Kezdd az új évet sportos kihívásokkal!

2021.01.28.- Sport

Új év, új szokások és a fogadalmak valóra váltása - előző cikkünkben már írtunk róla, hogy a legtöbb újévi fogadalom az életmódváltásról, a fogyásról, több sportról szól. A motiváció és a számunkra legmegfelelőbb sportágak megtalálása nélkül azonban aligha működik. És valljuk be, a januári lendület ritkán jut el tavaszig, és nyár elején már nyugalommal konstatáljuk: a “beachbody” jövőre sokkal jobban fog sikerülni.

Léteznek azonban olyan appok és lehetőségek, amik önmagukban változtatják meg a sporthoz, életmódhoz való hozzáállásunkat. Mozgalmas kalandokat, teljesíthető kihívásokat, ránk szabott edzésterveket garantálnak, és elolvasva a leírásokat azt kívánjuk, bárcsak előbb megismertük volna ezeket a lehetőségeket.

Nekünk itt, a helpitgo-nál nagyon hiányoznak az utazással járó sportos kihívások. A világjárás során megélt erőpróbák, hegymászások, az új tájak, soha nem látott növények és a különleges állatvilág felfedezése egy-egy “expedíció” során. Hogy magunkba szívhassuk más országok kulturális és természeti csodáit. Éppen ezért kipróbáltunk egy appot, ami mindezt egy picit másképp, de mégis lehetővé teszi.
És ahogy egyre jobban beleástuk magunkat ebbe a virtuális földrajzi kihívásba, egyre több remek ötlettel találkoztunk a sport, az életmódváltás és a sportos kalandok terén. Meg is mutatjuk nektek ezeket!

Világjárás sportosan, otthoni terepen

Egyre több app növi ki magát abból az egyszerű alapelvből kiindulva, hogy milyen sokan szenvednek kilométer hiányban. Nem sok lehetőségünk maradt az utazásra és a testedzésre, így a természetjárás, a nagy séták, a biciklizés vagy a futás egyszerű kompromisszumnak tűnnek a legtöbbünk számára. Ha izgalmassá tennéd ezeket a sportokat, próbáld ki a Pacer, a Race At Your Pace vagy a The Conqueror applikációját! Nemcsak izgalmas próbatételek elé állítanak, de közben hasznos tudnivalókkal is ellátnak a világ különböző pontjaival kapcsolatban. Emellett okosórával vagy hasonló appokkal is összeköthetők.


Image

Rajtad áll, melyik útvonalat és távot teljesíted. Ha kiválasztottad a számodra legszimpatikusabbat, váltsd meg a nevezési díjat az általuk felajánlott fizetési felületen keresztül. Ezután kapsz egy regisztrációs e-mailt az app letöltésével és minden fontos információval kapcsolatban. Innentől pedig már csak rajtad múlik, mikor fogsz hozzá, de fontos, hogy te határozod meg a rajt időpontját!

Például végigjárhatod a Kínai Nagy Fal 300km-s legendás szakaszát, amelyre 21 napod van mindössze. De ugyanígy “megmászhatod” Afrika legmagasabb csúcsát, a majd 6000 méter magas Kilimanjarot is egy 50km-es táv teljesítésével. Végigsétálhatsz Hadrianusz falán, de a Csalagutat is bejárhatod. Komolyabb elköteleződéssel akár az El Camino (772km) vagy a híres amerikai 66-os út távolságát (3669 km) is megteheted. Közben pedig a beépített GPS segítségével az app jelöli, hogy az általad megtett távolság alapján mennyit haladtál az eredeti útvonalon, emellett eredeti bázispontokkal, pihenőhelyekkel is jelöli az etapok hosszát. Méri a megtett távolságot, az ehhez kapcsolódó időt és kalóriát is, így komplex képet kaphatsz a sportteljesítményedről. Ha pedig az utazási vágyadat is kiélnéd, elolvashatod a tájra jellemző növényzetet, élővilágot, az adott szakaszra jellemző megpróbáltatásokat, talajviszonyokat, és csodás fotókon keresztül gyönyörködhetsz a világ mesés tájain. A 360 fokos képeknek hála még oda is tudod magad képzelni a messzi vidékek egy-egy középpontjára, így tényleg körülötted foroghat a világ!

Emellett ha barátaiddal együtt kezdenél bele egy kihívásba, követni tudod a térképen, hogy ők mennyit haladtak az útvonalon, ki jár előrébb. Remek kis háziverseny lehet ez, ahol a motiváció szórakoztató és adott is egyben.

