Szakkörök otthonról - Tanuld ki játszva a digitális világ szakmáit!

2020.08.28.- Tanulás

Most, hogy újraindul az iskolaszezon, záporozni kezdenek a kérdések, hogy a szülők milyen délutáni elfoglaltságra írassák be a gyerekeket. Sport vagy kézműves foglalkozás, esetleg zenei előkészítő, vagy épp balett óra?


Image

Kezdődik a nagy napirend szervezés, ki hogyan logisztikázza össze a gyerekek fuvarozását, melyik apuka viszi a fiúkat a vízilabda edzésre, és melyik anyuka gyűjti be a lányokat a néptánc óra után; hol lehet majd könnyebben parkolót találni, lehetőleg a bejárathoz közel.

Talán a legfontosabb szempont az, hogy örömmel járjanak el a magánórákra, szívesen üljenek be az újabb foglalkozásokra, és ne teherként éljék meg azokat. Be kell látnunk, hogy a mai generációk elképzelése egészen más a kikapcsolódásról, mint ahogy azt mi vagy a nagyszüleink gondolnánk. Legtöbbször egy képernyő elé görnyedve néznek mesét, gondoznak farmot, és ez már egészen óvodás kortól jellemző rájuk. A digitális forradalom évtizedek óta tartó, egyre fokozódó lendülete pedig mind egyre jobban efelé sodorja az újabb generációkat.


Image

Nagy mértékben átalakult a szaktudás iránti kereslet, és az újonnan megjelenő feladatkörök teljesen átformálják a munkaerőpiacot, amire kellő nyitottsággal és megfelelő reakcióval hamar megágyazhatjuk gyermekeink jövőbeli sikereit.

Számos olyan “világnyelv” alakult ki az évtizedek során, amik nélkül a jövőben már nehéz lesz boldogulni, amiknek elsajátítása nem feltétlenül csak kiegészítő tudás, hanem egy stabil alap is egyben. Ilyen például a programozók által használt kódnyelvek nagy része, vagy az olyan világnyelvek, mint az angol és a mandarin, de a 3D-s grafikai megvalósításokat elősegítő programok nyelvezete is jelentős előnyökhöz segítheti a felhasználókat.

Összegyűjtöttünk jónéhány példát, amikkel komoly eséllyel indíthatod el gyermekeidet a nagyvilágba.


Programozás, applikációfejlesztés játékosan

Ma már szinte elkerülhetetlen, hogy egy vállalkozásnak, influencernek vagy egyesületnek ne legyen saját weboldala. Ugyanez igaz az appokra is. Játékosan nevelik a vásárlókat, felhasználókat a pénzköltésre és a termékhűségre, miközben komoly munka és szaktudás áll a háttérben. Vibráló, dinamikus honlapok, figyelemfelkeltő bannerek, színes-szagos termékfotók hirdetik az adott cég értékét, termékét.

Az egyre növekvő újdonság és kitűnés iránti igény, a rettentő sebességgel fejlődő webes infrastruktúra következtében folyton változó, bővülő repertoár és eszköztár áll a fejlesztők rendelkezésére, amit éppen ezért szinte képtelenség teljes mértékben elsajátítani. Rengeteg kód, billentyűkombináció és elhivatottság szükséges hozzá. A Z generáció szülötteinek azonban ugyanolyan rutint fog ez jelenteni, mint azoknak a gyerekeknek, akiknek generációjában megjelent a számítógép és ma már nélkülözhetetlen eszközként tekintenek laptopjaikra. De hogy lehetne rávenni a kisebbeket és tinédzsereket, hogy végeláthatatlan kódsorokat tanuljanak meg és alkalmazzanak hasznos célokra?


Image

Szerencsére számtalan lehetőség van arra, hogy játékosan, fokozatos elmélyüléssel ismerhessék meg a kódolás világát. Izgalmas játékfigurákat, grafikákat kell néhány kód segítségével mozgatni, módosítani, így könnyedén a fejükbe másznak az alapvető ismeretek, amik egy erős bázist nyújthatnak, ha komolyabban szeretnének vele foglalkozni a jövőben. Ilyen játékok például a Robocode, a Codingame, a CodeCombat vagy a Human Resource Machine.
Nemcsak a kódolást gyakorolhatják így az erre kíváncsi lurkók, de saját játékokat is létrehozhatnak, fejleszthetnek. Erre néhány remek példa a Scratch MIT, a GameSalad, az Adventure Game Studio vagy a Game Maker Studio.

Nemcsak rendkvül hasznos tudás sajátíthatnak el a gyerekek a jövőre nézve, de saját kis fantáziavilágokat hozhatnak itt létre. Saját hősük köré építhetnek egy weboldalt, egy játékot, vagy a családi történéseket dolgozhatják fel a digitális világ adottságaival.

Nyelvtanulás játékosan

Az már jóideje köztudott, hogy egy világnyelv ismerete számtalan addig bezárt ajtót könnyedén kinyithat. Az is köztudott azonban, hogy kellő motiváció nélkül hamar elhal a lelkesedés, és egy makacs gyerkőcnél nincs rosszabb tanítvány. A száraz nyelvtani szabályok, a bemagolós szódolgozatok és érthetetlen nyelvi összefüggések kora lassan talán lejár, és helyükbe lép a gyakorlatias, való életben is hasznos nyelvoktatás, ahol a beszédközpontú képzés a legfontosabb szempont.


