Szabadtéri programok korlátok nélkül

2020.06.10.- Mindennapok

Számos korlátozás lazul meg, vagy szűnik meg teljesen, de az egymásra való odafigyelés és óvatosság talán már soha nem tűnik el. Mindenkiben ott buzog a vágy, hogy végre kimozduljon, elmenjen egy kellemes nyáresti koncertre egy pohár hideg fröccsel és a barátokkal, vagy csak kiszabaduljon a város zajából és egy csendes, félreeső helyen fürkéssze a csillagos eget.


De hova lehet ilyenkor menni? Milyen rendezvények lesznek végülis megtartva? Nem könnyű kiigazodni a programok kavalkádjában, és most, hogy végre az időjárás is kegyes hozzánk, nyilvánvalóan nem a négy fal között szeretnénk gubbasztani a hétvégéken sem. Elindult a hazai turizmust támogató mozgalom, amit mi sem tudnánk jobban kihangsúlyozni és előtérbe helyezni, hiszen az eldugott tengerszemekben gyönyörködő kirándulásoktól a libegős biciklis kalandtúrákon át a kastélyparki piknikekig megannyi lehetőség vár bennünket itthon is.


Image

Gasztro-, szakrális vagy épp gyógyturizmus? Mindenre találsz itthon is megoldást. Ha pedig kisebb létszámú, egyenlőre szűk családi, baráti körben töltött programokra vágysz inkább, bátran szemezgess a lent említett lehetőségekből, és szervezz otthonodba vagy a közelbe különleges eseményeket!


Gasztro- és borturizmus házilag

Itt mindenki pincelátogatásokra, éttermi szemlékre gondol elsősorban, de mi van akkor, ha a korlátozott létszám miatt már nem férünk be a hétvégi turnusokba, vagy nincs elég asztal a társaságunk számára? Legyünk kreatívak, és hozzunk létre saját borteraszt vagy különleges ételkóstolót a barátainkkal, rokonainkkal!

Egyeztessük le, ki milyen palack bort hoz, vagy milyen újdonságot, különleges ételt készít el, és dobozoljunk be mindent, ami a kóstolgatást kényelmesebbé teheti: takarót, papírpoharakat, fáklyákat vagy napelemes fényfüzéreket, és indulhatunk is a saját kulináris kalandunkra. Válasszuk a kertet vagy egy közeli dombot, parkot, ahol lehetőségünk van a fűben fekve élvezni a szomszéd vagy az unokatesó legújabb kreálmányait.

Borkóstoláshoz aprítsunk össze néhány sajtot, szerezzünk be diót, szőlőt, koktélparadicsomot, friss, ropogós bagettet, így igazán garantált a siker!


Image

Egy ételkóstolóval egybekötött piknik során pedig minél könnyebben fogyasztható fogásokat válasszunk, így a levesek helyett fókuszáljunk jobban a sűrű mártásokra, amik egy-egy falat pogácsával vagy kenyérrel is kanalazhatók. Húsok, ropogós zöldségek, különféle csodasaláták igazi kavalkádja lehet a mi kis rögtönzött ételbárunk.

Ne feledjük, hogy vigyünk magunkkal szemeteszsákot a megmaradt papír vagy műanyag hulladéknak, és úgy hagyjuk a helyet, ahogy az várt minket.


Adrenalinvadászat a köbön

Hosszú ideje vártuk már, hogy megérkezzen a jó idő, és mehessünk a szabadba. Van, aki komolyabb teljesítménytúrákat tervez, van, aki csak könnyebb, haverokkal megtett Velencei-tó körbetekerésen gondolkodik, de egy közös: a természetben végzett sport szeretete. Ha egy igazán izgalmas és testet-lelket fárasztó sportot kerestek, nektek ajánljuk az ország libegőit és a hozzájuk társított gyalogos és bringás ösvényeket, pályákat.


Image

Ha pedig komplexebb élményre vágytok, ahol a kicsik is ugyanúgy részesei lehetnek a családi kalandnak, válasszatok kalandparkot! Quadozás, zipline, íjászat, kötélmászás, bobozás, óriási trambulinok - mi kellhet még az aktív kikapcsolódáshoz? Látogassatok el a Holdfény, a Sobri Jóska vagy épp a Tisza Parti Élmény és Kalandparkok egyikébe, és nemcsak felejthetetlen élményekben lesz részetek, de esti meséből is elég lesz aznapra egy.


Maradj gyerek!

Sokunknak régen volt már az a hőn áhított gyerekkor, amikor a játszótéren vagy a közeli folyóparton gyűjtöttük a kavicsot, játszottunk a barátokkal vagy sátraztunk a közeli nádasnál békákat és gőtéket tanulmányozva. De miért kell, hogy vége legyen?


