Készíts te is társasjátékot

2020.04.02. - Otthon

A Gazdálkodj okosan, a malomjáték vagy a Ki nevet a végén? mindenki számára ismerős lehet, és valószínűleg kedves gyermekkori emlékeket hoz a felszínre. A nagyszülőkkel vívott szoros küzdelem a csiki-csuki felépítéséhez, vagy a felborított sakktábla egy elkerülhetetlen vereség miatt sokunk számára feledhetetlen pillanat marad. A mai társasjátékok gyakran összetett szabályrendszerrel, sok bábuval és kiegészítővel felszerelt, méretes dobozokban kaphatók, és költségesek is, főleg azok számára, akik szeretnek több fajtát is felhalmozni, mert hamar kiismerik a stratégiákat, nyerő lépéskombinációkat.


Image

Éppen ezért, hogy a hosszabb, otthon töltött időszakokban egyedi és izgalmas szórakozással kössétek le magatokat, vagy utazáskor, esetleg egy séta alkalmával a parkba is magatokkal vihessetek egy kedvelt játékot, vagy a környezetben feltalálva magatokat kreáljatok egyet, mutatunk néhány tippet, hogyan tudtok könnyedén és gyorsan, pénztárcabarát módon kedveskedni családtagjaitoknak, barátaitoknak. Fontos, hogy a szabályokat ti alkotjátok, így a hagyományos játékok mellett teljesen új, eddig nem ismert történetekre építhetitek fel a játék menetét!


Ókori kedvencek a szabadban is

Már az ókorban is közkedvelt játéknak számított a malom, és színes, kemény kartonos kivitelezés hiányában kövekkel vagy csontokkal játszották. Ha a nappaliban unatkoztok, keressetek 9-9 hasonló színű gombot vagy kupakot, de akár út közben, folyó parton, vagy épp egy kempingben is megvalósíthatjátok a játékot kavicsokkal. A méretük nagyjából legyen hasonló, de az sem baj, ha eltérő. Ha van nálatok papír és ceruza, akkor azzal rajzoljátok fel a malom jól ismert rácsos vonalait, ha azonban nincs veletek ehhez hasonló, fűszálakból is kirakhatjátok, de a kaviccsal is bele tudjátok finoman karcolni a pályát egy nagy kőbe vagy a földbe. Innentől nincs más dolgotok, mint a nyerő stratégiát választani, és szépen sorban leszedni az ellenfél köveit!


Image

Hasonló eljárással az “x-karika” is könnyen előállítható. Néhány azonos színű vagy megjelölt, például felmatricázott műanyag kupak, egy felrajzolt háromszor-hármas játékmező - amit ceruzákból vagy faágakból is kirakhatunk-, és mehet a pontgyűjtés! De ne feledkezzünk meg a dominóról sem! Bár ehhez jó, ha van egy fekete filctollunk, könnyedén varázsolhatunk szórakoztató játékot papírdarabokból vagy épp kövekből. Ezeket a játékokat egyébként kis helyfoglalásuk miatt egy kisebb zsákban magunkkal is vihetjük, ami a pályát is magában foglalhatja.


Image
A kedvenc mesehős a legjobb tanító

Otthon a fantázia szab határt, hogy milyen társasjátékot készítünk a kedvenc mesehősből, motívumból vagy az elképzelt másik galaxisról. Kisebb gyerekeknél belerejthetjük a szorzótábla vagy az olvasás gyakorlását is, míg felnőtteknél néhány izgalmas “szivatókártya” vagy emlékezetes fényképalap is belekerülhet.

Nézzünk egy konkrét példát! Ha gyerkőceink például nagy Mancsőrjárat rajongók, biztosan van otthon néhány matrica vagy figura. Rajzoljunk egy A4-es papírra, vagy egy nagyobb kartonlapra egy játékmezőt, ami kacskaringós, és a papír egyik szélétől a másikig vezet. Osszuk fel sok-sok kisebb mezőre és számozzuk meg őket. Játszhatjuk dobókockával, vagy írjhatunk mindegyikre szorzásokat, osztásokat, így ezek jelzik, hányat léphetünk előre. Vágjunk ki keményebb papírból akár köröket, akár mesehőst ábrázoló matrica formáját, és ragasszuk rá a kutyusokat, szereplőket, így máris azonosulhatnak velük a játékosok.


