakból, raklapokból vagy épp kiseb konténerekből! A kialakításnál figyeljünk arra, hogy legyen elég helyük a helyezkedéshez, de ne legyen túl nagy a légtér, hiszen télen azt sokkal nehezebb melegen tartani. Fontos figyelnünk arra is, hogy a veszélyes, kiálló, éles részeket távolítsuk el, hogy ne okozzunk számukra sérülést!

Fontos lehet a ház kialakításakor, hogy bár a kistestű háziállatok jobban fogadják a melegebb napokat, a hosszúszőrű, bundás-pamacsos ebek hamar megunják a napozást, és hűvösebb helyet keresnek. Érdemes megvizsgálni, vajon jut-e elegendő árnyék házi kedvenceink számára? Célszerű lehet, ha a kutyaház előtti teret is befedjük, akár egy terasszal toldjuk meg a házat, így nem éri olyan mértékben közvetlen napfény a belső teret, és legkedvesebb zuga előtt fekve tarthatja szemmel a vakondokat, illetéktelen behatolókat.


Image
Házi készítésű játékok

Ahhoz, hogy négylábú családtagunk ne csak fizikailag fáradjon le, folyton izgalmas, érdekes, vadászatra, kalandokra sarkalló játékokkal, feladatokkal kell a figyelmüket éberen tartani. A csipogós, zörgős játékok minden körülmény között beválnak. Ennek a legegyszerűbb változata, ha műanyag flakonba rejtünk néhány apróbb kavicsot, nem használt gombot, de a víz is ugyanúgy megteszi. Ha pedig lefagyasztjuk a vizes flakont, mielőtt odaadnánk kedvencünknek, akkor a forró napokon a megérdemelt jutalom sem marad el a kiszabadított fagyi formájában. A kisebb kutyák és macskák számára válasszunk kisebb edényt, flakont!

Emellett minden háztartásban vannak elkopott, megunt ruhadarabok. Vágjuk fel csíkokra az elnyűtt textileket, és fonjunk belőle masszív rongyrágcsákat, téphető-nyűhető prédákat. Adjuk oda akár önmagában, vagy kössük az egyik fa törzséhez, garantált a siker! Rejtsünk egy régi pólóba teniszlabdát, vagy tömjük ki további anyagmaradékokkal, és varrjunk rá fogantyút egy kötéldarabból vagy fonott anyagból, így kész is egy újabb játékszer. A macskák számára régi, elkopott lábtörlőkkel, autós szőnyegekkel, megmaradt kárpitokkal is bevonhatunk egy-egy henger alakú kartont vagy fadarabot, így kedvükre élezhetik híres-hírhedt karmaikat!


Image
Fekhelyek, pihenősarkok

A macskák, de legfőképp a kutyusok kedvenc helye legtöbbször a gazdi mellett van. Ez egész nap sajnos ritka esetben lehetséges, de tehetünk érte, és szeretett négylábúnk kényelme is biztosított! Egy kopott takaróból, pulóverből, de akár nadrágból is varrhatunk kényelmes fekvőpárnát, és benne rejtőzik a kutyusok számára oly kedves családtagok illata is.Tömjük ki megmaradt, felaprított hungarocellgolyókkal, apróra vágott textildarabokkal vagy vattával, a lényeg, hogy kényelmes, a háziállat formájához könnyen igazodó legyen a belseje, tehát ne hagyjuk nagyobb elemekben a tölteléket. Varrjuk össze a széleit több alkalommal, alaposan, hogy a sok helyezkedés mellett strapabíró, sokáig tartó fekhely lehessen a számukra.

Ha még egyedibb pihenősarkot szeretnénk kedvencünknek, fogjunk egy régi húsosládát vagy autógumit, és fessük le izgalmas színekkel, mintákkal, a belsejét pedig béleljük ki színben hozzáillő textilekkel, vagy épp a fent említett párnákkal!


Image

A fent felsorolt lehetőségek tárháza végtelen, aminek a gazdi kreativitása szabhat csak határt. Érdemes bátran próbálkozni, kísérletezni elavult, nem használt tárgyakkal, eszközökkel, figyelembe véve a házi kedvencek testi épségét és az egyedi igényeiket, az egyéniségüket.

Ha pedig végleg kifogytál az ötletekből, vagy szakember segítségére van szükséged egy hasonló darab megalkotásához, tegyél közzé egy feladatot a helpitgo Kérek-Keresek oldalán, vagy böngéssz a többszáz hirdető között, akik mind arra várnak, hogy boldogabbá tegyék egy kiskutya vagy cica életét!Helpitgo — Oldjuk meg együtt!

Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!