Image

Forgassuk vissza az idő kerekét és játszunk újra úgy, mint régen! Elő a papírcsíkokkal és vastag filctollakkal, játszunk számháborút akár a Margitszigeten is! Rakjunk ki ugróiskolát vagy dobópályát néhány ágból, és dobjunk célba a földre vetített darts táblára néhány kaviccsal! Bújócskázzunk egy bokrosabb, fásabb területen, és csak élvezzük, ahogy visszatérnek a régi emlékek, és közben újak születnek!


Ha ennél eggyel mozgalmasabb szabadtéri sportra vágytok, emellé még a versengést és szurkolást sem mellőznétek, rendezzetek mini olimpiát! Építsetek bringa versenypályákat, szedjétek elő a gyermekkorból jól ismert zsákfutást és tűz-víz-repülő játékokat, így garantáltan kifulladásig tart a végtelen nevetés és a test kellemes lefárasztása.


Ahova biztosan mehetsz idén

A sok-sok átszervezés mellett szerencsére már jópár koncert és szabadtéri rendezvény várja a látogatókat. A Budapest Park például augusztusra szervezett át számtalan koncertet, így már augusztus 18-án feldübörög a kerület, és megindul a koncertszezon. A pontos rendezvénylistát itt találjátok.


Image

A méltán híres Művészetek Völgye sem marad el idén, szeptember 3-6 között megnyitják kapuikat a kultúrától, képzőművészettől és népi hagyományoktól hemzsegő udvarok, porták. Bővebben itt olvashatsz róla.

Az Ősök napja Bugacon vár, amely Európa legnagyobb lovas hagyományőrző rendezvénye. Több száz lovas, lovasíjász és több ezer viseletbe öltözött hagyományőrző vár téged is augusztus 21-23-a között. Részletekről olvass tovább itt.


Bár a Balaton-átúszás idei megrendezése még kétséges, körbe is tekerheted a tavat az úszás helyett. Ami ennél is zseniálisabb, hogy a főszervező Intersport szerint nem is kell fizikailag a tóparton tekerned! Csupán annyi a teendőd, hogy regisztrálsz az ehhez kialakított online felületen, és bárhol az országban - még akár a szobabiciklidről is- megteheted a tavat megkerülő távolságot, melyért cserébe egy emlékérmet is kapsz. Ha pedig nagyon belejössz, teljesítheted a Fertő tó 110 km-es, a Tisza-tó 65 km-es, a Velencei-tó 30 km-es vagy a Deseda-tó 14 km-es távját is! Hát nem zseniális?


Image

Nyár végével megindulnak a borfesztiválok és szüreti mulatságok is. A Boglári Szüreti Fesztivál, a Szekszárdi Szüreti napok, a Hévízi Borünnep téged is vár!


Ha pedig nem szeretnél lemaradni a legfrissebb hírekről és időpontokról, olvass tovább a részletekért a programturizmus oldalán, ahol minden további fontos információ egy helyen megtalálható a soron következő eseményekről.


Múzeumolátogatás sorbanállás nélkül

Bár legtöbbünknek a múzeumlátogatás unalmas, fölösleges időtöltéssel kapcsolatos emlékeket hoz elő az osztálykirándulások és családi nyaralások korszakából, mára azonban sokat változott a kiállítások jellege. Számos érdekes és izgalmas funkcióval bővültek a kiállítóterek: modern technológiák és időutazással egybekötött tárlatok mutatják be nekünk az adott kor vagy művész világát. Ha szeretnél kulturális programban részt venni, közben a biztonságos otthon kényelemből tennéd meg mindezt, neked ajánljuk a következőket: a Magyar Földrajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria is megnyitotta virtuális kapuit.


Image

Ha pedig a nagyvilágból szemezgetnél, és klasszikus festményeket vagy szobrokat vizsgálnál meg közelebbről, ezen a linken többezer múzeumhoz férsz hozzá. Sok más mellett a New York-i Metropolitan, a firenzei Uffizi, a londoni British Museum vagy a bécsi Kunsthistorisches Museum gyűjteménye is elérhető az internet segítségével. Kultúrálódj egy pohár bor mellett a napozóágy vagy babzsákfotel kényelméből!

Ahhoz pedig, hogy gondtalanul találj szállást, vagy sofőrt a hajnali bulit követően, esetleg egy takarítót a vendégek után maradt romok eltüntetésére, nézz szét a helpitgo alkalmazásában, ahol megannyi felhasználó segít a megoldásban!Helpitgo — Oldjuk meg együtt!

Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!