Image

Hányan ijedtünk meg, amikor egy jól begyakorolt mondatra egy kérdést kaptunk válaszul, és nem számítottunk rá, nem készültünk újabb válasszal? Az ilyen és ehhez hasonló helyzetek enyhítésére, feloldására számos játékos nyelvoktató applikáció és program létezik, amelyek nemcsak a sikerélményre alapozzák struktúrájukat, de gyors, könnyen emészthető leckékben adagolják a tudást. Mindenki szabadon eldöntheti, hogy az adott napon mennyit szeretne foglalkozni a nyelvtanulással, így a 3 perces leckéktől egészen a többórás intenzív gyorstalpalókig is menetelhetünk. Ha te is kedvet kaptál, próbáld ki a Duolingo, a Xeropan vagy a Quizlet programjait, ahol számtalan világnyelv közül válogathatsz, vagy nézz szét az English Grammar Test appjában, ami a középszinten lévőket segíti egy magabiztos angoltudás megszerzésében.


Pénzügyi és szimulációs játékok

Számtalan hasznos tantárgy sorakozik az órarendekben, de a pénzzel való gazdálkodásra, az érett anyagi gondolkodásra bizony kevés gyakorlati tantárgy létezik, és azok is javarészt egyetemi szinten érhetőek el. A gyerekek pénzügyi tudatosságra való nevelése azonban rendkívül fontos mérföldkő a jövőt illetően, így érdemes minél hamarabb belevágni, és kezdetben játékos, szórakoztató formában bevezetni őket az alapokba.

Jópár olyan társas- és online játék létezik, ahol megtanulhatják, hogy érdemes már kiskortól takarékoskodni, lépcsőzetesen “hatalmakat” építeni, hiszen meglesz a gyümölcse. Ne gondoljunk itt száraz, unalmas matekpéldákra vagy valutaváltó grafikonokra, mert szerencsére a legnagyobb játékgyárak is felfedezték, hogy a menedzser- és multilevel játékok bizony nemcsak szórakoztatnak, de remekül megtanítanak anyagilag is boldogulni.


Image

Mutassuk meg a nagyobbaknak a FIFA vagy a Forma1 menedzser verzióit, ahol adott keretből kell gazdálkodniuk és sikeres csapatot építeniük. A kisebbeket vezessük be a repülőteret, farmot vagy állatkertet építő játékokba, ahol csak az adott szint elérése után léphetnek tovább, amikhez nemcsak feladatokat kell elvégezniük, de be kell gyűjteniük a megfelelő mennyiségű bevételt is. Odavan a kamionokért az unokaöcséd? Mutasd meg neki a Wheels of Steel vagy a Truck&Logistics játékokat, ahol fuvarszervezést, logisztikát és földrajzi készségeket is elsajátíthat!


Online képzések nemcsak kicsinek

Szerencsére ma már a nappalink kényelméből tanulhatunk ki teljesen új szakmákat, érdeklődésünknek megfelelő hobbikat, hasznos ismereteket. Számtalan online akadémia létezik, ahol többezer képzés közül választhatjuk ki a számunkra legszimpatikusabbakat. Ezek leggyakrabban már térítés ellenében vehetőek igénybe, azonban jelentős részük minimális, akár 3000-10000 forintnak megfelelő összegekért is elérhetőek már. A tanagyag online áll a rendelkezésünkre, ahol egy vagy több oktató, professzor mondja el a szakterület rejtelmeit és küld virtuális tananyagokat.


Image

Könyveket, hangfelvételeket, videófelvételeket, diasorokat kapunk kézhez, ahol neves külföldi szakoktatók visznek végig a leckéken. Legnagyobb részük angolul érhető el, azonban néhány magyar nyelven is fellelhető. Számos nagy neves nemzetközi egyetem nyitott már hosszú évekkel ezelőtt online diplomakurzusokat, amiket ha elég kitartóak vagyunk, bizony mi is teljesíthetünk. Szerezhetünk így a Sorbonne, az Oxford, a Harward vagy épp a Stanford egyetemről különleges, világszerte elismert szakképesítést.
Nézz körül a Udemy, a Coursera vagy az EDX oldalán, ha te is továbbfejlesztenéd magad!

Ha kellő odafigyeléssel akár mi magunk nevelünk digitális zsenit a gyerekekből, sokban hozzájárulhatunk a biztos jövőjükhöz, hiszen ezek a házi szakkörök komoly tudást és lehetőségeket adhatnak számukra. Érdemes figyelemmel kísérni a munkásságukat, célokat kitűzni és teljesíteni, hogy a játékosság mellett azért a fejlődés is biztosítva legyen.

Manapság számtalan új világ és dimenzió nyílik meg előttünk, ahol mi magunk sem vagyunk még feltétlenül jártasak. Ne csüggedjünk, legfőképp ne hagyjuk, hogy gyerkőcünk egy kisebb kudarc után feladja, hiszen számtalan oktatófilm és tanács található a különböző videómegosztó felületeken és fórumokon, ahol rövid videókból és tapasztalt szakiktól minden fontos tudnivalót begyűjthetünk. Ha pedig jól jönne egy saját bejáratú profi, aki elmagyarázza a Photoshop, a webfejlesztés trükkjeit, vagy épp az angol igeidők közti különbséget, nézz szét a helpitgo-n, ahol megannyi tapasztalt szakember várja, hogy segíthessen!Helpitgo — Oldjuk meg együtt!

Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!