Hogyan győzd le a korlátozások időszakát? - Cserhalmi Miriám life coach, pszichológus válaszol

2021.02.18.- Életmód

A tavalyi évkezdő közös interjúnk nagy sikert aratott. Januárban hajlamosak vagyunk nagy lendülettel nekivágni az újdonságnak, motiváltak és elkötelezettek vagyunk. Idén azonban sokakban csak a kérdések, a kétség és a félelem látszódik a 2021-es évet tekintve. Te is tapasztalsz hasonló, globális szintű tanácstalanságot, nehézségeket?

Igen, tapasztalhatò az elhúzódó karantén és elszigeteltség hatására. Sokkal többen jelentkeztek hozzám is a bezártság, magány okozta nehézségek, problémák miatt, mint az elmúlt években.


Image

Sokan bíztak abban, hogy az új év új reményeket és a bezártság, a korlátozások végét is elhozza majd. Mit üzennél azoknak, akik túlzottan hittek ebben?

Maradjanak pozitìvak, tudatosìtsák magukban, hogy ez nem végleges, ez egy átmeneti állapot, és próbálják kihozni a legjobbat a jelenlegi helyzetből.

Mit tehetünk akkor, ha kis lakásban élünk, egyedül és fojtogatva érezzük magunkat egy tartósabb, korlátozásokkal teli időszakban?

Éljük az életünket a korlátozások ellenére is. Mindig csak egy napra koncentráljunk, alakítsunk ki napi rutint. Foglaljuk le magunkat, most van idő azokra a dolgokra, amiket eddig időhiány miatt halogattunk. Pròbáljuk aktívan eltölteni a napot - mentálisan és fizikálisan egyaránt.

Iktassunk be olyan tevékenységeket, melyek átmozgatnak. Segíthetünk olyanoknak, akik akadályozva vannak a bevásárlásban, kutyasétáltatásban. Itt lehet az ideje a nagytakarításnak, lehet kertészkedni, sétálni. Fontos a friss levegő. Ha nincs lehetőség kimenni a szabadba, kiülhetünk az erkélyre, vagy akár egy pár perces torna benn a lakásban, néhány guggolás nyitott ablak mellett már pozitív hatással van közérzetünkre.


Image

Figyeljünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra, és szánjunk megfelelő időt a pihenésre, lassítsunk le. A vidámságot tartsuk meg az életünkben: nézzünk meg egy jò vígjátékot, tartsuk a kapcsolatot a családdal, barátokkal, kollégákkal.

Mit javasolsz azoknak, akik többgyermekes családként kis élettérben élnek együtt, ezáltal nehezen viselik az állandó nyüzsgést, az otthoni oktatást, a hálószobába száműzött irodai életet? Hogyan tudják legyőzni a bezártságot, az egydimenziós életkörülményeket?

Ha kicsi is az életterünk, akkor is osszuk fel a lakást. Legyen külön játszósarok, dolgozósarok, gondolkodó sarok, stb. Legyen egy kialakított napirend: aki otthonról dolgozik, állítson fel szigorú szabályokat a munkaidőre és a családdal töltött időre vonatkozóan, amit szigorúan be is tart.

A gyerekekkel is maradjunk aktívak. Ha van lehetőség, menjünk ki velük a természetbe, ha nincs, otthon pròbáljuk lecsökkenteni az "okos eszközök " használatát és társasozzanak, táncoljanak, főzzenek közösen, élvezzék ki az együtt töltött időt.
Ha egymás idegeire is mennek a bezártság miatt, legyenek elnézőek egymással, beszéljék meg a problémáikat, aggodalmaikat, és ne szégyelljék elmondani, hogy most épp ne zavarják őket, szeretnének egyedül lenni egy pár percet, hisz szükség van egy kis énidőre is. Fontos rendezni érzelmeinket, gondolatainkat egyaránt.

Hogyan lehet mentálisan felülkerekedni a jelenlegi időszakon? Az új hobbik, célkitűzések mennyiben segítenek a túlélésben?

Mindenképpen segítenek. Ami kicsit is eltereli a figyelmünket a negatív gondolatokról, unaloműző, legyen az egy új hobbi, bármi amiben örömét leli, segíti átlendülni ezen a helyzeten.

Rengetegen családcentrikus életet élünk. Nagy szülinapi partik, húsvéti összejövetelek, amikre most nincs lehetőség. Hogyan lehet átvészelni, hogy sokkal kevesebb időt tölthetünk családunk, barátaink, szeretteink körében?

A mai technológia segítségével már könnyebb a kapcsolatot tartani telefonon, videohívásokkal, chateléssel. A lényeg, hogy tartsuk fenn ezeket a kapcsolatainkat bármilyen formában is, ne hanyagoljuk el őket.


Image

Vannak-e olyan önfejlesztő praktikák, módszerek, amiket most különösen érdemes lenne kipróbálni annak érdekében, hogy magabiztosabbá, kiegyensúlyozottabbá váljunk?

Elsősorban a rossz gondolatainkat pròbáljuk meg kicserélni megküzdést segítő pozitív gondolatokra. Vannak különböző otthon végezhető relaxációs és légzéstechnikák, melyek ellazítanak. Ebben segíthet a jóga és a meditáció is.

Mikor érdemes szakember segítségét kérni? Mi az a pont, ha már jobb, ha életviteli tanácsadást, esetleg pszichológusi szaktanácsadást kérünk?

Ha alvási-étkezési zavarokat észlelünk, ha a szorongás és depresszió jelei mutatkoznak, mindenképpen érdemes szakember segìtségét kérni. Jelen helyzetben is van lehetőség a segìtségre, többféle terápiás módszer nagyon jól alkalmazható online formában is.


Image

Nagyon köszönjük a válaszaidat! Ha valaki esetleg tőled kérne útmutatást, néhány személyre szabott praktikát, a helpitgo alkalmazásán keresztül felveheti veled a kapcsolatot. Reméljük, sokak számára sikerült tippeket adnunk ezzel az interjúval. Köszönjük, hogy szántál ránk időt, és további jó munkát, sok-sok kiegyensúlyozott, új lendületre találó ügyfelet kívánunk!Helpitgo — Oldjuk meg együtt!


Képek forrása: unsplash.com, freepik.com
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!