Image

Rajzoljunk a pálya mellé a mesére jellemző díszletet, és írjunk néhány szerencsekártyát, amit néhány előre kihagyott és külön jelölt szerencsemezőn gyűjthetünk be. Írjunk rá hasonló üzeneteket, mint: “Megmentetted a város lakóit, így lépj előre 3 mezőt!”, Sikerült eloltanod a farmon keletkezett tüzet, így újra dobhatsz”. Garantált a siker, és játszva tanulhatnak a gyerekek kedvenc mesehőseik szerepében.

Ugyanígy készíthetünk Ki nevet a végén? játékot vagy épp létrán visszacsúszó-s társasjátékokat. Elég egy papírlap és néhány színes ceruza, de a filctoll, olló, ragasztó, színes lap és minden további kreatív kellék segíthet, hogy igazán egyedi és különleges játék készüljön.

Image

Ha pedig az elménket szeretnénk edzeni, készítsünk memóriakártyákat a kedvenc filmszereplőinkkel, baráti összejövetelekről készült képekből vagy épp egy esküvői képsorozatból. Egyedi ajándéknak is remek ötlet!


Image
Kalandos kincskeresés

Melyik gyerek, de akár felnőtt ne szeretné a kincskeresést? Egy ünnepi alkalomra elrejtett ajándékcsomag, vagy egy gyerekzsúrra feltöltött hatalmas papír kincsesláda biztos siker, de ugyanez elmondható egy erdei túra végén elhelyezett rekesz sörre is. Így hát kedves szülők, önjelölt parti- és túraszervezők, elő a papírral, színes ceruzákkal és gyufával, alkossunk egyedi kincsestérképeket! Nincs más dolgunk, mint felrajzolni egy útvonalat, amely az előzőleg elrejtett jutalomhoz vezet.


Image

Dobjuk fel a térképet egy hajóval, halálfejes motívummal, színezzük ki a lapot sárgás-barnára - de a barna cipőpaszta is csodákra képes-, majd égessük meg óvatosan a széleit. Igazán egyedi és különleges program ez kicsik és nagyok számára, főként, ha a megérdemelt jutalom számukra kedves! Ha további dekorációként valóban egy kincsesláda vár bennünket - akár egy újravarázsolt banános kartondobozból-, vagy kalózzászlóval jelöljük a kincs helyét, igazi szemfedeles, kampókezű kalandorokká válhatunk néhány pillanatra. További izgalmat jelenthet, ha előre bejárjuk az útvonalat, és néhány apró jelet hátrahagyunk, hogy a kalózok tudják, jó helyen járnak! Legyen szó egy fára erősített zászló vagy kendő, de akár egy felfestett kard is lázba hozza a kincskeresőket.


Image

Online társasok Ha egyáltalán nincs kézügyességünk, vagy csak türelmünk, hogy flitteres-glitteres játékmezőket készítsünk, vagy nincs egy kreatív ötlet sem a tarsolyunkban, akkor megoldás lehet az online társasjátékok világa.
Biztosan mindenki jól ismeri a Honfoglaló netes verzióját vagy azokat az online szimulációs játékokat, ahol terményt, katonákat kell cserélni, vagy közös küldetésre kell indulni egy másik csapat ellen. Gazdálkodhatunk így a saját farmunkon, meghódíthatunk egy egész kontinenst, de akár repülőteret is irányíthatunk. Szerencsénkre ezen remek bevált játékok mellett már számos olyan online tér van, ahol bármikor csatlakozhatunk társasozók millióihoz. Rengeteg cég meglátta abban a lehetőséget, hogy megvalósítsa a fizikai játéktereket, bábukat, kiegészítőket virtuális formában is. Ha ez mind érdekes lehet a számotokra, nektek ajánljuk a következő hazai és külföldi linkek bármelyikét: https://hu.boardgamearena.com/ https://www.megajatek.hu/jatekok/tarsas https://www.jatekokxl.hu/tarsas http://www.jateklap.hu/ https://boardgamegeek.com/


Számos lehetőség rejtőzik az egyedi, otthon készített társasjátékokban, attól függően, hogy szórakoztatni, tanítani, vagy közös emlékeket szeretnénk velük szerezni. Engedjük szabadjára a fantáziánkat, és alkossunk igazán különleges, a fotóalbumba kerülő alkalmakat a barátok, családtagok számára! Ha pedig nincs ötleted, hogy fabrikálj össze egy kincsesládát, vagy akár szeretnél egy családi serleget 3D-s nyomtatóval, nézz szét a helpitgo felületén, ahol számos szakember, kreatív szolgáltató várja a megkeresésedet!


Helpitgo — Oldjuk meg együtt!

Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!