Helpitgo Szakik - Bringaszezonra fel! - Interjú Orosz Tamással, a "kerékpárreparátorral"

2021.04.01.- Közlekedés

Tamás a helpitgo felületén vállalja kerékpárok karbantartását, szezonra való felkészítését, és ő maga is tapasztalt bringás. Arról kérdeztük, mi mindent kell figyelembe venni egy kerékpár kiválasztásakor, hogyan tartsuk azt karban, mikor érdemes szakemberhez fordulni, és emellett rengeteg hasznos információt is megtudtunk tőle.
Ha téged is érdekel, hogyan tudod jó állapotban tartani kerékpárodat, milyen alapvető eszközöket tarts magadnál, hogy ne érjen meglepetés, Tamás biztosan neked is hasznos tanácsokkal tud szolgálni.

Mióta foglalkozol kerékpárokkal? Hogyan jött ez a hivatás?

Miskolcon születtem, ott kezdtem a haverokkal a bringázást ca. 14 évesen. Kezdetben egy Tescós bicajjal kezdtem a pályafutásomat, ami rendkívül szervizigényes volt. Akkor sem és most sem vet fel a pénz, ami rákényszerített arra, hogy megtanuljam autodidakta módon a-tól z-ig az összes alkatrész szerelését.

2016-ban voltam kint Amerikában, gyerektáborban dolgoztam. Szabadidőmben a tábor bringáit szereltem meg - kikapcsolódásképpen este. A tábor 40 bringájából 37-et tudtam megcsinálni, a maradék 3 pedig nem érte meg, hogy megcsináljam.


Image

Neked milyen biciklid van, mire esküszöl?

Három is van: van egy szaladgálós, boltbajárós, egy Dirt Scott bicaj teljesen egyedi setuppal, plusz egy Specialized Enduro, amivel a hétköznapok szürkeségéből szabadulok gyakran egyedül, ritkán barátokkal.

Merre szoktál bringázni? Van kedvenc tereped, pályád esetleg?

Sorban: a boltbajáróssal gyakorlatilag Budapestet járom, amit lehet azzal intézek. Olcsóbb, gyorsabb egy BKV-nál, egészségesebb is többnyire, hiszen mozogsz, de a városi levegő azért nem a legjobb persze.

Az enduro bringámmal főleg hegyen tekerek, amolyan kieresztem a gőzt stílusban. Felfele jól kitapasom, hogy lefele jól essen a lejtőzés.

Budapesten a favorit a Hármashatár-hegy és környéke, Miskolcon a Kohászút kacskaringós singletrail-je, plusz a Vadas Jenő forrástól lefele a Diósgyőri Papírgyárig, ami mellesleg egy gyors feltöltődésre teljesen ideális. (20 perc felfele, 5-6 lefele, közben sziklakert, tisztások, minden ami kell).

A dirt bringával igazából pedig az arra a célra épített helyeken bringázok: Városliget Pool, Boráros tér, Tóváros Trails, lazításképpen egy két utcai szpot. Igazából többet is bírna a bringa, de rengeteg gyakorlással jár ez a sportág, amit jelenleg nem engedhetek meg egyéb kötelezettségek miatt.


Image

Mire érdemes odafigyelni egy tavaszi szezon kezdetekor a kerékpárok tekintetében? Mit ellenőrizzünk feltétlenül?

A kerekek és fékek állapota, fékerő - olajos és bovdenes egyaránt -, csapágyak futása, gumi állapota és kopottsága, lámpák - ha van -, plusz a teleszkópokban a levegő - ez nagyon fontos.

Vannak-e olyan hibásodások, sérülések, amit mi magunk is könnyedén megjavíthatunk? Milyen jellegű problémák észlelésekor érdemes már inkább szakemberhez fordulni?

Egy defekt javításához nem kell mérnöki diploma. Szerintem az a legegyszerűbb. Ezután ami szintén nem bonyolult, az a fékbovdenek állítása, hogy jobban fogjon, majd pedig a guminyomás, teleszkópnyomás ellenőrzése.