A kihívások teljesítésével pedig nemcsak egy díszoklevelet kapsz, hanem különleges kialakítású, a kihívásra jellemző szimbólumokkal ellátott érmeket is besöpörhetsz!


Image

Személyi edző, jógatanár egy helyen

Bár azt fontosnak tartjuk elmondani, hogy önmagukban ezek az appok nem helyettesítik a szakemberek tudását és személyes jelenlétét, segítőkész útmutatását, kezdésnek lendületet vehetünk ezekkel az alkalmazásokkal is.

Ha ugyanis szeretnél egy felépített edzéstervet követni, a súlyodnak, nemednek, korodnak, a kívánt célnak megfelelő egyedi tempót kialakítani, nézz szét a Google Play Store vagy az App Store kínálatában, bőven találsz opciókat!

Ha például 30-60 napos edzésterveket szeretnél a saját adottságaidhoz mérten követni, próbáld ki a Fitify, a My Workout Plan alkalmazását, vagy egy nőkre specializált appot, a Lose Weight App for Women-t.

Részletesen bemutatják a feladatokat, mozgástípusokat, visszaszámolják az adott gyakorlatokra rendelkezésre álló időt, és fokozatosan emelik a napi mennyiséget, a feladatok komplexitását. Nem kell órákig tartó kínzó edzésekre gondolni - ezek alapvető célja, hogy szépen fokozatosan térj vissza a mozgás világába, és felszabadultan, motiváltan fejezd be a 10-20 perces edzésköröket.

Ha a jógában találtad meg a mozgás és a könnyed kikapcsolódás kombinációját, töltsd le a Daily Yoga at Home kezdőknek szánt verzióját, vagy a Yoga Workout appját, és vesd bele magad a testet és lelket harmonizáló gyakorlatokba!


Image

Kalóriaszámlálás, étrendek

Sokszor halljuk, hogy az étkezés sokkal nagyobb mértékben befolyásolja az alakunkat, a közérzetünket, a fittségünket, mint maga a sport. Ha egy fogyókúrára vetítjük ezt le, akkor a szakértők szerint a táplálkozás nagyjából 70%ban határozza meg a kívánt eredményt a 30% mozgással szemben. Ez jelentős fölény, így érdemes odafigyelni arra, hogy mit eszel.

Ha fogynál, vagy ha csak odafigyelnél a tápanyagokra, ha figyelemmel kísérnéd, hogy mennyi kalóriát viszel be egy nap, akkor a következő alkalmazások neked valók!
Számolj kalóriákat a CalorieBase vagy a Yazio applikációjával, amit már több, mint 10 millióan töltöttek le, vagy teszteld a Health Mate-t! Nemcsak segítenek a kalóriák meghatározásában egy táblázat vagy az étel szkennelése alapján, de ötleteket adnak a különböző fogásokhoz, és képesek napról-napra számolni a bevitt fehérje-, szénhidrát- és zsírmennyiséget.


Image


A YAZIO például arra is képes, hogy egy alapos felmérés után meghatározza, mennyi kalóriára van szükséged a kívánt alak eléréséhez, és számon tartja, még mennyi van hátra a napi mennyiségből az elfogyasztott ételek alapján.

Analizálhatják az alvásodat, a bevitt folyadék mennyiséget is mérheted velük, így rendkívül komplex kontrollt tudsz tartani az étkezéseid és a teljes életmódváltás felett.

Bárhogy is, mozgásra és egészséges, vitamindús ételekre szükség van, mozgalmasabb és csendesebb időszakokban is. Ne légy lusta kimozdulni a téli estéken sem, hiszen a fagyos naplementék nemcsak csodás látványt kínálnak, de a légzőszerveidnek is remek edzést ígér. Utána pedig még jobban esik egy remek, tápanyagokban dús vacsora, hiszen megdolgoztál érte!

Bátran nézz szét, milyen további lehetőségeid vannak, hogy jobban odafigyelhess magadra, a családodra, és hagyd, hogy ezek az appok emlékeztessenek, ha keveset ittál az adott napon, vagy régóta nem mozogtál már!

Ha pedig úgy érzed, egy applikáció kevés a számodra, inkább hiteles, csakis veled foglalkozó szakemberre van szükséged, nézz szét a helpitgo oldalán, ahol dietetikusok, életmód tanácsadók, személyi edzők segítenek, hogy formába lendülj, hogy elérd a kívánt súlyt és célt!Helpitgo — Oldjuk meg együtt!


Képek forrása: pixabay.com, unsplash.com, adventure.mypacer.com, theconqueror.events
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!