Ami mindenképpen szakit igényel, ha nincs meg a megfelelő tudás vagy vállalkozószellem: hidraulikus fék légtelenítése, olajcsere, villában és rugóstagban olajcsere, szimmeringcsere, csapágycsere pl. vázban, agyban, középrészben, pedálban, teleszkóp szerviz.


Image

Hogyan tudjuk mi magunk karbantartani a biciklinket? Milyen eszközöket érdemes ehhez beszerezni és alkalmazni?

A lista itt gyakorlatilag végtelen. Egyszerűbb bicajoknál: imbuszkészlet (1.5-10 mm-ig), állítható villáskulcs - profibb a dugó/csillagkulcs készlet -, kalapács, csavarhúzó készlet, láncbontó, bovdenvágó, esetleg fűrész, pumpa(!).

Bonyolultabb monstrumoknál az előbbieken felül: nyomatékkulcs, légtelenítőszett, integrált és négyszögtengelyes középrészhez kiszedő, mindenféle olaj, ami a teleszkóphoz és fékhez kell, tolómérő, esetleg akksis csavarbehajtó/fúró.

Mikor érdemes új biciklit venni? Hol van az az ár-érték arány a felújítás és új vásárlása esetén, amit már érdemes megfontolni?

Gyakorlatilag bármikor érdemes, ha jön egy jó ajánlat. 50 ezer forintot egy anno 30 ezres bringára szerintem nem éri meg már költeni. Ugyanakkor egy 2 milliós gépre 50 ezret szezon elején feláldozni nem sok. (Nem ezekkel az árakkal dolgozok :D) Persze ez szubjektív. Ha van hozzá érzelmi kötődés, akkor minden pénzt megér, de azért na. Láttam már 1960-as Csepelt is úgy feltuningolva, hogy 200 ezerért is simán elvitték volna, de olyat is, hogy bár ne csináltak volna vele semmit. Minden a fő alkatrészeken múlik és a márkán, hogy van-e hírneve - váz, villa, fékek, hajtás.


Image

Milyen kerékpár típusokat ajánlasz a különböző felhasználási körökhöz? Városokba, terepre, gyerekeknek kezdőként, stb.

Gyerekeknek - ha mondhatok ilyet, akkor- legalább egy olyan biciklit nézzünk, ami a méretükhöz ajánlott. Legyen akár bmx vagy monti. Kezdőként inkább ajánlanék egy belépő szintű kerékpárt, pl. a Specialized, Trek, Kona esetleg Scott palettájából.

Városban én meg vagyok, illetve meg lennék elégedve egy hagyományos Csepel, akár egysebességes, akár többsebességes cirkálóval. Jelenleg is egy aluvázas, virsligumis "patkányom" van.

Parkba, pumpapályára, utcai "mutatványozáshoz": NS Bikes, Octane One, Specialized, akár Deity, ha mélyebben bele akarunk nyúlni a zsebbe.

Hegyre, single trackekhez vagy durvább túrához csakis a Specialized(!). Imádom az egész bicajt, sokadikat nyúzom az évek alatt és nem is fogok mást venni, ha megadja magát!

Ha hétvégi harcosként tekintünk magunkra, kb. úgy, hogy 1 millióba ami belefér: elektromos bicaj, akár használtan is. Minimum első olajos lockolható teleszkóppal.

Ha árat kellene mondani: 80 ezer Ft alatt új és jó kerékpár nem létezik, csak konténerbicikli, amit Kína- Európai út alatt raknak össze, esetleg kilóárban behozva szintén Kínából. (Sajnálom, ha újat mondtam, de ez van.)

Tamás, köszönjük a sok-sok hasznos tanácsot és új ismeretet, és hogy időt szakítottál ránk!

Ha te is szeretnéd, hogy Tamás felkészítse a bringádat a tavaszi bicajtúrákra, városi tekerésekre, keresd őt a helpitgo alkalmazásában Kerékpár szerelés, szezonra felkészítés című hirdetésével!Helpitgo — Oldjuk meg együtt!


Képek forrása: unsplash.com, freepik.com
Találj Te is segítőt a hétköznapi teendőidre!